"Зоряні війни: Скайвокер. Сходження" — коли все повертається, як і мало бути

Фото: ТСН.ua

Після виходу із залу хочеться порозмахувати світловим мечем зі словами "вжух, вжух", а потім ще кілька днів ходити й наспівувати головну тему "Зоряних Війн".

Як би ви не ставились до "Зоряних Війн", але вони вже настільки вплелись в нашу культуру, що новий епізод франшизи — це справжня подія і свято. Йдучи на нього до кінотеатру, хочеться знову пройнятися атмосферою казкових світів далекої галактики, побачити улюблених героїв і їхню участь в боротьбі Світлої і Темної сторін.

Джей Джей Абрамсу дісталось складне завдання — поєднати дві попередні частини та позакривати сюжетні діри, і це при тому, що померла Керрі Фішер, яка грала Лею Органу, і яка була тісно вплетена в сюжет фінального епізоду. Багато довелось перекроїти, та думаю йому вдалося. Абрамс не просто чіплявся за нотки ностальгії, як це тепер заведено в Disney, а й зумів показати нам цікавий і грамотний розвиток персонажів.

Чи можна було зробити фінальний епізод кращим? Звісно можна, відкрийте зараз будь-яке обговорення стрічки "Скайвокер. Сходження", і прочитаєте там мільйон гнівних коментарів: "А можна було б!.." Але фільм вийшов ось таким, і він точно вартий перегляду. Свято вдалось: фільм наповнений динамічним екшеном, гумором, драмою і підкріплений сильною грою головних героїв.

Коротенько про сюжет. Події "Скайвокера" відбуваються через рік після подій восьмого епізоду. Повстанці перебувають в геть критичному стані, залишилась всього жменька кораблів і кілька десятків солдатів, які розгублено чекають на диво посеред джунглів на одній з планет далекої галактики. Разом з ними генерал Лея, вона тренує останню надію джедаїв — Рей, навколо якої і буде крутитись сюжет фільму. Тим часом Кайло Рен, роздобувши стародавній навігаційний кристал ситхів, шукає забуту планету, в надії знайти там силу і ресурси для перетворення Першого Ордена на нову Галактичну імперію.

Сценарист Кріс Терріо постарався і продовжив розвивати багатьох персонажів. Практично всі герої, певною мірою, зазнали малих чи великих змін. Рей же ж дісталось, мабуть, найбільше уваги. Абрамс, нарешті, доповнив її історію відсутніми фрагментами, і тепер розвиток героїні здається логічнішим і правильним, а для фанатів "Зоряних війн" походження Рей перестане бути загадкою.

Практично всі герої, певною мірою, зазнали малих чи великих змін. Рей же ж дісталось, мабуть, найбільше уваги.

Тепер згадайте персонажа, з якого всі найбільше сміялись після виходу 7 епізоду — Кайло Рена. Міцна прописана сюжетна лінія, яка логічно розвивається протягом усієї трилогії, і так само закінчується. Зараз це один з найкрутіших персонажів стрічки.

У цьому завершальному епізоді все повертається, як і мало бути — навіть атмосфера простої казки про добро і зло, яку ще Джордж Лукас в оригінальній трилогії зумів ідеально вписати в космічний антураж. Саундтрек композитора Джона Вільямса, як і раніше, змушує щораз вкриватися мурашками. Екшн-сцени вражають своїми розмахом і видовищністю космічних баталій. А від старих добрих батлів на світлових мечах все ще нахиляєшся вперед, затамувавши подих, сидячи в кріслі кінотеатру.

Візуал і спецефекти продовжують еволюціонувати. Це потужний фінальний акорд, який зібрав в собі неймовірну красу як візуальну, так і сюжетну, і стрічку дивишся на одному диханні. В ній вистачає яскравих сцен, сильних і зворушливих моментів та кумедних діалогів. Завдяки різкому, динамічному монтажу фільм сприймається як справжнє буйство екшену, сюжет не провисає ні на секунду, в кожній сцені щось відбувається, хтось кудись іде, біжить, летить, з кимось б'ється або отримує на горіхи.

Коли я йшов до кіно, то очікував отримати позитивні емоції і поринути в цю святково-ностальгічну атмосферу "Зоряних Війн". І я це отримав. Творці зберегли дух франшизи і змогли гідно завершити сагу. Після виходу із залу хочеться порозмахувати світловим мечем зі словами "вжух, вжух", а потім ще кілька днів ходити й наспівувати головну тему "Зоряних Війн".

Для мене свято вдалось, тому пораджу йти в кіно з хорошим настроєм і не дати собі пропустити таку подію через нарікання фанатів чи критиків. 8/10 і приємного перегляду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація