Хочете бути здоровими — уникайте смаження

Смажені страви руйнують корисну мікрофлору кишечника, зношують печінку, послаблюють імунітет та прискорюють старіння.

Чому ми їмо смажене? По-перше, це швидко готується, по-друге, це смачно. Але, на жаль, не корисно, а точніше, шкідливо.

Будь-яка рум'яна скоринка — це КПГ або кінцеві продукти глікації, які руйнують білки організму, внаслідок чого ті втрачають свою силу. Білки є всюди: в ДНК, мембранах клітин, ферментах, гормонах, імунних клітинах, транспортних білках, судинах, кришталику — всюди, де є життя.

Окрім КПГ, внаслідок смаження утворюються токсичні продукти, зокрема, бензпірени, альдегіди та інші. Тому смажені страви сприяють розвитку запалень, руйнують корисну мікрофлору кишечника, зношують печінку, послаблюють імунітет, сприяють мутаціям та прискореному старінню організму. Зрештою, смажена їжа — дуже калорійна: 100 г олії — це понад 800 ккал! Їх можна не отримати, якщо відварити продукт.

Для тих, хто готовий ризикувати здоров'ям, бо не може відмовитись від смаженого м'яса або пончиків, ось такі лайфхаки щодо  смаження.

Щоб зменшити негативний вплив смаженої їжі, є певні правила:

1. Смажити вкрай рідко.
2. На оливковій олії (це мононенасичений жир, витримує нагрівання), але не на соняшниковій (поліненасичений жир) і, тим більше, не на лляній (ще більш поліненасичиний жир, ніж соняшникова).
3. Часто перевертати і використовувати не сильний вогонь, намагайтеся смажити без утворення рум'яної шкірки.
5. Промокати надлишки жиру.

Найздоровішою термічною обробкою є відварювання.

На фото: як з одного продукту можна приготувати різні за користю та калорійністю страву. 

Варена їжа, дієтолог
facebook.com/Оксана Скиталінська

Зліва: для сирника було використане біле очищене борошно та олія. Калорійність вдвічі більша.

Справа: для галушок (лінивих вареників/ньєк — назв багато) — цільнозернове борошно і вода. Калорійність вдвічі менша.

Але ми знаємо, що харчування має бути збалансованим, тому не забуваємо про овочі та ягоди. Овочі свіжі, тепличні, не варто їх боятися та мікрозелень — додаткове джерело клітковини, вітамінів та біологічно активних речовин. Замість сметани — якісний натуральний йогурт нормальної жирності, це зменшує калорійність та додає нам корисних лакто- та біфідобактерій для кращого травлення та імунітету.

Ну, і рух. Нехай він буде різний і його буде багато!

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Наступна публікація