Ощасливте свій мікробіом 

Ощасливте свій мікробіом 

Фото: ТСН.ua

Якщо дотримуватися цих рекомендацій, ви не тільки уповільните старіння, а й покращите свій зовнішній вигляд.

Одним із правил харчування для сповільнення старіння є вживання їжі з протизапальними властивостями. З кожним прожитим днем, роком в організмі набирає все більших обертів так зване системне запалення. Воно не має жодного стосунку до прища на язиці чи нариву на пальці. Воно стосується виснаження запасу стовбурових клітин, які допомагають організму відновлюватися, погіршення роботи імунної системи.

Погане це повільне запалення тим, що прискорює старіння організму, підвищує ризик мутацій, пошкоджує внутрішню стінку судин — ендотелій і т.д. Один італійський вчений Клаудіо Франческі придумав навіть такий термін inflammaging, що підкреслює зв'язок між запаленням та старінням.

До продуктів із протизапальними властивостями зараховують Омега-3 жирні кислоти, які є в рибі оселедці, скумбрії, морській капусті, а також в горіхах, насінні льону та чіа. Це також і продукти, багаті поліфенолами — зелений чай, какао і різноманітні ягоди. Тому їх бажано вживати якомога частіше.

Я пропоную щодня вживати десерт "Щасливий мікробіом" і поступово ви помітите в себе гладеньку шкіру, краще самопочуття, а ті, хто дуже вже хоче все вимірювати і оцифровувати, може здати аналізи крові на маркери запалення, хоча б на найпростіший — С-реактивний протеїн через місяць після щоденного приймання (до також, щоб було із чим порівнювати).

Цей смачний і протизапальний десерт має ще один суттєвий бонус — він оздоровлює кишечну мікрофлору і робить нас ще здоровішими, енергійнішими і тими, хто краще думє, бо в ньому цілий спектр різної клітковини і поліфенолів ягід — якраз те, що люблять наші невидимі друзі.

Отож ділюся з вами рецептом десерту "Щасливий мікробіом" на 2 порції.

Інгредієнти:

  • 1 повна столова ложка насіння чіа;
  • 1 повна столова ложка насіння льону;
  • склянка рослинного молока;
  • чашка ягід (свіжих або розморожених);
  • можна для підсолодження розмочені фініки (але зовсім не обов'язково).

Приготування:

1. Теплим рослинним молоком заливаємо насіння чіа, а насіння льону — теплою водою.

2. Коли насіння вбере воду, чіа ложкою розкласти в склянки (креманки), а льону — збити з ягодами (і фініками), а потім — покласти зверху.

3. Але тут одна умова: той, хто їсть цей десерт має забути про тортики й інші промислові солодощі. Це для чистоти експерименту.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Оригінал

Повʼязані теми:

Наступна публікація