Кава — коли пити?

Кава — коли пити?

Фото: ТСН.ua

Безліч людей у світі починають ранок з кави, та мало хто знає, що робити це варто у певний час.

Дискусії щодо користі та шкідливого впливу звичайної чорної кави ведуться давно і постійно. Прибічники улюбленого багатьма напою наводять факти, що вказують на його корисні властивості, та навіть наполегливо рекомендують вживати. Водночас також доведено негативний вплив кави на організм людини. Отже, давайте поговоримо про те, коли краще за все її пити, щоб було і корисно, і ефективно.

Як відомо, однією з головних особливостей кави є її тонізуючий ефект. Однак сам організм також має свої внутрішні гормони,  які здатні його збадьорити, наприклад, кортизол. І ефекти кофеїну і кортизолу багато в чому схожі.

Кортизол називають "гормоном стресу". Проте у нього є і цілком мирна функція — він допомагає нам прокидатися вранці, приводить організм у бойову готовність. Крім того, він має різну добову активність. Найвищий його рівень спостерігається від 6 до 10 години ранку (максимум у 8-9) та від 12 до 14 години вдень.

Якщо вживати каву у той самий час, коли організм виробляє найбільше кортизолу, можна отримати залежність від кофеїну, що й стане його заміною. Замість природного припливу сил, що людина і без того отримує, організм почне покладатися на штучну допомогу, і кортизол вироблятиметься вранці менш активно. Є навіть вірогідність того, що згодом людина стане менш сприйнятливою до кофеїну, який майже перестане її бадьорити. 

Тому краще за все вводити каву у свій розпорядок дня так, щоб вона потрапляла саме на відрізки низького рівня кортизолу — так ви отримаєте максимум від її корисних властивостей. Увечері кофеїн теж дієвий, але тоді можуть виникнути проблеми зі сном. Тому каву краще пити в проміжок від 10 до 12 або від 14 до 17 години, щоб не було запізно і те, що ви випили, не завадило здоровому сну.

Кава — найпопулярніший напій у світі, який вживає безліч людей щодня. Але до неї може розвинутися звикання — не забувайте про це та будьте здорові.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація