5 книжкових новинок про їжу та алкоголь

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Ці книжки ознайомлять вас з історією кулінарії та традиціями вживання алкоголю в світі.

Кулінарні книжки сьогодні — це не обов'язково збірники бабусиних рецептів. Застільний жанр в сучасній літературі більш ніж широкий, і "гастрономічна" проза в нашому огляді мирно уживається зі збірками рецептів від культових майстрів. Водночас автори цих книжок пропонують не звичну солянку сюжетів, а цілком авторську кухню за межею ресторанного меню.

АРІ ТУРУНЕН. ДУХ СП’ЯНІННЯ. АЛКОГОЛЬ: ІСТОРІЯ ЗВИЧАЇВ УЖИВАННЯ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ. – Л. : Видавництво Анетти Антоненко; К.: Ніка-Центр, 2019

Книжки, для блогів_2
Видавництво Анетти Антоненко

У цій книжці здійснено короткий екскурс в історію звичаїв уживання алкоголю й обмірковано значення сп’яніння за різних епох. Описано пов’язані з ним правила і ритуали й проаналізовано, як сп’яніння відбито в європейській культурній традиції. Книжка — не заклик до тверезості або пияцтва, а лише своєрідна спроба нагадати, що, попри небезпеки, алкоголь посідає важливе місце в соціальному житті європейської людини.

Спиртні напої — мастило для європейських звичаїв. Алкоголь надихає літературу і мистецтво. Недаремно в багатьох релігіях і міфах він був божественним першоелементом. З алкоголем пов’язані важливі правила поведінки, звичаї й ритуали. Проголошення тостів, правила гостинності та щорічне спільне проведення свят — це культурна традиція, до якої серйозно ставляться в усьому світі.

Коли винайшли алкоголь, його одурманливому впливові поклонялись, як надприродній силі. Оскільки він сповнював людей радістю, його вважали священним напоєм богів. Утім, далі, як відомо, багато чого змінилося в культурі вживання.

"Тварин не змагає бажання зумисно задурманити собі голову, — нагадує автор. — Французький гурман і філософ їжі Антельм Брилья-Саварен написав у книжці "Фізіологія смаку", яка вийшла друком 1826 року, що бажання вживати алкоголь спричинене тим, що суспільство має вроджену потребу шукати в напої сили, якою природа його обділила".

ЕНДРЮ ДЖЕФФОРД. ВИНО. КУРС ЕНДРЮ ДЖЕФФОРДА. – Х.: Віват, 2018

Книжки, для блогів_3
Видавництво "Віват"

Автор цієї книжки — один із найкращих та найавторитетніших лондонських фотографів, що спеціалізується на їжі та напоях. Чарівна багатогранність світу вина за допомогою навчального курсу, що складається з 20 розділів — ось що являє собою це видання, справжня енциклопедія смаку.

Сам курс дасть важливі орієнтири для навколосвітньої подорожі й розуміння географічно та культурно обумовлених особливостей різних вин. Автор розповідає історію виноградної лози, ділиться досвідом того, які саме вина варто зберігати, як їх дегустувати і як обрати якісні винні келихи.

"Потім настане час відкорковувати пляшки, щоб дізнатися, на що схоже вино всередині, — продовжує автор свою розповідь. — Індивідуальність вина складається з кольору, аромату, смаку та текстури. Щойно навчитесь аналізувати ці чотири параметри, вважайте, що перший іспит складено: ви станете дегустатором вина". Тож призначення вина, як підказує нам — доповнювати їжу й покращувати травлення, таким чином воно поліпшує наше здоров’я й дарує щастя. "Однак вино — це водночас і напій, і наркотик, — застерігають нас. — Здорове споживання вина вимагає дисципліни та поваги".

ОЛЕКСІЙ МУСТАФІН. HOT STORY. НЕЙМОВІРНІ ПРИГОДИ ПРЯНОЩІВ У СВІТІ ЛЮДЕЙ. – Х.: Фоліо, 2018

Книжки, для блогів_4
Видавництво "Фоліо"

У цій захопливій книжці нам пропонують подорож довкола світу без особливих пересувань, хіба що "мандрувати" доведеться власною кухнею. У такий спосіб (і саме там), як переконує автор, можна знайти навіть залишки стародавніх цивілізацій. Адже немає нічого неможливого!

Треба просто відкрити книжку і вирушити на кухню... у пошуках перцю, кориці та інших спецій. Сьогодні ми приправляємо ними щоденні страви й напої. А колись їх цінували дорожче за золото, вважали гідними лише богів і полювали за ними, не шкодуючи життя. Заради прянощів збиралися в походи вояки Олександра Македонського, лицарі-хрестоносці та іспанські конкістадори, мандрували буддійські ченці та мусульманські купці, долали моря й океани римські триреми, китайські "кораблі-скарбниці", португальські каравели, голландські "флейти"...

З гонитви за спеціями почалися Великі географічні відкриття й колоніальні загарбання, постав світовий ринок і народився капіталізм. Чим же тисячоліттями приваблювали людство пекучі приправи і чому вони так швидко втратили свою цінність?

Але починає автор з нашого "пісного" сьогодення. "Чому серед "головних смаків" немає пекучого? — запитує він. — Або ж, як кажуть інакше, гострого? Річ у тому, що вчені досі не встановили, які смакові рецептори на нашому язику реагують на "гострі" подразнення. Тобто пекучий взагалі не є смаком. А, так би мовити, позасмаковим подразником".

Б’ЯНКА БОСКЕР. СХИБЛЕНІ НА ВИНІ. МАНДРІВКА У ВИШУКАНИЙ СВІТ СОМЕЛЬЄ. – К.: Наш Формат, 2018

Книжки, для блогів_1
Наш Формат

Авторка цієї книжки, журналістка за фахом, зовсім не розумілася на вині, вважаючи сомельє лише пафосними офіціантами, а єдиною реакцією її мозку на келих червоного чи білого було банальне "Ура! Я п’ю вино!". Та одного разу вона зовсім випадково зацікавилася світовими змаганнями сомельє.

Відтоді почалася її подорож серед шанувальників смаків, шукачів надзвичайних пляшок, творців запахів, схиблених гедоністів і найамбітніших сомельє світу. То навіщо весь цей галас навколо вина? Чи справді є різниця між пляшкою за 20 і за 200 доларів? Тож перед нами захоплива історія, що навчить отримувати задоволення від смаку вина, уникаючи таких впливів, як ціна чи марка.

"Подивіться на нього, — радить авторка щодо напою. — Ще до занурення туди носа чи язика ви можете скласти уявлення про його структуру й аромат. Візьміть ніжку бокала пальцями й зробіть зап’ястям кілька швидких обертів, щоб вино вкрило стінки келиха. Подивіться на швидкість і розмір крапель, чи "сліз", що стікатимуть після того, як ви припините рухи. Важкі, чітко окреслені, повільні сльози свідчать про вищий рівень алкоголю, а маленькі й швидкі або вино, що спадає завісами, натякають на нижчий вміст алкоголю.

ЕНН БАРРЕЛ, СЮЗАННА ЛЕНЦЕР. ПІДКОРИ СВОЮ КУХНЮ. – Л: Видавництво Старого Лева, 2018

Книжки, для блогів_5
Видавництво Старого Лева

Екстравагантна та життєлюбна шеф-кухар Енн Баррел давно стала улюбленицею світових телеканалів. І на телебаченні, і у своїх книжках вона ділиться рецептами приготування страв, які до цього були доступні лише в меню найкращих ресторанів.

Енн Баррел доводить, що усе можна приготувати в домашніх умовах, на власній кухні: чи то досконалий омлет, чи млинці з гарбузом, рікотою та яблучно-родзинковим соусом.

Той, хто прочитає цю книжку, точно зможе чим здивувати рідних чи друзів! Не в останню чергу завдяки тому, що в цій "кухонній" енциклопедії смаку зібрано близько сотні рецептів. Саме вони відкриють найважливіші техніки приготування різноманітних страв, десертів та напоїв. Тож варто лише скористатися підказками від досвідченої авторки, адже її рецепти справді додають і сил, і неабиякого натхнення.

Залиште свій коментар

Вибір редакції