Алергія: головне про хворобу XXI століття

Алергія: головне про хворобу XXI століття

Фото: ТСН.ua

У разі підозри на алергію не зволікайте зі зверненням до спеціаліста — тільки так можна зберегти якість свого життя та уникнути ускладнень.

Алергію називають хворобою ХХІ століття, і не дарма: на алергічні захворювання страждає понад 40% населення планети, і ця цифра невпинно зростає, зокрема і в Україні. Вважається, що до 2025 року кожен другий житель планети матиме той чи інший вид алергії.

Що ж таке алергія? Алергія — це гіперреакція імунної системи на вплив будь-яких речовин (алергенів), які організм сприймає за чужорідні.

Імунній системі потрібен час, щоб розпізнати і запам'ятати алерген. Коли вона стає чутливою до речовини, імунна система починає створювати антитіла, щоб атакувати її. Цей процес називається сенсибілізацією. Сенсибілізація може тривати довгий час, іноді навіть десятки років. Цим і пояснюється те, що алергія може розвиватися у будь-якому віці.

Алергенами можуть виступати будь-які речовини, які нас оточують. У дітей частіше за все це харчові продукти — молоко, яйця, риба, у дорослих — пилок рослин, побутові алергени — кліщі домашнього пилу та цвілеві гриби, а також отрута комах.

ЧОМУ ВИНИКАЄ АЛЕРГІЯ?

Достеменно відомо, що розвиток алергії можуть спричинити багато факторів, одним із найвагоміших серед яких є генетична схильність. Наприклад, якщо двоє з батьків мають алергічне захворювання, ризик виникнення алергії у їхньої дитини сягає понад 80%. Чи проявиться ця алергія, залежить від чинників навколишнього середовища, в яких живе дитина.

Урбанізація, екологічні чинники, продукти харчування, які ми вживаємо, також можуть підвищувати ризик розвитку алергії у дітей та дорослих. Діти раннього віку більш схильні до розвитку алергії на харчові продукти, яку вони зазвичай переростають. Проте харчова алергія з віком може трансформуватися в інгаляційну — до пилових кліщів, пилку, плісняви та інших алергенів.

Урбанізація, екологічні чинники, продукти харчування, які ми вживаємо також можуть підвищувати ризик розвитку алергії у дітей та дорослих

Також мають підвищену схильність до розвитку алергії курці, оскільки подразнення слизових оболонок порушує роботу їхньої бар’єрної функції. Тому якщо на їхню слизову потрапить алерген, ризик виникнення алергічної реакції значно вищий, ніж у тих людей, які не палять. 

ЯК МОЖЕ ПРОЯВЛЯТИСЯ АЛЕРГІЯ?

Прояви алергії залежать від алергену, з яким контактує організм, та органу-мішені, на який він спливає. Під час алергії на харчові продукти часто спостерігаються висипи на тілі, які супроводжуються свербежем, болем у животі, розладами травлення. 

Ще одним проявом алергії на харчові продукти, пов’язаним з пилком рослин, є так званий синдром оральної алергії. Найбільш яскравим прикладом такого типу алергії є свербіж у роті під час вживання сирого яблука у пацієнтів з алергією на березу. Та найбільш небезпечними є такі реакції, як кропив’янка, ангіоневротичний набряк та анафілаксія — у разі потужної дози алергену та несвоєчасно наданої допомоги людина може померти.

Також висипи на шкірі можуть спостерігатися під час безпосереднього контакту алергену зі шкірою. Такий вид алергії називається контактним алергічним дерматитом і найчастіше розвивається на хімічні речовини та метали.

Фото: pixabay.com

У разі контакту з алергенами повітря можуть спостерігатися наступні симптоми: нежить, чхання, закладеність носа, сльозотеча, почервоніння очей, а також симптоми бронхіальної астми, а саме кашель, задуха, хрипи та видих зі свистом. Якщо не лікувати алергію, з часом вона може призвести до хронічної бронхіальної астми.

Деякі з цих симптомів алергії люди помилково приймають за застуду. Але, якщо вони мають сезонність, проявляються під час перебування у якомусь конкретному приміщенні або ви відчуваєте їх протягом усього року, то тут вже не обійтися без консультації алерголога.

ДІАГНОСТИКА АЛЕРГІЇ: ВІД КОНСУЛЬТАЦІЇ ДО МОЛЕКУЛЯРНОЇ АЛЕРГОДІАГНОСТИКИ

90% діагнозу у разі виявлення алергічного захворювання залежать від правильно зібраного анамнезу (опитування) пацієнта. На основі клінічної історії лікар-алерголог за необхідністю призначає той чи інший вид алергообстеження.

Шкірні прік-тести є одним із основних видів алергообстеження. На шкіру передпліччя наноситься крапля алергену, проводиться прокол шкіри та через 15-20 хвилин оцінюється реакція. Почервоніння та утворення папули на місці проколу свідчить про наявність алергії до певного алергену.

Аналізи крові на алергени також посідають вагоме місце у діагностиці алергії. А саме визначення рівня специфічних іммуноглобулінів Е до конкретного алергену — харчових продуктів, алергенів, які ми можемо вдихнути разом з повітрям, отрути комах.

90% діагнозу у разі виявлення алергічного захворювання залежать від правильно зібраного анамнезу та опитування пацієнта

Окремо хотілось би приділити увагу молекулярній алергодіагностиці — тест ALEX на 282 алергенів, який доступний і в Україні. Суть цього методу полягає у виявленні алергії не тільки до екстракту алергенів, наприклад, яйця, а й до його білків (молекул), таких як овальбумін, овомукоїд, сироватковий альбумін та інші. Що це дає пацієнтам та лікарю? На прикладі того ж яйця, якщо людина має алергію на овомукоїд, то їй вживати яйця взагалі не можна в жодному вигляді. А ось якщо алергія тільки до овальбуміну — можна рекомендувати вживати яйця, просто зварені протягом не менше 20 хвилин. Це пояснюється тим, що всі алергенні білки можуть змінювати свою алергенність під впливом температур.

Велика кількість пацієнтів з алергією до пилку дерев, таких як береза, вільха, ясен, можуть мати перехресну алергію до рослинних продуктів харчування, таких як фрукти, овочі, горіхи. Це пояснюється тим, що і пилок, і продукти харчування мають у своєму складі  схожі за своєю структурою білки.

Таким пацієнтам досить безпечно можна вживати всі ці продукти у термічно обробленому вигляді, а ось сирі продукти можуть викликати свербіж у роті та навіть ангіоневротичний набряк. Такі перехресні реакції спостерігаються також між молоком та м’ясом, яйцем та курячим м’ясом, кліщами домашнього пилу та морепродуктами. 

Тож завдяки цій діагностиці лікар-алерголог може точно скорегувати харчування пацієнта, персоналізовано підібрати лікування алергії для кожного. А також дати правильні рекомендації щодо способу життя та спрогнозувати ризик розвитку серйозних реакцій під час вживанні харчових продуктів.

Ще одним видом діагностики, а саме діагностики контактного алергічного дерматиту, — є патч-тести, які допомагають діагностувати алергію до хімічних речовин, пластмас та металів.

ЯК СЬОГОДНІ ЛІКУВАТИ АЛЕРГІЮ?

Є три основних напрями лікування алергії:

  • уникнення алергену;
  • симптоматичне лікування — фармакотерапія;
  • алерген-специфічна імунотерапія.

Що стосується уникнення алергену, то зазвичай такої рекомендації можна дотримуватися у випадку з харчовою алергією, тобто не вживати продукти, на які є алергічна реакція. Але, приміром, неможливо уникнути контакту з кліщем домашнього пилу, який існує поруч з людиною незалежно від прибирання та місця перебування, або пилку рослин, які ми не можемо контролювати.

Фото: pixabay.com

Якщо у пацієнта виявлена алергія до побутових алергенів — кліща домашнього пилу, пліснявих грибів або пилку рослин, зазвичай ми рекомендуємо проходити алерген-специфічну імунотерапію. Цей вид лікування алергії полягає у введенні алергенів в організм, щоб таким чином організм виробив толерантність до причинно-значущого алергену.

Алерген-специфічна імунотерапія призначається і дітям, і дорослим після проведеного алергообстеження. Алерген для лікування підбирається індивідуально для кожного пацієнта, також складається прогноз ефективності терапії.

Та ці напрямки лікування допоможуть лише приглушити симптоми і досягти довгострокової ремісії, але вилікувати повністю алергію неможливо. Людина однаково залишиться на все життя із схильністю до цієї хвороби. Жоден лікар не зможе гарантувати, що в майбутньому пацієнт не відреагує ще на якийсь інший антиген, крім того, на який проводилася терапія і на який він вже перестав реагувати.

ЧИ ІСНУЄ ПРОФІЛАКТИКА АЛЕРГІЇ?

Велика кількість досліджень свідчать, що важливим фактором в профілактиці алергії в дитячому віці є грудне вигодовування. Діти, які харчувалися материнським молоком, менше хворіють на алергічні захворювання, ніж діти, яких годували адаптованою сумішшю.

Є також гігієнічна гіпотеза, згідно з якою діти, які перебувають практично в стерильних умовах, мають підвищений ризик розвитку алергії у майбутньому. Водночас вченими не підтверджена популярна думка, що наявність тварини в родині зменшує ризик розвитку алергії на шерсть тварин. Хоча, однак, не доведено і протилежне.

Якщо ви підозрюєте, що у вас алергія, зверніться до лікаря-алерголога. Своєчасне звернення, точна діагностика, раннє виявлення алергічного захворювання — це перший шлях до ефективного лікування, профілактики алергії та виникнення ускладнень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація