Чимало людей, які ведуть здоровий спосіб життя, при цьому харчуються одноманітно — і роблять серйозну помилку.
Різноманітне харчування — один із принципів антиейдж-дієти. Чимало людей, які відмовились від солодощів, не смажать і ведуть активний спосіб життя, роблять серйозну помилку, харчуючись одноманітно.
По-перше, таке харчування створює дефіцит важливих нутрієнтів, а, по-друге, може викликати надлишок інших. Будь-який дисбаланс зменшує адаптаційні можливості організму.
Зокрема, це стосується білків. І навіть таких, здавалось би, дуже корисних, як бобові. Бобові, окрім того, що є джерелом білка, є і хорошим джерелом фосфору. А фосфор (фосфати) необхідний для підтримання сталості pH крові, синтезу енергетичних "валют" клітини — АТФ та інших молекул, утворення нових клітин.
Однак будь-який, навіть невеликий, надлишок фосфатів викликає патологічні зміни: заважає засвоєнню заліза, кальцію, магнію, цинку, викликає кальцифікацію м'яких тканин (судин, шкіри, легенів, клапанів серця), що призводить до серцево-судинних патологій, ниркової недостатності і ниркової остеодистрофії.
Велика кількість фосфатів міститься в напоях на зразок "Кока-Коли", гарбузовому насінні, сирі, лососі, морських гребінцях, бразильському горісі, м'ясі, молоці, сої та сочевиці. Це аж ніяк не означає, що не потрібно їсти сочевицю, чи сир, чи лосось, чи соєві продукти. Просто їх потрібно чергувати. Про "Кока-колу", звісно, і мови немає. Тому, наприклад, сьогодні може бути сочевиця, завтра — квасоля, післязавтра — маш, потім — горох і т.д. Чи сьогодні —скумбрія, завтра — яйце, у неділю — лосось.
Або візьмемо магній, життєво необхідним мікроелемент. Він бере участь в активації головної енергетичної "валюти" клітини — АТФ, який необхідний для синтезу ДНК, який уповільнює розвиток нейродегенерації і деменції, знижує ризик виникнення каменів у нирках, зменшує запальні процеси. Старіння дуже часто пов'язане з дефіцитом магнію, що викликає втрату м'язової маси (саркопенію), атеросклероз, діабет та інші. Водночас надлишок магнію викликає депресію і сонливість.
Багато магнію в зелених листових овочах (входить до складу хлорофілу), горіхах, рибі, пшоні, авокадо, бананах, темному шоколаді, мінеральній воді. Тому якщо сьогодні зелений салат, то завтра — шпинат, сьогодні — банан, завтра — ягоди, післязавтра — апельсин і т.д.
Тобто, чергуючи продукти, ми будемо дотримуватися принципу збалансованого харчування і при цьому — отримувати всі необхідні нутрієнти.
Щодня потрібно вживати овочі, бо вони є джерелом клітковини. А клітковина знижує ГІ (глікемічний індекс) продукта, підвищує чутливість клітин до інсуліну, змушуючи швидкі вуглеводи засвоюватися повільніше, нормалізують рівень холестерину, знижують ризик раку кишечника і багатьох інших його видів.
Розчинна та нерозчинна клітковина має щодня, з кожним прийомом їжі поступати в наш організм. Щоб отримати достатньо цих корисних компонентів, необхідно щодня вживати близько кілограма овочів і кисло-солодких фруктів та ягід, віддаючи перевагу овочам. Пам'ятайте, що кращий фрукт — це овоч!
Мій сніданок
- Маш варений — 1 повна столова ложка. Джерело рослинного білку, розчинної клітковини і поліфенолів.
- Скумбрія запечена, розмір — пів долоні (без пальців). Джерело тваринного білку і омега-3 жирних кислот.
- Овочі свіжі: зелень кропу і петрушки, броколі, авокадо. Джерело фітонутрієнтів та біологічно активних речовин.
- Овочі квашені: капуста, півогірка, півпомідора. Джерело пребіотиків для живлення корисної мікрофлори кишечника.
- Буряк варений — столова ложка. Джерело пектину.
- Все це полито 1 столовою ложкою оливкової олії extra virgin.
Столова ложка вівсяних, не варених, запарених пластівців з вівсяними висівками і насінням льону, горіхи і ягоди журавлини.
Джерело рослинних омега-3 жирних кислот, розчинної і нерозчинної клітковини і ягідних поліфенолів.
Дія на організм:
- протизапальна;
- антидіабетична: не підвищує рівень глюкози в крові (зниження ризику цукрового діабету 2 типу);
- антимутагенна;
- посилює детоксикаційні властивості печінки, нирок, кишечника;
- сприяє оздоровленню мікрофлори кишечника;
- спрямована на профілактику нейродегенеративних захворювань.
Не робіть з їжі культу. Прості, швидко приготовлені продукти допоможуть нам залишатися здоровими та енергійними!
Оригінал
Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!