Соковиті м'ясні котлети

Соковиті м'ясні котлети

Фото: picantecooking.com/ТСН.ua

Якщо готуєте цю страву, то робіть все як слід, щоб отримати максимум задоволення від такої смакоти.

Якщо йдеться про м'ясні котлети з фаршу, то у кожного кулінара напевно є свій особливий рецепт. Пропоную вашій увазі мій варіант приготування цієї страви, що найбільше смакує мені та моїм рідним.

Склад таких котлет багато в чому, звичайно ж, справа смаку. Дехто, з різних міркувань, обсмажує цибулю перед додаванням у фарш. Вона тоді набуває солодкості, хтось навіть стверджує, що тоді котлети більш соковиті. 

Нерідко для тієї ж солодкості, наприклад, для фрикадельок, я теж попередньо обсмажую цибулю, але не для котлет. У котлетах абсолютно не люблю солодких ноток. З цієї ж причини до фаршу додаю замочений білий хліб, а не булку, як багато хто робить.

Також люблю в котлетах виразний аромат часнику. Він має бути не надто інтенсивним, але відчутним. Тому часник в жодному разі не оминаю, як робить моя свекруха, й не обсмажую, а просто додаю помірну його кількість.

Залежно від вподобань можете використовувати булку замість хліба, а цибулю з часником обсмажити попередньо. Це ніяк не вплине на котлети, лиш зберігайте подані у рецепті пропорції.

Щодо м'яса, я найбільше люблю котлети зі змішаного свинячого та яловичого фаршу. Яловичина надає глибокий виразний смак, а свинина — ніжність та соковитість.

Фото: picantecooking.com

А ще у кожну котлету я кладу невеличкий шматочок вершкового масла, тоді вони ще соковитіші. Але це не основна причина, чому так роблю. Мені просто дуже подобається смак масла, яке зволожує м'ясні котлети. Щоб масло якнайкраще затрималось у котлетах та не витекло одразу, потрібно, щоб воно перед загортанням у фарш було добре охолодженим.

Сам фарш потрібно ретельно вимішати руками. Тоді консистенція самих котлет буде більш пружною та щільною, вони краще триматимуть форму і не будуть розпадатись, а масло не буде так швидко просочуватись крізь м'ясні волокна.

За бажанням, у версії для гурманів, замість вершкового масла до м'ясних котлет можна покласти шматочок сиру з пліснявою, або невеличкий кубик моцарели, чи ще якусь несподіванку, як в'ялені помідори. До самого ж м'ясного фаршу можна додати улюблені трави чи спеції.

Хтось може почати полеміку про калорійність. Але ж котлети в принципі страва не дієтична. І вважаю, що якщо вже робити їх, то робити як слід, щоб отримати максимум задоволення, пам'ятаючи про відчуття міри, звичайно ж! Тоді не так прикро на біговій доріжці зганяти зайві калорії. Для мене немає нічого гіршого, ніж прісна, дієтична, вбога смаком та консистенцією їжа. Тоді краще взагалі рот не відкривати. 

Інгредієнти:

  •  250 г свинячого фаршу;
  •  250 г яловичого фаршу;
  •  1 зубець часнику, почистити;
  •  1 жовток;
  •  1 невелика цибулина, почистити;
  •  30 г білого хліба, тільки м'якуш;
  •  80 мл молока;
  •  сіль та чорний мелений перець до смаку;
  •  50 г холодного вершкового масла, порізати шматочками;
  •  свинячий смалець для смаження (можна замінити рослинною олією).

Час приготування: 30 хвилин.

Приготування покроково:

1) Цибулю та часник покласти до чаші блендера і подрібнити. Перекласти у глибоку миску разом з м'ясним фаршем.

Фото: picantecooking.com

2) У ту ж чашу блендера покласти м'якуш хліба та молоко і збити до однорідності. Залишити так на 5 хвилин набрякати і перекласти до фаршу.

Фото: picantecooking.com

Якщо блендера немає, тоді цибулю й часник слід дрібно посікти. А м'якуш дрібно порізати, залити молоком і залишити на 10 хвилин, а потім ще розім'яти добре вилкою.

3) До фаршу додати жовток, сіль та перець і добре все вимішати разом. Мішати руками до повного змішування та однорідності фаршу, поки маса почне робитись злегка клейкою.

Фото: picantecooking.com

4) Далі, набираючи трохи фаршу, сформувати котлети, вкладаючи у кожну невеликий шматочок холодного вершкового масла.

Фото: picantecooking.com

Котлетам надати трохи сплющену та довгасту форму, так вони краще просмажаться.

Фото: picantecooking.com

5) У великій пательні розігріти смалець та викласти партіями котлети. Смажити на середньому вогні, доки добре підрум'яняться. Перевернути та смажити з іншого боку до готовності.

Фото: picantecooking.com

6) Таким чином посмажити усі котлети.

Фото: picantecooking.com

Подавати м'ясні котлети гарячими з улюбленими додатками.

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Повʼязані теми:

Наступна публікація