Найкорисніша їжа для мозку

Вживання хоча би цих кількох продуктів уже здатне забезпечити хорошу пам'ять, увагу і захист від хвороби Альцгеймера. 

  • кожні 3 секунди у світі діагностується новий випадок хвороби Альцгеймера (ВООЗ);
  • у світі зараз нараховується 47 мільйонів людей із хворобою Альцгеймера;
  • до 2030 року їх буде вже 75 мільйонів;

Ознаками хвороби є:

1. Втрата пам'яті, особливо недавніх подій ("Треба записати, інакше не згадаю").

2. Втрата інтересу до улюблених занять.

3. Відчуття дезорієнтації в часі та просторі, особливо якщо це часто повторюється (не відразу розумієш, де перебуваєш).

4. Зміна особистості та настрою.

5. Часте забування назв предметів ("Ця штука, як її...").

6. Труднощі з вирішенням завдань (приготування страви здається занадто складною задачею).

Навколо нас є багато продуктів, компоненти яких значно сповільнюють порушення роботи нервових клітин. Ці порушення виявляються в погіршенні всіх видів пам'яті – просторової, корткочасної та тривалої; концентрації уваги та розвиток нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, судинна деменція.

ЯГОДИ. Особливо чорниця, лохина, полуниця, суниця. Багаті антоцианінами (поліфенолами), вони захищають ті ділянки мозку, які відповідальні за навчання та пам'ять. Поліфеноли можуть змінювати роботу нейронів і зменшують запалення в них.

Як часто вживати: мінімум 2 рази на тиждень, оптимально – частіше.

Скільки: 100-150 г.

КАВА. Збільшує рівень стимулювального фактора колоній гранулоцитів в крові (GCSF, granulocyte colony stimulating factor). У людей з хворобою Альцгеймера рівень GCSF знижений, а його підвищення асоціюється з покращенням пам'яті.

GCSF, як вважається, працює в трьох напрямках:

1) стимулює рух стовбурових клітин із кісткового мозку в головний мозок.

2) там вони беруть участь в знищенні бета-амілоїдних бляшок.

3) та сприяють створенню нових нейронних зв'язків і нейрогенезису (народженню нових нейронів).

Як часто вживати: щодня.

Скільки: 1-2 чашки.

РИБА (жирна морська) і ГОРІХИ. Багаті омега-3 жирними кислотами. Посилюють кровоток в ділянпх мозку пов'язаних з пам'яттю та навчанням. Крім того, омега-3 жири мають антиамілоїдну, анти-атау та протизапальну дію.

Як часто вживати: хоча б 1 раз в тиждень.

Скільки: 100 г.

СИР зрілий і з пліснявою. Багатий спермідіном, молекулою поліаміна, який стимулює аутофагію, тобто очищення клітин від "відходів".

Як часто вживати: 1-2 рази в тиждень.

Скільки: до 4 "гральних кісточок".

ЗЕЛЕНЬ та різнокольорові овочі. Містить фолати, які разом із вітамінами В6 і В12 знижують рівень гомоцистеїну. Ця амінокислота синтезується в організмі під час старіння, сидячого способу життя, курінні, дефіциті вітамінів групи В і стимулює атофію тканин мозку.

Як часто вживати: щодня.

Скільки: не менше 1 повної чашки нарізаної і міцно утрамбованої.

Їжа, для блогів
facebook.com/Оксана Скиталінська

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Аватар
Залиште свій коментар

Коментарі до посту

Останні Перші Популярні Разом коментарів: