Міф про нітрати у кавунах та ранніх овочах

Ви все ще боїтесь нітратів? Тоді ми йдемо до вас!

Кавуни вже продаються давно, а от дуже багато з вас (я знаю!) все ще навіть їх не куштували. Те саме, що було навесні із ранньою зеленню. А чому? "Бо там — нітрати, почекаємо до осені". Серед вчених вже навіть з'явився термін "нітратофобія", тобто страх перед нітратами.

Про шкідливість нітратів повторюють, як мантру, навіть деякі лікарі (погугліть), вже не кажучи про не лікарів. Продаються нітратоміри, і є такі, які ходять з ними і втикають у все, що виросло. 

Ок, навіть ВООЗ, хмм... навіть вона застерігає щодо нітратів у продуктах харчування... хоча сама ж радить вживати не менше 5 порцій овочів та фруктів щодня. Аргументують це тим, що нітрати перетворюються на токсичні речовини та отруюють організм.

Але нітрати бувають різні.

Є нітрати "ковбасні". Ці справді небезпечні і справді можуть спричинити рак. "Ковбасні" нітрати під час жування, за допомогою певних бактерій, які присутні в ротовій порожнині, перетворюються на нітрити (на нітрити у роті перетворюються всі нітрати, рослинні також).

Але "шлях не туди" починається тоді, коли нітрити у шлунку з'єднуються з амінами та амідами, яких є багато у ковбасі, і далі перетворюються на потенційні канцерогени — нітрозаміни та нітрозаміди. От саме ці дві сполуки і спричиняють запальні процеси шлунка, кишечника, нирок і можуть стати причиною ракових захворювань.

Серед вчених вже навіть з'явився такий термін нітратофобія", тобто страх перед нітратами

До певного часу, поїдаючи твердокопчену чи варену ковбасу, сардельки та бекон, ми можемо "плювати" на всі рекомендації лікарів, але свої нирки не обдуриш — коли ви все це їсте, вони виконують колосальну роботу з фільтрації, і цей стан називається гіперфільтрацією. Нирок дві, тому якийсь час все буде добре, але цей час не безмежний, і рано чи пізно організм дасть збій.

Рослинні нітрати, коли потрапляють до ротової порожнини, так само перетворюються на нітрити, але не перетворюються на нітрозаміни та нітрозаміди, і навіть більше — вони блокують утворення цих сполук, якщо ви їсте овочі з м'ясом (тепер зрозуміло, чому м'ясо завжди потрібно поєднувати з овочами). Це блокування відбувається за рахунок вітаміну С, також потрапляння нітрозамінів та нітрозамідів у кров зменшується завдяки клітковині, на яку багаті овочі, кисло-солодкі фрукти та ягоди.

Тепер про користь нітратів. У 1986 році американський біохімік Роберт Ферчгот отримав Нобелівську премію за надзвичайне відкриття для людства — за роль оксиду азоту як сигнальної молекули ("пускової кнопки") для нормалізації роботи серцево-судинної системи. 

Сезони фруктів та овочів, інфографіка
ТСН.ua

В чому сила оксиду азоту (коротко позначається як NO)? NO є головним "передавачем" сигналу до м'язевих волокон у стінках судин, щоб вони могли розслабитися. Саме за цим принципом діють малесенькі таблетки нітрогліцерину, які кладуть під язик у екстренних випадках — вони розширяють коронарні артерії, забезпечуючи приток крові до серця.

Саме за цим приципом діє відома "Віагра", яка розширює капіляри в потрібному місці і повертає чоловікам їхню силу. В нормі NO виробляється у нашому власному організмі — у так званих ендотеліальних клітинах (це шар клітинок, які вистилають внутрішню стінку всіх без винятку судин).

Цьому процесу допомагає фермент — синтаза оксиду азоту. Коли ж фермента не вистачає (хронічний стрес, недосипання, куріння, нездорове харчування і багато-багато інших причин), то виникає стан, який називається ендотеліальною дисфункцією (ЕД): судини втрачають еластичність, не реагують на потреби організму, розвивається гіпертонія та ризик інфаркту міокарда.

Саме тому нам щодня потрібно їсти свіжі овочі, фрукти та ягоди. Особливо важливо споживати продукти, в яких є рослинні нітрати. І, не повірите, на першому місці стоїть не кавун, а буряк!

У 2015 році було опубліковане дослідження британських вчених, точніше — Британського фонду серцевих захворювань, який і профінансував дослідження впливу бурякового соку на зменшення ризику гіпертонії. Ці гроші, очевидно, довго збиралися (дослідження було опубліковане аж у 2015 році), бо хто ж захоче займатися дослідженням користі овочів? Де тут буде прибуток?

ам щодня потрібно їсти свіжі овочі, фрукти та ягоди. Особливо важливо споживати продукти, в яких є рослинні нітрати

Інша справа — гіпотензивні засоби, які приносять щонайменше 10 млрд доларів щорічного прибутку фармкомпаніям... Про тему рослинних нітратів можна і треба писати багато, що я і буду робити.

Але сьогодні тема — кавун. Це дуже корисна ягода. І не лише м'якоттю, але і насінням. Вже одна столова ложка кавунового насіння містить дуже багато цінних фітонутрієнтів та біологічно активних речовин, серед яких — цитрулін, який має подібну до NO дію: так само розширює судини і особливо корисний вплив справляє на чоловіків, відновлюючи потенцію.

кавун_1_спецпроект
pixabay.com

Однак насіння корисне не лише цим, але і завдяки іншим компонентам, які мають протизапальний, протираковий та багато інших цінних ефектів. Щодо випадків нібито отруєння нітратами з кавунів, варто знати, що головною ознакою саме нітратного отруєння є синюшність обличчя за рахунок утворення метгемоглобіну. Якщо такого симптому немає, це означає, що причиною поганого почуття є не нітрати. Причиною отруєння можуть бути пестициди, інфекція вірусна або бактеріальна. 

Тому сміливо їжте кавуни, а якщо є час та натхнення — приготуйте собі суперкорисний напій.

Рецепт

— Збиваєте в блендері м'якоть кавуна з кісточками, проціджуєте через друшляк (не через сито).

— Наливаєте в келихи (подрібнені кісточки залишаться на дні,тому спокійно пийте).

— Можете додати ще ягід чи зелені — все на ваш смак.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!