Правильне харчування для міцного імунітету

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Щоб бути в добрій формі, ми повинні харчуватися здоровою їжею, уникати оброблених продуктів, трансжирів і великої кількості цукру.

Хочу нагадати, що стійкий захист організму від вірусів, бактерій та інших патогенних організмів багато в чому залежить від нашого збалансованого раціону. На жаль, поки немає вакцини проти коронавірусу SARS-CoV-2. Немає також і чарівної таблетки або суперфуду, які могли б захистити нас від інфекційного "зловмисника".

Однак є прості і практичні способи підтримати належну роботу імунної системи. Вони необхідні, щоб допомогти нам ефективно і свідомо захищатися від інфекції. Необхідно подбати про:

  • правильне харчування і водний режим;
  • повноцінний сон;
  • фізичну активність.

Ось декілька порад щодо харчування, для підняття витривалості організму:

1. Їжте регулярно. Тільки з їжею надходить все необхідне для нашої імунної системи. Надавайте перевагу легкозасвоюваній їжі. Не пропускайте сніданків.

2. Замініть сир і кисломолочні продукти 0% жирності на сир низької жирності — 5-9%, а кисломолочні продукти на 1,5-2,5 % жирності. Адже жир і жиророзчинні вітаміни з цих продуктів захищають ваші легені. Крім того кисломолочні продукти є пробіотиками і покращують функцію кишківника.

3. Пам'ятайте про білок — риба, птиця, яйця, м’ясо дають необхідні амінокислоти для синтезу імуноглобулінів. Наприклад, у курячому бульйоні є багато речовин протизапального і відновного характеру, які посилюють імунітет організму.

4. Обов’язково щоденно використовуйте свіжі та заморожені фрукти, овочі та ягоди — цінне джерело вітамінів, мінеральних елементів, антиоксидантів, а також клітковини і пектинів. Заморожені овочі та фрукти майже не поступаються свіжим з точки зору поживної цінності. Слід вживати 5 порцій овочів та фруктів щоденно.

5. Перш за все, вживайте продукти багаті вітамінами С, А та цинком. Саме ці вітаміни є потужними антиоксидантами, ефективно нейтралізують вільні радикали — які сприяють пошкодженню клітин і послаблюють імунітет. Достатній рівень цих вітамінів та цинку допомагає підтримувати клітини епітелію дихальних шляхів для ефективного захисту їх від вірусів і бактерій.

Це важливо під час респіраторних інфекціях для швидшого одужання. Багато вітаміну А в продуктах тваринного походження: в печінці і яйцях у формі ретинолу. А в рослинних продуктах його багато містить морква, гарбуз в формі провітаміну А (β-каротину). Щоб було вдосталь цинку ваш раціон повинен включати такі продукти, як м'ясо, риба, яйця, гриби, злаки, бобові.

6. Не забувайте про каші. Мінерали та вітаміни, що в них перебувають беруть безпосередню участь в боротьбі з інфекцією. А клітковина активно виводить з організму токсичні речовини.

7. Вживайте часник, невелику кількість перцю. Аліцин, що міститься в часточках часнику, допомагає знищувати шкідливі бактерії, але, на жаль, не впливає на віруси.

Капсаїцин, що знаходиться в гострому червоному перці і піперин чорного перцю також стимулюють діяльність дихальної системи. Тому в невеликих кількостях додавання цих продуктів до основних страв у простудний період буде корисне, якщо не має протипоказів з боку системи травлення.

8. Пам’ятайте про водний режим. Вода підтримує метаболізм, засвоєння поживних речовин та виведення токсинів, бере участь в терморегуляції організму. Для адекватної гідратації слід пити близько 2 літрів рідини, краще воду. Треба знати, що послаблюють роботу імунної системи надмірне вживання алкоголю, куріння, хронічний дефіцит сну.

Відмова від цих звичок буде важливою для імунітету перед обличчям небезпечного коронавірусу. Щоб бути в добрій формі, ми повинні харчуватися здоровою їжею, уникати оброблених продуктів, трансжирів і великої кількості цукру.

Харчуйтесь повноцінно і будьте здорові!

Оригінал

Залиште свій коментар

Вибір редакції