"Віддана" — красива казка для дорослих

Під час перегляду ви потрапляєте у казковий, естетичний та смачний світ головної героїні, до якого виникне багато запитань.

Від 16 січня 2020 року в прокат вийшла кінокартина "Віддана" режисерки Христини Сиволап — екранізація роману "Фелікс Австрія", що став переможцем премії "Книга року ВВС-2014", української письменниці Софії Андрухович. Над сценарієм працювали Аліна Семерякова та власне сама авторка.

Події у фільмі розгортаються наприкінці ХІХ ст. у місті Станіслав (тепер Івано-Франківськ). Страшна пожежа забирає життя дружини лікаря Ангера, але серед живих залишаються його донька Адель та донька служниці — Стефа. Чоловік вирішує ростити дівчаток разом. Ось так Стефанія (Маріанна Янушевич), від імені якої йде вся оповідь, мало не з дитинства служить панянці Адель (Олеся Романова), а потім і її чоловіку Петру Сколику (Роман Луцький).

Під час перегляду ви потрапляєте у казковий, естетичний та смачний світ Стефи, до якого виникне багато запитань. І головне з них, а що ж є правдою, а що — уявою, знедоленої, але з багатою фантазією сироти? Стефа розмовляє з портретами, риба в її руках перетворюється чи то на друзів, чи то на цапів-відбувайлів. Звісно, можна прочитати це як голос підсвідомості Стефи, який персоніфікується, і та ж німа риба починає говорити в уяві дівчини.

Видно, як Стефа любить те, що вона робить по господарству, особливо їй подобається кулінарія. Вона детально описує рецепти приготування страв західноукраїнської кухні, яких чимало у фільмі. Таким способом Стефа виявляє свою любов і відданість.

Під час перегляду ви потрапляєте у казковий, естетичний та смачний світ Стефи до якого виникне багато питань. І головне з них, а що ж є правдою, а що — уявою

Хоча, здається, що Стефу гнітить її статусність служниці у домі, незрозуміло, а чи так насправді її зневажає Адель та її чоловік? Чи їм просто зручно мати вправну господиню, а Стефа лише стражденно дозволяє користуватися собою.

Розмите й розуміння, принаймні в очах Стефи, стосунків між нею, Адель та Петром. Складається відчуття, ніби спостерігаєш за "шведською сім’єю". Проте, відверто інтимних сцен у стрічці немає. Які насправді стосунки у Стефи Аделі та її чоловіка і що насправді відбувається з ними — кожен глядач має зрозуміти для себе сам.

Цікавий той факт, що у фільмі зіграла актриса з Польщі, Маріанна Янушевич, їй дісталася роль українки Стефи, а Олеся Романова, українка, зіграла напівпольку-напівнімкеню Адель. Спеціально для стрічки пошили понад 150 костюмів і зібрали понад 300 образів періоду кінця ХІХ і початку ХХ століть.

Тому будьте готовими, що ця стрічка потішить вас цікавим, загадковим сюжетом, естетикою жіночого тіла, красивими кадрами природи та міста, фантастичною операторською роботою, а також — неймовірним описом їжі. Повний набір задоволень під час перегляду гарантований!

Повʼязані теми:

Наступна публікація