Якщо хоча б двічі на тиждень вживати кашу з амарантовою крупою, безтурботна відпустка вам гарантована.
Літо, море, гори, перельоти, переїзди – все так гарно починається, але дуже часто після довгоочікуваного відпочинку під сонцем на губах з'являється герпес, починається чхання, кашель, цистит і тому подібні неприємності.
Тому і перед поїздкою, і під час неї дуже важливо збагачувати раціон амінокислотою-енергетиком – лізином. Лізин – це незамінна амінокислота: в організмі вона не синтезується і часто виникає її дефіцит.
Лізин посилює стійкість до вірусів і не дає їм можливості розмножуватися (вони активізуються, коли імунітет послаблюється, а послаблюється він від перебування на сонці, від переїздів, втоми, перекусів у дорозі фаст-фудом тощо).
СИМПТОМИ ДЕФІЦИТУ ЛІЗИНУ
- млявість
- втомлюваність
- почервоніння очей
- головні болі
- запаморочення
- знервованість
- випадіння волосся
- порушення менструального циклу
- зниження лібідо
- схильність до інфекцій
ЯКА КОРИСТЬ ВІД ЛІЗИНУ?
Ця амінокислота має багато корисних бонусів для здоров'я і довголіття, наприклад:
- попереджає атеросклероз, хворобу Альцгеймера
- сприяє відновленню кісток, суглобів та зв'язок
- покращує структуру волосся, робить його більш щільним, гладким
- підвищує розумову працездатність
- покращує короткострокову пам'ять
- сприяє формуванню м'язів і сили
ЯКІ ПРОДУКТИ МІСТЯТЬ ЛІЗИН?
Курятина, яйця, молочнокислий сир (творог), йогурт без наповнювачів, чечевиця, амарант (чи не найбільше саме в останньому). Амарант – така собі дрібнесенька крупа з модною назвою. Простіша і більш звична для нашого вуха – щириця, вона має багато різновидів.
Щириця дуже багата на лізин, калій і холін. Тож якщо з неї приготувати кашу, то вона буде не лише "противірусною", але й корисною для мозку і всієї нервової системи. Каша з амаранту допоможе відновити нейрони.
Також ця страва корисна для печінки, адже вона зменшує запалення і допомагає позбавитися накопиченого жиру. Вона дуже важлива для нормалізації роботи підшлункової залози, оскільки сприяє синтезу гормона глюкагона. Він, своєю чергою, синтезується альфа-клітинами підшлункової залози і необхідний для "спалювання" жирів.
КОМУ ВАРТО ЇІСТИ КАШУ З АМАРАНТУ?
Ця страва буде корисною для всіх, але особливо, для таких категорій людей:
- дітей, підлітків, людей зі слабким імунітетом
- фізично активних людей (для тих, хто бігає, ходить до спортзалу, навантажує м'язи і зв'язки)
- подорожувальникам
- тим, кому за 40 років
- тим, хто має атеросклероз, ожиріння
- тим, хто вже пройшов або збирається пережити операцію, хіміотерапію, променеву терапію
ЯК ГОТУВАТИ?
Для однієї порції достатньо 1 столової ложки амарантової крупи (можна приготувати на 2 дні). Її варто замочити в холодній воді на ніч або не менше ніж на 3 години.
Опісля цього крупу слід варити на слабкому вогні до загустіння, ледь посолити, додати вершкового масла. Каша виходить дуже смачною.
Вживати її варто або щодня, або двічі-тричі на тиждень перед поїздкою. Крупу можна також додавати до супів та інших готових каш.
На фото – мій сніданок.
- Салат із броколі, огірка, помідора, петрушки, кропу, часнику, бринзи і сметани.
- Каша з амаранту
- Ягоди
- Кава
Зазначу, що амарант відносно дорогий – пачка на 250 грамів коштуватиме приблизно 17 грн. Тим не менше, не бійтеся налаштувати себе на довге і здорове життя! Літо вже дійшло середини, не встигнете оглянутися, як знову прийдуть осінь і зима, тож встигніть насолодитися цим сезоном!
Оригінал
Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та стежте за оновленнями розділу!