П'ять лайфхаків оздоровлення у вихідні

Дата публікації
Перегляди
4513
Поділитись:
WhatsApp
Viber
П'ять лайфхаків оздоровлення у вихідні

Фото: ТСН.ua

Якщо змінити свій спосіб життя хоча би на два дні — організм вже буде дуже вдячний. І ви це обов'язково відчуєте.

Всім нам хочеться бути здоровими, енергійними і жити якомога довше. Це нормальне бажання. І ми розуміємо, що наше харчування дуже сильно впливає і на самопочуття, і на працездатність.

Але, з іншого боку, є реальність.А вона така, що в будні дні нам потрібно рано вставати, готувати для всієї сім'ї, зробити купу завдань, працювати ефективно весь день, витримувати стреси і ще й при цьому мати більш-менш нормальний вигляд.

До лікаря-дієтолога зебільшого приходять ті, кого життя так "скрутило", що далі нікуди — вага надмірна, холестерин і цукор високі, задишка, проблеми із серцем, печінкою. Тут якось вже і про довголіття мова не йде. 

І все ж таки, що робити, з чого почати?

  1. Не робіть з їжі культу, готуйте максимально все швидко і просто: або сире, або варене/печене. Багатоступеневі рецепти — це не для вас, цінуйте свій час.
  2. Нехай завжди в домі будуть бобові (різні), крупи (гречка, овес, кіноа, амарант), какао, яйця, кисломолочні напої, трошки сиру, всякі овочі (все купуйте у невеликий кількостях, беріть всього потрохи), заморожені ягоди, горіхи сушені, насіння. Всі горіхи та насіння я тримаю в холодильнику.
  3. Почніть з вихідних — в ці дні максимально харчуйтеся здорово, тобто все відверто шкідливе (солодощі, напої солодкі, алкоголь, смажене, копчене, борошняне) не вживайте. Це вже великий плюс.
  4. Сплануйте день так, щоб хоча б дві години були проведені в русі (ходіть, гуляйте, робить вправи, віджимайтеся і т.д.), бажано на свіжому повітрі.
  5. Намагайтеся в ці дні не просто уникати шкідливого, але й вживати продукти з максимальною користю:
  • Зелень. Супермаркетна теж підійде, киньте її на півгодини в чисту воду.
  • Різнокольорові овочі. Свіжі та варені/печені.
  • Бобові. Вони реально корисні і від них не вздувається живіт, якщо це сочевиця або нут і якщо їх не поєднувати з солодощами та хлібом. Почати можна з 2-3 столових ложок.
  • Суперфуди. Це продукти з багатьма корисними властивостями, наприклад, насіння льону, чіа, крупа кіноа, горіхи, какао, 99% шоколад (так, делікатес, але ж 1 квадратик!), мікрозелень, морська капуста, брокколі, авокадо, грейпфрут, місцеве кисле свіже зелене яблуко, гриби шиїтаки, якісний зелений чай, ягоди і т.д.

Якщо протягом дня хоча б П'ЯТЬ з них будуть у вашій тарілці — це ще один плюс. Поступово правильні харчові звички увійдуть в повсякденне життя.

МІЙ СНІДАНОК

  • Каша із сочевиці з томатним пюре і куркумою, змішана з вареною крупою кіноа, полита оливковою олією extra virgin.
  • "Зелена тарілка": пів авокадо, петрушка, рукола, брокколі.
  • "Ягідно-фруктова тарілка": журавлина, брусниця, гранат, грейпфрут, квадратик 99% шоколаду.
  • Насіння чіа. Попередньо розмочене в теплій воді, змішане з двома столовими ложками кефіру.
  • Яйце варене, половинка, з хумусом.
  • Вода з лимоном, температури чаю.

Фото: facebook.com/Оксана Скиталінська

Чим корисний?

  • Нутрієнти найкращої якості: білки, жири, складні вуглеводи та фітонутрієнти.
  • Низький глікемічний індекс. Це важливо не лише для запобігання цукрового діабету 2 типу, збільшення маси тіла, але й для профілактики запалень, хвороб і старіння організму взагалі.
  • Багато клітковини. Вона добре насичує, "годує" кишечні мікроорганізми і забезпечує здоров'я мозку.
  • Поліфеноли. Це група фітонутрієнтив, які мають адаптогенну та загальну оздоровчу дію (наприклад, гранат пригнічує ріст патогенної мікрофлори в кишечнику, а, значить, зміцнює імунітет, журавлина запобігає запальним явищам в сечовивідних шляхах — профілактика циститів і т.п.).

Чому варто харчуватися саме так і інколи навіть "позаморочуватися"?

Тому що з віком ресурси організму зменшуються, і чим старші ми стаємо, тим швидшими темпами це відбувається. Ресурси здоров'я не безкінечні. Ми не думаємо про це, коли молоді, але це дається взнаки пізніше і дуже сильно усладнює життя.

До мене щодня звертаються пацієнти із серйозними порушеннями здоров'я. Це для пересічних людей — вони звичайні люди, одягнені, усміхнені, деякі, можливо — з надмірною вагою. Для мене — це люди з високим рівнем запальних процесів, порушеним обміном речовин, стеатозом (ожирінням) печінки та підшлункової залози, порушеннями травлення, роботи серця, слабкістю, поганим самопочуттям та заниженою самооцінкою. 

Здорове харчування — це один із найпотужніших факторів здоров'я та довголіття. Є багато досліджень, які показують, як компоненти нашої їжі можуть "виключати" активніть генів, пов'язаних із хворобами та старінням. Використовуймо ці знання вже, а в недалекому майбутньому наука додасть нам більше можливостей жити довго і без хвороб.

Коли зробили щось хороше для себе і своїх близьких, зробіть щось хороше і для світу!

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Дата публікації
Перегляди
4513
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація