Цільні злаки та злакофобія

Є декілька особливо впертих забобонів щодо харчування навіть попри наявність наукових даних, що їх легко спростовують. 

Ви дуже любите пшеничну кашу з маслом, різотто із бурого рису з морепродуктами, італійську справжню пасту із томатами, базиліком та пармезаном... але останнім часом не знаєте — їсти чи ні?

В голові все змішалось: рекомендації зі збалансованого харчування, де на тарілці є зернові та заклики різних "протоколів" відмовитись від будь-яких зернових.

Як бути?

Провідні спеціалісти з лікування онкологічних та серцево-судинних захворювань рекомендують вживати хоча б три порції цільних злаків щодня. ОДНА порція злакових це: 1/2 чашки готової каші, пасти, звареної до стану al dente, 1 шматочок зернового хліба (в якому чітко видно крупні зерна).

Два знамениті харчові дослідження, проведені Гарвардським університетом — Дослідження здоров'я медсестер та Дослідження здоров'я вищого медперсонала — отримали результати від трьох мільйонів людей. Проведений в 2015 році аналіз показав, що люди, які вживають зернові, живуть довше, незалежно від інших факторів харчування та способу життя.Цільні злаки знижують ризик захворювань серця, діабету 2 типу, ожиріння та інсульту. Якби люди їли більше зернових, ми би уникали понад мільйона смертей щороку у всьому світі.

В Інтернеті поширюється велика кількість "рекомендацій" з харчування, які не підтверджені доказовою базою, але є декілька особливо впертих забобонів, які навіть суперечать наявним науковим даним. Коли я бачу книги, сайти, блоги та статті, які безапеляційно повторюють один за одним, що "злаки спричинюють запалення", я дивуюся, звідки така інформація. Мабуть, з паралельної реальності.

Якби люди їли більше зернових, ми би уникали понад мільйона смертей щороку у всьому світі

Окей, давайте поговоримо про запалення. Наприклад, про С-реактивний протеїн (CRP). Рівень цього білка підвищується у відповідь на якісь фактори запалення, тому його використовують як показник (маркер) наявності системного запалення в організмі та як маркер ризику смерті від інсульту. Кожна щоденна порція зернових знижує його концентрацію приблизно на 7%.

Більше того, цільні зернові позитивно впливають на всі маркери запалення: АЛТ (маркер швидкості старіння печінки та ризику передчасної смерті), ГГТ і цілу групу інтерлейкінів (їх позначають скорочено двома буквами — ІЛ): інтерлейкіни 6, 8, 18, 10, TNF, TNF-R2, в'язкість крові та фільтрованість еритроцитів.

Можна і менш науково. "Споживання цільних злаків зменшує запалення", — це цитата із American Journal of Clinical Nutrition. 
Навіть якщо виключити серцево-судинні та онкологічні захворювання, постійне вживання цільних злаків пов'язане зі значним зниженням ризику смерті від запальних захворювань.

МІЙ СНІДАНОК (тарілка харчування)

сніданок дієтолога
facebook.com/Оксана Скиталінська
  • 1 повна столова ложки вареної полби (давньої пшениці) з домашнім вершковим маслом (приблизно чайна неповна ложка).
  • скумбрія солона;
  • сир блакитний;
  • баклажан запечений;
  • помідори свіжі;
  • перець болгарський свіжий;
  • броколі свіжа;
  • листя селери;
  • ягоди та пів фрукта: чорниці + полуниця + нектарин.

Питання до вас: чи їсте ви каші і які? І чи любите ви пасту з пармезаном?

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!