Чому на правильному харчуванні не завжди худнеться?

Чому на правильному харчуванні не завжди худнеться?

Фото: ТСН.ua

Відмова від шкідливої їжі може допомогти позбутись зайвих кіло — але лише за певних умов.

"Ну що ж не так, — я на "правильному харчуванні", а рельєфу все нема і нема, вага стоїть і нічого не змінилось!". В чому тут причина? Давайте розберемося!

П’ять причин, чому на правильному харчуванні не виходить схуднути:

1. Ви думаєте, що вся "правильна" їжа не може ніде відкластися, а вся "неправильна" — одразу перетворюється на жир. Відповідно, не розумієте банального переїдання навіть умовно корисними продуктами.

Віра в цей міф підсилюється різноманітними сторінками у соцмережах із "правильними" солодощами чи "правильною піцою", але ми абсолютно забуваємо, що будь-яка їжа несе у собі енергію. Тому пора перестати вірити у казки, а згадати, що згідно із законом збереження енергії — вона не виникає з нічого і не зникає в нікуди, а може лише перетворюватись з однієї форми на іншу.

І завжди надлишкова енергія буде відкладатися у вигляді жиру. Тому будь-яку форму ожиріння можна наїсти навіть найзеленішою гречкою і найстиглішим авокадо.

Фото: pixabay.com

2. Після переходу на "правильне харчування" вага зменшилась різко, ви дуже цьому зраділи, поки не вперлись у якусь позначку і далі — нікуди. Найімовірніша причина — виведення води з організму (перші мінус 2 чи 3 кг).

До цього призвела відмова від солодкого і зменшення кількості вуглеводів. Хто ще і кількість солі зменшив — міг вивести з організму і до 4 чи 5 кг води. Так само дуже легко цю воду назад набрати і втримати в організмі — варто знову почати їсти сіль та вуглеводи.

3. Ви не доїдаєте. За недостатньої кількості енергії перше, що буде використовувати організм — це скелетна мускулатура (ваші м’язи). У жирові вдвічі більше калорій, ніж у м’язах, і цей цінний ресурс організм буде всіляким способом оберігати.

Енергія із жирів буде використовуватися в останню чергу. І коли це, нарешті, трапиться через тривале недоїдання, організм уже встигне зменшити вагу, зменшити розхід енергії у стані спокою — одночасно з'являться усі шанси після повернення до звичного раціону набрати ще більше жирової тканини.

Фото: pixabay.com

4. Постійне споживання кефіру чи кисломолочного сиру кожні 2-3 години. Тяжкий випадок — із постійним додаванням меду та сухофруктів.

Отримуємо справжню інсулінову бомбу: високий глікемічний та інсуліновий індекси — стрімке підвищення глюкози у крові. Високий рівень інсуліну, як наслідок, блокує основний гормон жироспалювання — соматотропін. Якщо це буде повторюватися багато разів протягом дня — шлях до схуднення буде довгим і тяжким. Ви ж знаєте, що жироспалювання запускають саме гормони, якщо для того створити їм комфортні умови?

Фото: pixabay.com

5. Ви переїдаєте жири, навіть дуже корисні. Саме так! Насправді для нашого організму неважливо, які жирні кислоти окислювати задля отримання енергії.

Коли навіть вдалося створити усі умови для жироспалювання, але ви перевищили норму жирів із продуктів — організм не зробить "заміщення" жиру з живота, а почне використовувати нові жири із продуктів. Зверну увагу, що правильні жири у правильній кількості, справді, надзвичайно потрібні і корисні. Суть тут саме — у кількості.

Отож перехід на правильне харчування, як його загалом слід розуміти, може допомогти втратити надлишок жирової тканини лише в одному випадку: якщо ви почнете їсти аналогічну за об’ємом їжу, у якій знаходитиметься менше енергії.

Тобто заміна двох бургерів на печену рибу із гарніром та салатом допоможе створити, перш за все, дефіцит калорій. І якщо далі все робити правильно, є шанс замінити брак енергії саме із підшкірного жиру.

Більше про харчування читайте тут: instagram.com/olia_brainfit

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація