Що таке фітонутрієнти і чому вони потрібні

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Яскравий колір овочів та фруктів — це не лише про красу, а й про величезну користь для здоров'я.

Ми часто чуємо про те, що нам необхідні овочі та фрукти, навіть ВООЗ радить з'їдати п’ять порцій на день, але не всі розуміють, чому. Тому що у всій рослинній їжі, яка є різнокольоровою, окрім клітковини, містяться рослинні фарби та пігменти, які надають їй кольору. Це і є фітонутрієнти, названі так після з'єднання двох грецьких слів — фіто (рослина) та нутрієнт (той, що годує, той, що дає життя). Фітонутрієнти потрібні рослинам — вони захищають їх від всіляких хвороб.

І ось саме ці кольори всіх відтінків і мають цілющий вплив на наше тіло. Ця потреба стародавня, бо саме фітонутрієнти давали змогу виживати нашим пращурам.

Спектр дії фітонутрієнтів дуже широкий: не дають розвиватися запаленням, захищають клітини від стресу, руйнування, мутацій, і купи хвороб, протидіють віковим змінам.

Особливо цінними є яскраво виражені кольори, серед яких — фіолетові, темно-червоні, сині пігменти. Найкраще для цього обирати місцеві, звичні нашому смаку продукти.

ЖУРАВЛИНА

Журавлина, для блогів
pixabay.com

Зимова ягода — кисла, але безмежно корисна. Антоціани (червоні пігменти) запобігають накопиченню жиру в клітинах печінки (стеатозу), ефективно знижують її запалення. 

Немає ягоди, ціннішої за журавлину, під час запальних захворюваннь сечового міхура (циститах). Цікавим фактом є те, що зараз продається велика кількість різних джемів, засушених ягід журавлини, соків і навіть екстрактів, але жодній фармкомпанії ще не вдалося виділити активні речовини журавлини. Тому додавайте її в смузі, посипайте нею салати, використовуйте будь-яку можливість з‘їсти хоча б столову ложку цих ягід.

НАСІННЯ ЛЬОНУ

Насіння льону, для блогів
pixabay.com

Найбагатше джерело лігнанів, які запобігають онкологічним захворюванням (раку простати, молочної залози та іншим). Корисне для судин, нормалізує тиск, запобігає розвитку гіпертонії. А ще — це прекрасне джерело рослинних омега-3 жирних кислот, які мають сильні протизапальні властивості, сповільнюють старіння.

Насіння льону потрібно замочити, а коли воно вбере воду, можна збити в блендері з ягодами, або з цитрусовими — ось вам і смачний десерт.

БОБОВІ

Бобові, для блогів
pixabay.com

Просто необхідний продукт, що містить в собі не лише повноцінний білок, цинк, залізо, клітковину і купу фітонутрієнтів, але й не містить насичених жирів, як м'ясо. Боби потрібно включати у свій раціон щодня, а не лише на свята. 

У 2007 році Американський інститут ракових захворювань опублікував аналіз наймасштабнішого дослідження про зв'язок між харчуванням та раком. І у висновку була рекомендація вживати бобові.

Бобові також корисні для серця. Дослідження виявили зменшення передчасної смерті на 8% під час збільшення вживання бобових на 21 грам (це приблизно 2 столові ложки).

Найлегше засвоюється сочевиця, потім іде маш, турецький горох, звичайний сушений горох, і наприкінці — квасоля. Тому ті, у кого здуття живота після бобових — спробуйте сочевицю. Але хто любить квасолю — пом'якшити її можна, якщо на 4 літри води додати чайну ложку соди і замочити в ній квасолю — це зменшить імовірність метеоризму.

КАПУСТА

Капуста, для блогів
pixabay.com

Свіжа та квашена, з додаванням оливкової олії та ягід журавлини — це полівітамінний засіб, а не лише смачний кисленький салат. Всі капустяні — це потужні протизапальні та протиракові природні ліки. 

Сульфорафан — речовина, яка утворюється, коли ми жуємо свіжу капусту, захищає мозок, зір, запобігає та лікує цукровий діабет 2 типу, позитивно впливає на стан дітей з аутизмом. Саме сульфорафан допомагає нашій печінці нейтралізувати та позбуватися токсинів. Квашена капуста оздоровлює, омолоджує кишківний мікробіом, і, як наслідок — зміцнює імунну систему, зменшує ризик появи синдрому "дірявого кишківника".

ШИПШИНА

Шипшина, для блогів
pixabay.com

Найбагатше джерело вітаміну С у легкозасвоюваній формі, тому що вітамін С зв'язаний із фітонутрієнтами шипшини — біофлавоноїдами. Достатня кількість вітаміну С — означає здоров'я імунної системи, свіжу і пружну шкіру, здорові судини.

Спробуйте щось покращити у ваших харчових звичках. Ні, не все одразу, лише по одному пункту, тоді зміни будуть приємними. Нехай щодня життя дарує вам несподівані приємні моменти!

Оригінал

Залиште свій коментар

Вибір редакції