Чому не варто пити багато води

Чому не варто пити багато води

Фото: ТСН.ua

Щоб мати гарне самопочуття, зовсім не треба пити аж по 3-4 літри на день — більше того, це може навіть нашкодити.

Вже багато років нам впевнено і "авторитетно" нав'язують необхідність вживати 2,5, 3 і навіть 4 літри води щоденно. Останнім часом ця тенденція нітрохи не зменшується, а всі ті, хто хоч якось причетний до пропаганди здорового способу життя, наголошують на тому, що вода "вимиває токсини", робить гладкою шкіру, позбавляє її зморшок тощо. Вже навіть існує чітка цифра — 8 склянок — саме стільки має випивати на день будь-яка доросла людина.

Однак для багатьох із нас випити навіть 5 склянок води дуже важко. Доводиться буквально силоміць вливати її в себе. І це при тому, що жодних наукових доказів щодо необхідності вживання великої кількості води насправді поки що немає.

Звісно, воду обов‘язково потрібно пити, оскільки саме вона є найкращим напоєм, який створила природа. Однак чому не варто пити її так багато?

Справа в тому, що продукти харчування містять так звану зв'язану воду — особливо фрукти, ягоди, овочі (85-90%), молоко (близько 90%), м'ясо, риба, яйця (75-90%) і навіть каші та макарони.

В процесі окисленні жирів, білків та вуглеводів також виділяється вода: 100 г жиру — майже 100 мл води, 100 г вуглеводів — понад 55 мл, 100 г білка — майже 40 мл.

Якщо ж добова норма води складає приблизно 2 700 мл, то це не означає, що всю її необхідно саме випити у чистому вигляді. 

Давайте порахуємо: 

  • 500 мл — рідкі страви;
  • 700 мл — продукти (овочі, фрукти, ягоди, каші);
  • 1000 мл — вода, чай, кава та інші напої;
  • 300-400 мл — ендогенна вода, що утворюється в процесі обміну речовин.

Втрачаємо ми воду з потом, повітрям, яке ми видихаємо, сечею та калом. Звичайна людина на дефіцит рідини реагує спрагою, що стає наслідком згущення крові, інформація про це надходить у вигляді сигналів від хемо- та волюморецепторів до головного мозку.

Якщо врахувати всі ці фактори, виходить, що щоденна норма води для дорослої людини становить близько 40 мл на кг нормальної маси тіла та 100-150 мл на кг маси тіла дитини — саме тому діти так часто просять пити. Тобто лише 1 літр чистої води потребує організм звичайної людини, яка веде розмірений спосіб життя, працює в офісі, без надмірних фізичних навантажень та надмірного потіння (зараз не йдеться про патологічні стани, наприклад, інфекції, зневоднення, діарею, захворювання нирок тощо).

А все, що перевищує цю норму, перевантажує серце та судини, посилює розпад білка, що особливо небезпечно для людей зрілого віку, тому не слід примушувати їх пити більше двох літрів води.

Оригінал

Присоединяйтесь также к группе ТСН.Блоги на facebook и следите за обновлениями раздела! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація