Світ глобалізується, і нам стають доступними продукти, що покращують здоров'я — й варто цим користатися.
Словами "Carthago delenda est" — "Карфаген має бути зруйновано!" — завжди закінчував свої промови у римському Сенаті незалежно від тематики політик Катон. Цей вислів є синонімом досягнення якоїсь мети. Такою метою має стати суттєве покращення здоров'я і збільшення здорової тривалості життя людей. Це можна зробити, змінивши спосіб життя, і, зокрема, харчування.
Вже відомо, що додані цукор, фруктоза безпосередньо причетні до розвитку багатьох хвороб і скорочення тривалості життя. І це — справа часу. Люди майбутнього не матимуть в своєму раціоні цих продуктів, і ставитимуться до них так, як би ми зараз ставились до лікування ртуттю та кіноваррю (а в середньовіччі це були дуже навіть поширені ліки). Але поки ці продукти продовжують відбирати в нас роки життя, ми маємо почати майбутнє із себе.
Острів Окінава в Японії — одна із так званих "блакитних зон", тобто місць, де проживає найбільша кількість довгожителів. Харчування їхнє дуже просте: складні, тобто повільно засвоювані вуглеводи (понад 75% — це оранжевий, фіолетовий та білий батат, де вміст фітонутрієнтів дуже високий), овочі, тобто "баластні речовини", водорості, багаті корисним цукром трегалозою, імбир та куркума, відомі протизапальними та антиканцерогенними властивостями, зелений чай — природній адаптоген, в невеликій кількості — морепродукти, джерело білка, йоду та омега-3 жирних кислот, а також душевний спокій, проста праця, та "ікігай" — сила духу, що дає змогу з користю прожити свій день.
Світ глобалізується, і нам стають доступними продукти, що покращують здоров'я. Їхньою особливістю є те, що вони, переважно, є низькокалорійними, з низьким глікемічним індексом, наповнені біологічно активними речовинами, клітковиною, тому запобігають розвитку "хвороб цивілізації" — цукровому діабету 2 типу, атеросклерозу, з їхніми жахливими наслідками, нейродегенеративним захворюванням (зокрема, Альцгеймера), багатьом видам раку. Тому коли ви вирішите побалувати себе "чимось смачненьким", нехай це буде не тістечко чи круасан, цукерки з кремовими начинками, а щось справді корисне, навіть, якщо ви і подумаєте "оце стільки грошей за якусь крупу... та ну його".
І ще. Немає несмачної їжі, якщо вона корисна. Все залежить від приготування. Звичайні боби можна так приготувати, додавши якісної томатної пасти, часничку, базиліку та лимонного соку, що вони вам здаватимуться божественним нектаром та амброзією. Особливо, якщо ви харчуватиметеся без перекусів, тричі на день (можна і двічі, вранці і ввечері, якщо ви доросла людина).
МІЙ ОБІД
- Батат варений з невеличким шматочком вершкового масла 82% жирності.
- Шматочок марелі (скумбрії).
- Квасоля варена з додаванням томату, базиліку, часнику та лимонного соку.
- Ложка столова кіноа, з чайною ложкою оливкової олії.
- Овочі: броколі, помідор, перець зелений, авокадо.
- Повна столова ложка справжнього грецького йогурту.
- Чай чорний з лимоном без цукру.
Це дуже проста їжа на перший погляд, але в ній є баланс всіх необхідних нутрієнтів:
- білки (бобові + кіноа) і риба;
- жири (авокадо, оливкова, масло);
- пребіотики (овочева та квасолева клітковина) + пробіотики (йогурт) для живлення мікрофлори кишечника;
- капуста броколі, поєднана з авокадо — оздоровлює печінку, посилюює її здатність до знешкоджування токсичних речовин.
Такий обід має низький глікемічний індекс, надовго насичує і дає енергію, зміцнює кишечний імунітет, захищає мозок від старіння, судини — від атеросклерозу, печінку — від стеатозу (ожиріння), тіло — від зношування.
День за днем ми позбуватимемось нездорових харчових звичок, ми будемо смачно і з користю для тіла готувати, і будемо жити довше, бо світ вартий того, щоб його бачити якомога довше.
Гарного дня кожному з вас, майбутні довгожителі!
Оригінал
Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!