Гастрит: як жити із хворобою століття

Ця хвороба може суттєво зіпсувати ваше життя, однак є кілька способів, здатних запобігти її негативним виявам.

Як свідчить статистика, майже половина українців (близько 50%) страждає на різні захворювання шлункового-кишкового тракту.  Водночас кожен другий підліток має гастрит, що, за умови ігнорування захворювання, може перерости у виразкову хворобу, а з часом навіть стати причиною раку шлунку. Через масовість гастрит вже охрестили "хворобою ХХІ століття". Що ж спричиняє розвиток цієї недуги, чи можна її уникнути та як жити із гастритом, якщо вберегти шлунок не вдалося? На ці та інші запитання я відповім далі.

ЩО ТАКЕ ГАСТРИТ І ЧОМУ ВІН ВИНИКАЄ?

Гастрит — це захворювання, що характеризується запально-дистрофічним процесом у слизовій оболонці шлунку. Одним із факторів, які відіграють роль у його виникненні та розвитку, є специфічний мікроорганізм — Helicobacter pylori (H. pylori), котрий,  після того, як опиняється у слизовій шлунку, спричиняє розвиток запального інфільтрату — скупчення у тканинах нейтрофілів (компоненти крові) та лімфи. Однак є й інші фактори, що створюють відповідні умови для виникнення гастриту, зокрема:

  • зловживання алкогольними напоями;
  • вживання ліків (наприклад, знеболювальних та жарознижувальних препаратів, антибіотиків);
  • потрапляння жовчі у шлунок (вона руйнує захисний бар’єр слизистої оболонки шлунку);
  • відсутність здорового збалансованого харчування (зловживання жирною, смаженою їжею, газованими напоями, солодощами);
  • паління протягом тривалого часу;
  • вживання занадто гарячої їжі;
  • стрес;
  • сувора дієта;
  • послаблений імунітет;
  • генетична схильність до захворювань шлунково-кишкового тракту.

Окрім того, гастрит може виникати після хірургічного видалення частини шлунку, під час випадкового чи зумисного вживання хімічних речовин, які мають агресивний вплив, на фоні зниження чи підвищення секреції соляної кислоти, або за невідомих обставин (гастрит невідомого походження).

Також необхідно розуміти, що гастрит — хвороба невиліковна. Тому люди, які на нього страждають, мають протягом усього життя ретельно слідкувати за своїм раціоном харчування, оскільки споживання заборонених продуктів та напоїв рано чи пізно спричинить його загострення. Тоді без медикаментозного лікування та суворої дієти не обійтися. А от здорова їжа та цілковита відмова від шкідливих звичок унеможливлять виникнення періодичних загострень, що найчастіше виникають навесні та восени, та суттєво покращить якість життя пацієнта.

ПРОЯВИ ГАСТРИТУ

Насправді близько 80% людей хоча б раз у житті відчувають епізодичний прояв гастриту. Однак за допомогою до лікаря звертається мізерно мала частка, оскільки багато хто заспокоює себе словами "таке є у всіх".

Прояви хвороби можуть відрізнятися та залежать від рівня секреції соляної кислоти, моторної функції шлунку, наявності інфекційного фактора та змін слизової оболонки, наприклад, при ерозіях.

Гастрит невиліковний, тому люди, які ним страждають, мають усе життя слідкувати за своїм раціоном, оскільки заборонені продукти можуть спричинити загострення

Варто зауважити, що традиційно на початку захворювання гастрит проявляється декількома неспецифічними симптомами — періодичним відчуттям важкості або дискомфорту в животі, зниженням апетиту, а інколи нудотою та здуттям. Але з поступовим розвитком клінічна картина стає більш яскравою і виникають наступні симптоми:

  • регулярна нудота (до або після їжі);
  • блювання;
  • постійна важкість у шлунку;
  • зниження працездатності;
  • погіршення апетиту;
  • біль у ділянці шлунку;
  • швидке насичення їжею;
  • відрижка;
  • печія;
  • неприємний присмак у роті;
  • неприємний запах із ротової порожнини;
  • діарея;
  • метеоризм.

ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД ГАСТРИТУ?

Особливість гастриту полягає у тому, що він постійно розвивається. Як же вберегти від нього себе та своїх дітей? Насамперед необхідно дбати про щоденний раціон та режим харчування. Приймати їжу необхідно хоча би чотири рази на день і невеликими порціями. Сніданок має бути ситним, а вечеря — легкою. Можна їсти рибу, дієтичні сорти м’яса, птиці, а от від свинини (особливо смаженої), газованих і алкогольних напоїв та тістечок краще відмовитися. Намагайтеся щодня декілька разів вживати свіжу зелень, овочі, фрукти і натуральні соки. Спеції та приправи (часник, цибулю, перець, лимонний сік, гірчицю тощо) краще додавати у помірній кількості.

І, звісно, якщо хочете подбати про шлунок, виключіть із раціону чіпси, сухарики, солоні горіхи, копчені, консервовані продукти, ковбасні вироби, фастфуд, здобу та відмовтеся від шкідливих звичок.

ЯК ЖИТИ ІЗ ГАСТРИТОМ?

Принцип харчування при гастриті залежить від виду та активності захворювання. Наприклад, при гострому гастриті (або при загостренні хронічного) пацієнт змушений відмовитися від споживання свіжих овочів, фруктів, хлібобулочних виробів, кави, чаю, сиру. Дозволяється їсти ненаваристі слизисті супи, пісну відварену рибу та м’ясо, некислий протертий кисломолочний сир, домашній кисіль, пити неміцний чай. Страви мають бути вареними або тушкованими з мінімальним використанням солі.

При гастриті зі зниженою кислотністю рекомендовано їсти кислі ягоди, фрукти, овочі, наваристі м’ясні, рибні, грибні, овочеві супи, каші, кислий сир, м’ясо і пити натуральні соки, чай, каву. Під час приготування їжі до страв слід додавати сік лимона, оцет, зелень, прянощі, кислі ягоди та фрукти, овочеві та фруктові соки. Однак хворому варто забути про бобові, сухофрукти, кукурудзу, жирні сорти м’яса і птиці.

При гастриті із підвищеною кислотністю необхідно відмовитися від споживання гострих та занадто солоних страв, смаженого, копченого, консервованого, наваристих м'ясних бульйонів, знежирених кисломолочних продуктів, твердих сирів,  бобових, міцних кави та чаю, обмежити вживання кислих фруктів та овочів, що стимулюють секрецію соляної кислоти. Пацієнту можна вживати супи на овочевому відварі, нежирному неміцному бульйоні (з риби, птиці, м’яса), картопляне пюре, каші (рисову, вівсяну, гречану, пшоняну), дієтичне м'ясо (птицю, кролика), солодкі види фруктів.

Звісно, суворої лікувальної дієти люди з гастритом дотримуються переважно у період загострення хвороби. Після покращення стану більшість нехтує обмеженнями. Тому я раджу пацієнтам, які мають проблеми зі шлунком, дотримуватися наступних правил:

  • не зловживати алкогольними та слабоалкогольними напоями або повністю від них відмовитися;
  • не пити каву натщесерце;
  • обмежити вживання солодощів, смажених та копчених страв, ковбасних виробів, напівфабрикатів;
  • не пропускати сніданок і не їсти за 3-4 години до сну;
  • їсти часто (4-5 разів на день), але невеликими порціями;
  • не вживати занадто холодної, гарячої та грубої їжі;
  • не переїдати;
  • ретельно пережовувати їжу;
  • неодмінно ввести в раціон харчування супи;
  • звести до мінімуму вживання гострих, консервованих страв та фастфуду;
  • не вживати на пустий шлунок та занадто часто кислі фрукти;
  • не займатися самолікуванням.  

На щастя, у сучасної людини, яка страждає на гастрит, є можливість харчуватися і корисно, і смачно. Головне — правильно готувати страви та не обмежувати свій раціон тими чи іншими продуктами, оскільки він має бути різноманітним.

Однак пам`ятайте, що гастрит має тенденцію до постійного розвитку і може призвести навіть до раку, тому уважно слідкуйте за своїм самопочуттям та не забувайте періодично — 1-2 рази на рік — проходити обстеження.

Бережіть себе та будьте здорові!

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та стежте за оновленнями розділу! 

Залиште свій коментар