М'ясо — їсти чи не їсти?

Нині стало популярним відмовлятися від м'яса — але не варто поспішати з таким рішенням.

Останнім часом звичайній людині все важче розібратися з питанням, чи варто їсти м'ясо, чи ні. Зараз є дуже поширеним вегетаріанство та веганство, коли люди повністю відмовляються від м'яса. Прихильники цих способів харчування мають багато аргументів, здебільшого етичного характеру, вважаючи, що не можна вбивати заради того, щоб їсти. Хтось із них обирає життя без м'яса із суто практичних міркувань — бо розраховує так покращити здоров'я і подовжити молодість. Інші кажуть, що їсти можна все, в тому числі і м'ясо, просто в обмеженій кількості. Але більшість все ж таки всіма руками "за", адже м'ясо дає силу та енергію завдяки білку та амінокислотам, що у ньому містяться. І наголошують, що людство вживає м'ясо тисячоліттями.

То хто ж все-таки має рацію? Давайте з'ясовувати. 

М'ясо і справді є джерелом білка, разом з усіма 20 амінокислотами, що йдуть на побудову наших власних білків. З цієї двадцятки 12 організм може синтезувати самостійно, а інші 8 — ні, тому вони мають надходити з їжею  —  з рослинними та тваринними білками. Водночас в рослинних часто не вистачає чи тих, чи інших амінокислот. Саме тому горох рекомендують комбінувати, наприклад, зі злаками.

Із тваринними білками простіше — там є всі амінокислоти. Ще в м'ясі є L-карнітин та коензим Q10, що сприяють виробленню енергії в організмі та необхідні для нормальної роботи серцевого м'яза (міокарда). Вітаміни В12 і В6 теж важливі для синтезу енергії і є донорами метильних груп, тобто, "виключателя" генів. Наприклад, є гени, активність яких спричинює певні хвороби.

Креатин — речовина, яка необхідна для енергетичного обміну в м'язах та нейронах — нервових клітинах. Крім того, він сповільнює накопичення ліпофусцина — бурого пігмента або пігмента старіння — у нервових і м'язевих клітинах (саме ліпофусцин є одним із "маркерів" старіння та зношування організму). А ще креатин підвищує здатність до навчання та сповільнює розвиток хвороби Паркінсона.

Гемове залізо, що міститься у яловичині, баранині, свинині, печінці, телятині, індичці та курці (темне м'ясо), рибі та морепродуктах, дуже добре з цих продуктів засвоюється і є вкрай важливим для тих, в кого є анемія.

Кому ж потрібне м'ясо, а хто може від нього відмовитися?

Для здоров'я дітей, підлітків та жінок, які годують, м'ясо важливе і воно має бути у щоденному раціоні.

Тим, кому за 40 років, бажано зменшити його кількість до 2-3 прийомів на тиждень, після 50 — до 1-2 разів, і порції при цьому мають не перевищувати 50 г. Чому? Тому що в м'ясі є певні амінокислоти, які гальмують стресостійкість і прискорюють старіння організму та розвиток хвороб — це метіонін, триптофан і лейцин. Вони важливі, просто їхнє вживання потрібно обмежити.

А от вже після 65 років білка потрібно більше, оскільки знижується засвоєння амінокислот і власний синтез, тому те, що підходить 40-річному, не підходить 70-річному. Це слід мати на увазі тим, хто проживає разом із батьками більш старшого віку. 

У якому вигляді і яке м'ясо краще вживати? 

Найкращим варіантом є відварне, що, на відміну від смаженого, яке є джерелом шкідливих гетероциклічних амінів, нітрозамінів і окислених ліпідів, не провокує онкологічні хвороби, діабет 2-го типу, інфаркт, інсульт, тромбози, а також не містить КПГ — вкрай небезпечних кінцевих продуктів гліколізу.

Замість червоного краще вживати в їжу біле м'ясо. А для того, щоб воно приносило більше користі, його слід поєднувати з іншими продуктами. Наприклад, робити до м'ясних страв салат із зелені (капусти), що зменшує глікацію. Їсти разом із клітковиною, що міститься в овочах і бобових, та продуктами, багатими на антиоксиданти — помідори (лікопен), петрушку (апігенін), обліпиху (вітамін С, каротиноїди) тощо.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та стежте за оновленнями розділу! 

Залиште свій коментар