"Лагідний вбивця": як запобігти зараженню гепатитом С

"Лагідний вбивця": як запобігти зараженню гепатитом С

Фото: ТСН.ua

Гепатит С вражає та руйнує печінку і його надто складно виявити, тому треба бути обережним.

Гепатит С є одним з найпоширеніших інфекційних захворювань, що вражає клітини печінки та провокує розвиток цирозу. Згідно з даними ВВОЗ за 2017 рік, щорічно у світі від цього вірусу страждає майже 71 млн людей та близько 400 тис. помирають через невчасно надану медичну допомогу та ігнорування найменших проявів хвороби. Як же захистити себе та що потрібно знати про гепатит С кожному? 

ДЕКІЛЬКА СЛІВ ПРО ЗБУДНИКІВ ГЕПАТИТУ С ТА ВАКЦИНУ

Вперше про існування гепатиту С широкому загалу стало відомо 1989 року.  Однак з’ясувати, що спричинило поширення вірусу, вченим не вдалося. Точної інформації щодо збудника хвороби немає і досі. Фенікс-Лан Цюань із Колумбійського університету певен, що інфікувати людину могли летючі миші. ДНК цих тварин містять генетичні послідовності, тотожні із нуклеїновими кислотами гепатовірусів, до яких належить людський вірус гепатиту С. Пітер Сіммондос, професор Единбурзького університету, вважає, що розповсюдити гепатит С могли гризуни, оскільки вони також є носіями широкого спектру гепатовірусів. Але усе це лише теорії.

Проте найбільшою проблемою, що багато років поспіль не дає спокою науковцям всього світу, залишається відсутність вакцини. Річ у тому, що вірус Гепатиту С має 6 генотипів (усього їх 11), кожен із яких ділиться на підтипи, а ті — на квазівиди. Окрім того, потрапляючи до різних умов та організмів, штампи гепатиту здатні швидко мутувати, що просто унеможливлює процес їхнього дослідження та подальшого знешкодження.

ШЛЯХИ ІНФІКУВАННЯ

Традиційно гепатит С передається через кров, коли медичні, косметологічні та будь-які інші процедури виконуються нестерильними інструментами. Серед найпоширеніших випадків зараження:

  • взяття зразків крові для лабораторного дослідження;
  • переливання донорської крові та її компонентів;
  • виконання хірургічних операцій;
  • нанесення татуювань;
  • проколювання вух, носа та інших частин тіла;
  • лікування у дантиста;
  • вживання ін’єкційних наркотиків;
  • проведення обрізного манікюру.

Окрім цього, зараження вірусом може статися у разі використання чужих засобів особистої гігієни, на яких залишаються часточки інфікованої крові. Також у медичній практиці зафіксовані випадки зараження вірусом статевим шляхом та від матері до дитини. Однак такі шляхи вважаються малопоширеними.

Найбільшою проблемою, що багато років поспіль не дає спокою науковцям всього світу, залишається відсутність вакцини

Не передається гепатит С через слину (поцілунок), харчові продукти, воду, предмети загального користування (окрім колючих та ріжучих) та грудне молоко. Однак коли у немовляти з’являються зуби, під час годування груддю воно може трохи пошкодити сосок та інфікуватися.

СИМПТОМАТИЧНА КАРТИНА ТА НАСЛІДКИ

Близько 70-80% людей, які є носіями гепатиту С, не мають жодних ознак захворювання, оскільки воно розвивається латентно (приховано) — саме за це гепатит С називають "лагідним убивцею".

При гострій формі у хворого з’являється нудота, головний біль, підвищується температура (до 38-39 °C), зникає чи погіршується апетит. У деяких випадках може спостерігатися жовтяниця, потемніння сечі, біль із локалізацією в області живота чи підребер’я, біль у судинах та метеоризм. 

Часто люди не звертають увагу на такі симптоми або списують їх на інші хвороби. Однак потрібно розуміти, що зумисне або незумисне ігнорування вірусу завжди закінчується невтішно. Він надзвичайно швидко руйнує клітини печінки, яка перестає регенеруватися і виконувати свої функції. Це провокує виникнення найрізноманітніших ускладнень, перше місце серед яких посідає цироз, що негативно позначається на роботі серця, нирок, жовчного міхура, шлунку, нервової та імунної системи — страждає увесь організм, що може отримувати додаткові ускладнення.

Згідно з даними ВООЗ, у 70-80% інфікованих гепатитом С хвороба переходить у хронічну стадію, прогресування якої призводить до розвитку цирозу або раку печінки. За відсутності вчасно наданої медичної допомоги щороку від гепатиту С, який трансформувався у цироз печінки або гепатоклітинну карциному, гине 399 тис. осіб у світі.

Близько 70-80% носіїв гепатиту С не мають жодних ознак захворювання, оскільки воно розвивається приховано

ПРОФІЛАКТИЧНІ ДІЇ

Гепатит С нині виліковний — це буде досить тривале і вартісне лікування, але позбутися хвороби можливо. Та оскільки вчасно виявити гепатит С досить складно, вихід один — не допустити інфікування. Тому:

  • слідкуйте за стерильністю інструментів у всіх закладах, які відвідуєте (голки та шприци використовуються лише раз);
  • не вживайте ін’єкційні наркотики (як і будь-які інші);
  • не користуйтеся чужими засобами гігієни (зубні щітки, бритви, ножиці тощо);
  • якщо ви є медичним працівником, не ігноруйте техніку безпеки під час роботи із пацієнтом, особливо у випадку, якщо ви виконуєте маніпуляції колючими та ріжучими предметами;
  • ведіть впорядковане та захищене сексуальне життя, намагайтеся не вступати у випадкові статеві зв’язки з непостійними партнерами;
  • не довіряйте своє тіло та життя випадковим спеціалістам — тату-майстрам, косметологам, які роблять ін’єкції для обличчя, майстрам манікюру тощо;
  • перед переливанням крові проводьте скринінг донорської крові та її компонентів;
  • у разі поранення гострими предметами загального користування здайте кров для проведення лабораторного аналізу.

Також пам’ятайте, що перед проведенням будь-якої медичної чи косметичної процедури ви маєте право запитати у свого спеціаліста, яким чином він дезінфікує робочий інструмент. Зазвичай цей процес складається з декількох етапів, а для проведення якісного та правильного очищення використовується спеціальне обладнання: бокси, сухожарові шафи, стерилізатори. Не соромтеся бути прискіпливим відвідувачем, адже це — справді питання життя і смерті.

І ще один надзвичайно важливий момент — якщо ви помітили суттєве, безпідставне погіршення самопочуття та маєте бодай одну причину для хвилювання, якнайшвидше відвідайте лікаря. Вчасне діагностування вірусу — запорука швидкого одужання!

Бережіть себе та будьте здорові!

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація