Чого ви не знали про користь квашеної капусти

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Це чудове джерело вітамінів та мінералів під час холодів, але вживати її можна не всім.

Кількість важливих вітамінів і корисних речовин в нашому харчуванні особливо актуальна наприкінці зими. Їх здебільшого стає менше в раціоні, бо свіжі овочі і фрукти в лютому на прилавках переважно тепличні, а сезонні плоди минулого врожаю частково втратили свою користь через тривале зберігання.

Мій блог про всім відому і доступну білокачанну капусту. Вона, на відміну від інших овочів, зберігає свої корисні властивості та важливі нутрієнти протягом усього зимового та весняного сезонів майже без втрат.

Крім того, квашена капуста стає кориснішою для повноцінного харчування, ніж сирий овоч. Це пов’язано головним чином з молочною кислотою, що виділяється бактеріями в процесі бродіння капусти. Саме вона зберігає вітаміни і мікроелементи овочу, ніби консервуючи їх.

Вітаміну P у квашеній капусті міститься в кілька разів більше ніж у свіжій. В 300 г квашеної капусти ми матимемо добову норму вітаміну С, що важливо для підтримання імунітету. Всього 1 столова ложка квашеної капусти має добову норму вітаміну К, який необхідний для нормального згортання крові.

Квашена капуста дійсно корисна: вона містить бета-каротин, вітамін U, а також вітаміни групи В. Вони запобігають виникненню багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту, включно з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки. Особливо потрібно згадати вітамін U (походить від слова ulcus — виразка), він же метілметіонінсульфоній, який присутній тільки в білокачанній капусті. Саме вітамін U інактивує гістамін, який посилює секрецію шлункового соку, викликає спазм гладких м'язів кишківника і судин, а також бере участь у розвитку алергічних та імунних реакцій. Тому капустяний сік, багатий вітаміном U, використовують під час лікування виразки шлунка, харчової алергії і бронхіальної астми.

Молочна кислота і клітковина квашеної капусти покращують мікрофлору та допомагають відновити здоровий баланс корисних бактерій в кишківнику, таким чином нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Це важливо для підтримки нормальної роботи імунної системи.

Квашена капуста, для блогів
pixabay.com

Капуста містить мінерали: кальцій, магній, залізо, калій. Варто згадати про відносно високий вміст сірки — елемента, який позитивно впливає на зовнішній вигляд волосся, шкіри та нігтів. Дослідження показали, що ізотіоціанати, утворені в процесі ферментації капусти, допомагають знизити ризик розвитку новоутворень. Високий вміст у білокачанній капусті фітостеролів допомагає зменшити концентрацію холестерину і покращує його виведення з організму.

Квашені продукти не потрібно плутати з маринованими, які готують з додаванням оцту і пастеризують. За такого приготування вони втрачають свою користь. Якщо засолена капуста готова вже через 3 дні, то для приготування квашеної буде потрібно не менше ніж тиждень. І через тиждень це вже зовсім інший корисний ферментований продукт, здорова їжа! До того ж, низькокалорійна.

Якою б не була корисною квашена капуста, її можна вживати не всім. З обережністю слід вживати людям з підвищеною кислотністю, у разі панкреатиту, загострення гастриту чи виразці шлунку. Вміст клітковини і сірки в квашеній капусті призводить до підвищеного газоутворення, також може погіршити стан людей з хронічним колітом. Через солоність вона шкідлива у разі ниркової недостатності та підвищеного артеріального тиску.

Слід пам’ятати, що всі квашені продукти містять багато солі, а тому вживати їх у великій кількості не рекомендую. Вони повинні бути частиною (приблизно третиною) від денної кількості овочів. Це орієнтовно половина склянки (60-120 г) квашених овочів (капусти) 1 раз на день. Краще їжте їх в першій половині дня та на обід. В холодну пору та навесні — регулярно додавайте квашення до свого раціону.

Оригінал

Залиште свій коментар

Вибір редакції