Десерт для мікрофлори: буряково-шоколадний брауні

Готуйте десерти, від яких буде не лише смачно в роті, але й добре нашому тілу.

Першими, хто куштує нашу їжу, є мікроскопічні бактерії, які у величезних кількостях населяють наш кишечник – причому чим більше "донизу", тим їх більше. І чим більше їх там, хороших, живе, тим здоровішими ми є і тим довше ми живемо.

Бактеріям непросто, бо те, що ми їм "кидаємо", або дає їм шанси на життя і процвітання (розмноження), або діє на них, як напалм. У другому випадку слизова залишається беззахисною, адже втрачає "шлагбаум" і пропускає в організм все підряд. Крім того, може початися запалення і навіть з'явитися схильність до розвитку злоякісних пухлин.

Бактерії (корисні для нас) дуже люблять пребіотики, а саме різні види харчових волокон: нерозчинні – це клітковину, целюллозу, геміцелюллозу, лігнін), а з розчинних – пектин.

Маючи таку їжу, вони міцнішають і оберігають слизову кишечника від вторгнення "чужих", якими є хвороботворні бактерії та віруси, різні канцерогени і надмір жовчних кислот (яких утворюється забагато, якщо ви любите м'ясну їжу).

Все це містить в собі звичайний буряк. А ще в ньому є дуже цінний компонент бетаїн, який:

  • цінний тим, що є донором метильних груп, тобто, простою мовою, дає змогу "виключати" гени, які запускають процеси старіння і розвитку багатьох хвороб;
  • сприяє оновленню мембран клітин і їх нормальній роботі, оскільки активує синтез фосфоліпідів клітинних мембран;
  • є гепатопротектором, тобто захищає клітини печінки від старіння, хвороб і передчасного "виходу на пенсію";
  • є антиканцерогеном, особливо коли мова йде про молочну залозу та простату;
  • захищає від хвороби Альцгеймера, а точніше – захищає клітини мозку від накопичення амілоїдного білка;
  • зволожує шкіру і не дає їй пересушуватися (особливо актуально зараз, коли багато сонця і бажання побільше позасмагати).

Тому буряк у всіх стравах прекрасний. І – не дивуйтесь – в десертах також. Ідеально з ним поєднується шоколад. Шоколад багатий на поліфеноли, які як повітря потрібні клітинам мозку, щоб добре працювали і не зношувалися, судинам і організму в цілому.

Отже, мій рецепт не лише надзвичайно смачного, а й корисного десерту – буряково-шоколоданий брауні.

  • варений буряк (розміром з кулак);
  • банан;
  • лимон;
  • шоколад 80%;
  • какао – 2 ст. л;
  • борошно – 1 ст.л;
  • висівки вівсяні – 1 ст.л;
  • масло 82% (можна кокосове або оливкову олію) – 1 ст.л;
  • яйця – 2 шт.

Збийте в блендері порізаний буряк, банан, весь лимон зі шкіркою і розтоплене масло із шоколадом. Окремо збийте яйця, додайте до них борошно, висівки і какао.

Потім все змішайте і вилийте в змащену оливковою олією і присипану борошном форму. Випікайте за температури 170 градусів 30-35 хв.

Відразу скажу – не солодко, але смачно. Можна додати цукрозамінник, наприклад, стевію, але в мене її немає.

Одним словом, хочеться солодкого – їжте ягоди, фрукти, гіркий шоколад або готуйте десерти, від яких буде не лише смачно в роті, але й добре нашому тілу.

Будьте здорові!

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook  і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Аватар
Залиште свій коментар

Коментарі до посту

Останні Перші Популярні Разом коментарів: