Такого ми не чекали: рецензія на останній сезон "Гри престолів"

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Цей серіал здійснив настільки великий вплив на всю поп-культуру та став шоу, яке змінило правила гри на ТБ. Можливо, очікування були зависокі.

Обережно, у тексті присутні спойлери!

Ось і все. "Гра престолів", найбільше шоу на телебаченні протягом останніх десяти років, яке породило сотні мемів, вбило тисячі персонажів, отримало стільки нагород, що з них можна виплавити новий Залізний Трон, перегнало серію книжок, за якою було знято, добігло кінця.

Навіть писати ці слова дивно. "Гра престолів" настільки міцно вросла в поп-культуру і тривала так довго, що здавалося, ніби вона йтиме вічно. На жаль, Valar Morghulis стосується не тільки чоловіків.

Останній довгоочікуваний сезон вийшов після двох років знімання і лише шістьма епізодами, замість традиційних десяти, щоб завершити безліч сюжетних ліній, які в попередньому нарешті зійшлися разом. Поетично перша серія починалася у тому ж місці, де колись почалася "Гра престолів" — на Півночі, сценою, яка має вигляд, ніби віддзеркалення прибуття свити короля до Вінтерфеллу у найпершому епізоді.

Утім, чи виправдало себе довге очікування, говорити важко. Залежить від того, кого запитати. Інтернет не був такий розділений від часу виходу останнього фільму з серії "Зоряних війн".

Тоді як дві перші серії були одноголосно дуже тепло прийняті фанатами і критиками, щодо третього епізоду думки розділилися. Половині глядачів не сподобалося те, як швидко закінчилася одна з головних сюжетних ліній. Особливо після того, як шоу роками нагнітало загрозу від крижаних монстрів та мерців, що збиралися за Стіною, деяким фанатам здалося, що цю проблему в результаті вирішили якось занадто легко. Однак передбачити такий поворот було нескладно. HBO від самого початку більше цікавили чвари королів і лордів, ніж фентезійні елементи. Зрештою шоу називається "Гра престолів", а не "Пісня льоду та полум’я".

Решта сезону була прийнята ще гірше. Три останні епізоди — "Останні зі Старків", "Дзвони" та "Залізний Трон" — уперше за всі роки "Гри престолів" на порталі IMDB, на якому глядачі можуть виставляти оцінки фільмам і серіалам, отримали бал нижчий за сім. Петиція з вимогою повністю перезняти фінальний сезон зібрала мільйон підписів. Фанати з соцмережі Reddit навіть домоглися, щоб фото шоураннерів Девіда Беніоффа та Д.Б. Вайсса з’являлося у Google на запит "Bad Writers" ("Погані сценаристи").

Попри прогалини у сценарії, в останньому сезоні "Гри престолів" є що любити. Менше епізодів і більший бюджет (майже 10 мільйонів на серію) дали більше видовищ і масштабні батальні сцени з драконами. Композитор Рамін Джаваді завершив свою роботу на високій ноті, даруйте за каламбур. Дизайнерський відділ збудував цілу Королівську Гавань з нуля на стоянці студії у Північній Ірландії. Та якби про це не сказали в короткій документалці після передостанньої серії, ніхто б і не помітив різниці між їхнім майданчиком і хорватським Дубровником, який до цього "грав" столицю Семи Королівств.

Попри прогалини у сценарії, в останньому сезоні "Гри престолів" є що любити

Справжні ж актори показали блискучий перфоманс. Навіть ті, хто, як пізніше виявилося, були незгодні з остаточною долею своїх персонажів, наприклад, Ніколай Костер-Валдау (Джейме Ланістер), віддали своїм героям належне. Емілія Кларк (Дейнеріс Таргаріен) та Пітер Дінклейдж (Тіріон Ланістер) точно можуть претендувати на "Еммі".

Навіть непримиримі доми "Тих, кому цей сезон сподобався" і "Тих, кому цей сезон не сподобався" усе ж переважно сходяться у тому, що фінал вийшов занадто швидким. Без сумніву, цей сезон був знятий поспіхом. Усього шести епізодів, навіть, якщо деякі з них тривали півтори години, було явно недостатньо для того, щоб довести таку важку і заплутану історію до логічного завершення.

Поспішаючи перетнути фінішну лінію, окреслену Джорджем Мартіном, сценаристи замість того, щоб розвивати персонажів, шукали їм мотивацію у сценах з попередніх сезонів. І робили це за допомогою коротких відео після кожної серії, які подекуди зрозуміти було важко

Через це остання глава цієї історії, під влучною назвою "Залізний Трон", залишає по собі дивне відчуття: наприкінці на великій механічній мапі Семи Королівств із заставки серіалу усі фігури ніби розставлені на своїх місцях: Дені стала Кров’ю і Вогнем, Колесо Тиранії було зламане, Тіріон знову став десницею, Джон повернувся на Північ, Санса стала королевою, Ар’я попливла на Захід шукати континент Потенційного Спін-оффу, а Бран став королем Семи Королівств (гаразд, цього точно ніхто не очікував). От тільки те, як вони там опинилися, не зовсім ясно. Таке враження, ніби хтось змахлював у цій грі.

Незадоволені фанати досі можуть сподіватися отримати кращу кінцівку з книг, якщо автор їх таки збирається дописувати. HBO точно не буде перезнімати цілий сезон з нуля через інтернет-петиції. Нам лишається та кінцівка, яка є.

І якщо чесно, після стількох років, проведених у Вестеросі, я не знаю, чи існує таке завершення, яке б задовільнило усіх? "Гра престолів" здійснила настільки величезний вплив на усю поп-культуру, стала настільки популярним шоу, яке буквально змінило правила гри на великому телебаченні, що придумати фінал, який задовольнив би усіх, видається неможливим завданням. Можливо, очікування були просто зависокі.