"Веном": коли і Харді не рятує

"Веном": коли і Харді не рятує

Стрічка точно здивує — як мінімум тим, наскільки невиправданими виявляться очікування від неї.

Компанія Sony знову виходить на кіноринок супергероїв — цього разу зі стрічкою "Веном". Зібравши солідний бюджет на акторський склад та запросивши експертів із супергеройського кіно Marvel Entertainment як консультантів та партнерів (що робили вже не раз), Sony дала старт історії про злого інопланетного паразита. Цей супергерой — а насправді суперзлодій — на екрані не новачок: глядач вже мав змогу бачити його у третій частині трилогії "Людина-павук" у 2007 році. Персонаж видався яскравим, проте тоді його було замало.

А от режисер "Венома" Рубен Флейшер вирішив зробити суперзлодія головним героєм зі своєю повнометражною історією. Події фільму відбуваються у Сан-Франциско, де компанія "Life" займається космічними дослідженнями з метою подальшого життя людини у космосі. Тим часом відомий журналіст Едді Брок, розслідуючи дивні експерименти компанії, випадково стає носієм інопланетного симбіота — Венома. З цього моменту Едді має співіснувати разом із паразитом і вигадати, як протидіяти головному злодію і керівнику компанії "Life" — генію Карлтону Дрейку. Едді та Веном мусять об’єднатися, аби запобігти захопленню світу іншими симбіотами.

Та з головним героєм є велика проблема. Веном завжди був ворогом №1 Людини-павука, суцільним злом і страшним поганцем, який вічно намагався наламати дров. Флейшер відійшов від цього образу і створив іншого персонажа. Але не такого, про якого міг би подумати глядач після перегляду трейлера стрічки  – геть не монстром, для якого не існує жодних кордонів і перешкод. У залі на глядача чекає персонаж із зовсім протилежними характеристиками.

Від персонажа Венома з "Людини-павука" у стрічці залишилася тільки візуальна складова. Дивакувате дитяче мислення та надмірний гумор, яким його наділили сценаристи, зруйнували образ страшної потвори (хоча виглядає Веном справді потворно). Замість паразита, який лякає людей і тримає свого носія у заручниках, ви побачите невпевненого у собі друга, який шукає собі подібного. До того ж він намагається бути смішним.

Можливо, ставка на комічність персонажа була вирішальною, проте вона створила ще більше непорозумінь між очікуваннями глядачів і тим, яким фільм є насправді. Не дивно, що авторитетний ресурс Rotten Tomatoes дав стрічці 30% актуальності зі ста можливих.

Дивакувате дитяче мислення та надмірний гумор, яким його наділили сценаристи, зруйнували образ страшної потвори

Том Харді, який грає Венома, треба ввіддати йому належне — зробив усе, що міг. Якщо хтось і може врятувати гаманець кіностудії і повернути витрачені на зйомку кошти, так це він. Тим не менше, його акторську роботу у стрічці важко назвати унікальною. Приміром, у 2012 році Харді у трилогії "Темний лицар" Крістофера Нолана неперевершено і глибоко втілив образ іншого суперзлодія — Бейна. Там неозброєним оком помітний талант і акторська гра Тома Харді. У "Веномі" ж ситуація протилежна.

Дійсно помітна гра Різа Ахмеда — головного злодія у стрічці Карлтона Дрейка. Ахмед змусив повірити у те, що його персонаж переймається майбутнім, а тому він готовий до будь-яких жертв. Інші актори не виправдовують своєї появи у стрічці. Зокрема, Мішель Вільямс, яка зіграла кохану головного героя — вона виглядає напрочуд непереконливо.

Окрема дискусія — фінальна битва, яка є у всіх супергеройських фільмах. У випадку "Венома" вона набагато більше заслуговує на епітет банальна. Можливо, таке враження складається тому, що битва дуже коротка. До цього варто додати неякісну операторську роботу, яка муляє око не тільки у фіналі, а й загалом упродовж усієї стрічки. Складається відчуття, що фільм був знятий нашвидкуруч. Том Харді в одному з інтерв'ю зауважив, що деякі дублі, які він вважав вдалими, замінили на менш цінні у сенсі акторської гри.

Фото: ТСН.ua

Якщо ви чекаєте від фільму нових сенсів та викликів — не чекайте. Стрічка має гостроцікавий початок, проте далі розчаровує відсутністю логіки побудови сюжету. "Веном" — звичайний пригодницький екшн з елементами гумору та спецефектів. На жаль, це все.

В кінці фільм має натяк на другу частину, яку нам підсолоджують хорошим актором та не менш грізним персонажем. Нам залишається чекати і сподіватись, що студія зробить висновки з авторитетних рецензій та негативних оцінок ресурсів, які створюють сучасний кінематографічний порядок денний.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація