Топ-5 природних барвників для крашанок

Топ-5 природних барвників для крашанок

Фото: ТСН.ua

У Мережі десятки рецептів природних барвників для фарбування яєць — я перевірила їхню дієвість і склала свій рейтинг найкращих.

В епоху, коли харчова промисловість дедалі більше скидається на хімічну, у переддень Великодня банальний інстинкт самозбереження змушує нас шукати природних барвників для крашанок. Здавна для цього слугували ягоди, овочі, трави, кора та листя, що містять пігмент. Їхні барви не такі яскраві й насичені, як у синтетичних фарб, але здатні створити природні ніжні кольори та цікаву палітру відтінків. Та найголовніше, вони безпечні для здоров'я. У Мережі десятки рецептів природних барвників для фарбування яєць без хімії: від мандаринових шкірок до капустяного настою. Ось що пропонує нам інтернет:

 

Фото: ТСН.ua

 

Я вирішила перевірити дієвість рецептів з Мережі і готова поділитися результатом.

ЖОВТИЙ КОЛІР

Куркума і ромашка — здатні надати крашанкам жовтих відтінків.

Ромашка

Ромашка має дати блідо-жовтий відтінок. За рецептом із просторів інтернету зварила яйця у міцному ромашковому чаї (5 пакетиків на літр води). Обіцяний блідо-жовтий відтінок виявився справді ніжним і справді блідим, якраз для шанувальників пастельних кольорів. Залишила у настої на ніч — крашанки стали світло-коричневими. Результат розчарував.

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

Куркума

Куркуму слід прокип'ятити у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. Результат вражає! Уже за 15 хвилин дістала з посудини яскраві жовті крашанки невимовно радісного сонячного відтінку. Для порівняння кілька яєць потримала у відварі усю ніч — колір суттєво не змінився.

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

ПОМАРАНЧЕВИЙ КОЛІР

Оранжева барва залишилася для мене недосяжною (сподіваюсь, поки що). Для початку перевірила фарбування відваром паприки. 4 ст. ложки спеції залила водою і варила 30 хвилин. У відварі замочила уже зварені гарячі яйця. Колір виявився проміжним між червоним і помаранчевим, як червоний сицилійський апельсин, але дуже-дуже блідим.

Другим спробувала комбінований відвар куркуми, паприки та тертої моркви. За рецептом співвідношення спецій та морквяного соку може бути довільне. Зміна пропорцій дає різні відтінки.

Я спробувала варіант:

  • 1 пачка паприки;
  • 1 пачка куркуми;
  • 3 морквини;
  • 0,5 літра води.

Варила 30 хвилин, зцідила і замочила щойно зварені гарячі яйця. Фарбує, але відтінок блідуватий, на любителя. З огляду на скромний результат та необхідність чистити й натирати моркву (а я цього не люблю) — рецепт сумнівної ефективності.

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

Ще гірший результат дало фарбування у морквяному смузі. Нагріла сік із м'якоттю і опустила у нього щойно зварене яйце. Добре, що одне! За 30 хвилин — результат був нульовим. Через дві години яйце стало бежевим. Висновок: перевела харчі — краще б я той смузі випила.

РОЖЕВИЙ, БУЗКОВИЙ, ФІОЛЕТОВИЙ КОЛЬОРИ

У рожевий, бузковий, лавандовий та фіолетовий кольори яйця пофарбують чорниця, малина, смородина, вишня, виноград. Кожна ягода дає свій відтінок. Свіжі і заморожені ягоди фарбують яскравіше, але можна зварити яйця і з варенням. Сік краще підігріти і замочити у ньому вже відварені яйця.

Як на мене, найдієвіший із ягідних барвників — чорниця. Фарбують і свіжозаморожені ягоди, і варення. Відтінки від бузкового до фіолетового.

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

Для отримання рожевих крашанок мій беззаперечний фаворит — буряк.

Фарбувати пробувала і настоєм, і відваром — колір виявився однаково рожевим.

Настій:

Буряк натерла на великій терці і залила водою — 0,3 літра. Додала дві столові ложки оцту. Через півгодини злила настій і опустила у нього щойно зварені яйця. Уже за 10-15 хвилин крашанки набувають ніжного рожевого відтінку.

Відвар:

Натертий буряк залила водою (аби ледве покривала), додала 2 столові ложки оцту і кип'ятила 5 хвилин на маленькому вогні. Зцідила відвар і занурила у нього варені яйця. Вийшли рожеві крашанки із бузковим відтінком.

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

БЛАКИТНИЙ КОЛІР

Мене запевняли, що домогтися природними барвниками синього кольору крашанок дуже-дуже важко. Спростовую! Відтінки від небесно-блакитного до насиченого синього дає червонокачанна капуста.

Настій:

Чималу голівку слід подрібнити, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання крашанки на очах міняють колір із бузкового на блакитний.

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

ЗЕЛЕНИЙ КОЛІР

Зеленого кольору крашанок також досягти непросто. Натуральні барвники дають головно трав'янисті та болотяні відтінки. Пофарбувати яйця можна у відварі шпинату, петрушки (свіжої або сушеної) або кропиви. 

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

Я спробувала фарбувати аптечною сухою кропивою. Відвар дає не так зелений, як болотяний відтінок. Тримати треба усю ніч. Результат можу описати приказкою "на колір і смак товариш не всяк".

Шпинатом вирішила цьогоріч навіть не пробувати фарбувати. Свій, городній, ще не виріс. А в магазині купувати кіло шпинату (саме стільки треба для міцного відвару) за півтори сотні гривень — то вже занадто. 

ЗОЛОТАВИЙ, КОРИЧНЕВИЙ, ШОКОЛАДНИЙ КОЛЬОРИ

Палітру від золотавого до коричневого подарують крашанкам чай або листя берези. Спробувала міцний чай — як на мене, цибулиння краще.

Кава забезпечує крашанкам шоколадний відтінок. Його насиченість залежить від міцності кави та скільки часу фарбувати яйця. Аромат у крашанок неперевершений, кавомани оцінять, але колір загалом дуже нагадує той самий, що мають нефарбовані коричневі яйця.

КАРМІНОВО-ЧЕРВОНИЙ

Традиційного карміново-червоного кольору українським крашанкам надає відвар цибулиння.

2 склянки цибулиння заливаємо 2 літрами води, відварюємо годину на маленькому вогні. Проціджуємо і в цьому відварі варимо яйця. Багато хто варить яйця не викидаючи цибулиння. Перевіряла — результату це не псує.

Залежно від часу приготування та насиченості відвару отримуємо палітру від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів.

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

НАЙКРАЩІ ПРИРОДНІ БАРВНИКИ ДЛЯ КРАШАНОК

Отже, мій власний рейтинг природних барвників виглядає так:

- цибулиння поза конкуренцією, бо сировина дармова, а результат гарантований;

- другий фаворит — куркума. Доступна ціна, нескладний спосіб фарбування і результат за яскравістю не поступається синтетичним барвникам;

- червонокачанна капуста — для мене стала відкриттям. Ніжний, блакитний відтінок сподобався своєю делікатністю і легкістю. Хоча спосіб недешевий (капустина - 20 грн), нешвидкий і вимагає зусиль, але якщо любите пастельну палітру і маєте час — дуже-дуже раджу;

- буряк — натирати сирий коренеплід, звісно, легше і швидше комбайном. Решта операцій — нескладні, а результат — рожеві, ніжні і радісні крашанки.

- чорниця — надійний і швидкий барвник, палітра від лавандового до фіолетового.

 

Фото: фото: Юлія Желонкіна

 

Ось, власне, і всі природні фарби, які можу порадити із чистим сумлінням. Решта — поле для охочих експериментувати. Маєте час і натхнення — пробуйте. Чого не раджу, так це заради інтенсивності відтінку залишати яйця у барвникові на всю ніч. Фарби таки проникають через шкаралупу. Ані буряк, ані куркума, звісно, здоров'ю не зашкодять, але пофарбований білок виглядає неапетитно. До того ж шкаралупа буквально насичується вологою і дуже довго не висихає, поверхня часто вкривається плямами і забарвлення стає неоднорідним.

ЩО ВАЖЛИВО ДЛЯ КРАШАНКИ?

- передовсім яйця для фарбування треба обрати міцні, без мікротріщин у шкаралупі;

- для малинових, синіх та жовтих відтінків краще обирати білі яйця; природний коричневий колір шкаралупи здатен змінити відтінок фарби;

- вийняти яйця із холодильника за кілька годин до варіння, аби вони нагрілися до кімнатної температури. Це зменшує імовірність, що яйця тріснуть під час варіння;

- майбутні крашанки слід помити з милом (знежирити) та на 30 секунд занурити у розчин оцту (2 столові ложки на 1 літр води). Оцет розчиняє верхній захисний шар шкаралупи і забезпечує рівномірне фарбування;

- не переймайтеся через штамп на шкаралупі — він зникне у гарячому окропі;

- яйця можна варити у розчині натурального барвника або занурити щойно зварені  гарячі яйця у відвар барвника та дати настоятися від 30 хвилин до кількох годин;

- найкраще варити яйця у холодній воді, додавши ложку солі. Коли вода закипить, зменшити вогонь.

- пофарбовані крашанки слід витерти паперовою серветкою насухо та натерти будь-якою рослинною олією. Рослинний жир надасть крашанкам блиску та, що важливіше, збільшить термін зберігання варених яєць. Олія, потрапляючи у мікротріщини в шкаралупі, герметизує їх і блокує доступ кисню.

Гарного вам Великодня!

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook  і стежте за оновленнями розділу! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація