Гарбуз для вічної молодості

Гарбуз для вічної молодості

Фото: ТСН.ua

Цей унікальний плід не тільки дуже смачний, але й має величезну кількість корисних властивостей, про які варто знати всім.

Ми живемо в час високих технологій, а їжа і далі має найсильніший вплив на наше здоров'я та довголіття. Зараз вчені розбирають продукти харчування буквально на молекули, вивчають їхній вплив на епігенетику та на активність генів.

Приміром, якщо вам у спадок дісталися не дуже "хороші" гени, які можуть за певних обставин привести до якоїсь хвороби, то вживання деяких продуктів може зробити ці гени менш активними або і зовсім неактивними. І таким чином або уникнути хвороби, або дуже сповільнити її.

Тому сьогодні я хочу розповісти про один унікальний овоч — гарбуз. Він має величезну кількість корисних властивостей, про які я розповідаю у цьому блогу.

ГАРБУЗ МОЖНА ВСІМ

1. Здоровий імунітет, природній детокс

У ньому міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить мікроорганізми кишківника. Таким чином вона готує їх до зими — чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший імунітет кишківника.

2. Здорова і красива шкіра

Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і засвояться, перетворившись в організмі на вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи їх до зими. Так шкіра не буде висушуватись, обвітрюватись, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишківника швидко переходити в стан ремісії.

3. Протинабряковий ефект

Завдяки великому вмісту калію, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки. Тому всім, хто має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу, серцем (високий тиск), приймає гормони, перш за все, кортикостероїди та інші гормони, має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості обличчя вранці.

Водночас це виявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок, і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних). Має протиподагричну дію.

4. Метаболокоригувальна дія

Слова такого ви, мабуть, і не чули, але воно означає, що гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин. Худим — набрати масу тіла, людям з ожирінням — схуднути.

Дуже корисно вживати гарбуз під час ожиріння, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, у разі стеатозу (ожирінні) печінки та підшлункової залози.

5. Має антиатеросклеротичну дію

Поєднання ніжної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, роблять гарбуз природними ліками для всіх, в кого порушені показники ліпідограми (високий "поганий" холестерин, низький "хороший" і тд).

Фото: pixabay.com

6. Оздоровлює шлунок кишківника, жовчний міхур

Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунку та кишківника. Перш за все, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездоровою термічною обробкою, малорухливим способом життя.

Незамінний у разі гастриту (запаленнях шлунку), виразковій хворобі, рефлюксній (коли в людини виникає печія), СПК (синдром подразненого кишківника), який може виявлятися проносами та закрепами дає часті загострення.

СИРИЙ ГАРБУЗ МОЖНА НЕ ВСІМ 

Не варто їсти гарбуз тим, у кого загострення запалення шлунку, кишківника, підшлункової залози та жовчного міхура. Але тим, кому не можна сирий, можна печений чи варений.

НАСІННЯ ГАРБУЗА

Насіння гарбуза дуже багате цинком. Особливо цинк необхідний чоловікам (для якісного сперматогенезу), всім — для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри. Життєво необхідний вегетаріанцям та веганам.

Тому мої рекомендації такі:

1. Вживайте гарбуз щодня.

2. Якщо маєте вищеперераховані проблеми зі здоров'ям — можете вживати і декілька разів на день — користі буде більше, ефекти будуть більш вираженими.

3. Курс — до весни.

СТРАВИ, ЯКІ МОЖНА ГОТУВАТИ З ГАРБУЗА

1. Гарбузовий суп. Під час приготування додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте зверху сиром пармезан.

2. Гарбузові запіканки, пюре, креми.

3. Гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо пів склянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери, для посилення протинабрякового, протиподагричного та протитроботичного ефектів.

ГАРБУЗОВА ДІЄТА

Сніданок. Крім основних страв, доповнити або печеним гарбузом, або пів склянкою соку.

Обід. Взяти із собою на роботу 200 г запеченого гарбуза, як доповнення до основних страв.

Вечеря. Печений гарбуз із зеленим салатом та запеченою чи вареною рибою.

Проведіть гарно цей день, він неповторний!

Повʼязані теми:

Наступна публікація