Раціон для розуму та доброти

Якщо не хочете бути забудькуватими, роздратованими, депресивними та злими — обов'язково вживайте ці продукти. 

Думаю, для вас вже не є новиною, що за допомогою харчування можна мати відмінну пам'ять, добре фокусувати та утримувати увагу, бути доброзичливим, спати міцно і прокидатися свіжим та усміхненим. Їжа — це велика сила, і про це ще писав Гіпократ, — вона може бути нашими ліками.

Але всяка їжа та напої спочатку проходять дегустацію і перетравлювання у "братів наших менших" — мікроорганізмів, що живуть в нашому кишечнику. Сказати, що їх дуже багато, буде не зовсім точно: їх дуже багато — в десять (!) разів більше, ніж клітин нашого власного організму. Правда, наші власні клітини значно більші, ніж бактеріальні, але вони беруть кількістю: якби можна було їх зібрати разом, вони б заповнили собою приблизно 2-літрову банку.

Які мікроорганізми живуть в кишечнику, яке їх співвідношення, яка різноманітність — ці фактори впливають на наш настрій, лібідо, метаболізм, імунітет і навіть на наше сприйняття світу та ясність мислення. Чому так? Бо кожний вид мікроорганізмів вносить свою лепту в процес травлення, синтезу багатьох важливих речовин, зокрема, нейромедіаторів, які впливають на наші нейрони.

З віком різноманітність видів стає біднішою, багато просто масово вимирають, інші хиріють, бо господар їсть щось не те, а ворожих мікроорганізмів стає більше. Як наслідок — епітелій кишечника стає більш проникним для токсинів, канцерогенів, що через нього надходять в кров, печінку, мозок і руйнують їх. Ми стаємо забудькуватими, роздратованими. Коли справа заходить зовсім далеко — депресивними, злими, асоціальними. І хворими.

Щоб уникнути цих неприємностей і зробити навіть більше для свого прекрасного мозку — стимулювати ріст нейронів та утворення міжнейронних зв'язків (чим їх більше, тим потужніша наша пам'ять та інтелект), —потрібно вживати продукти, від якої наші дружні кишечні бактерії будуть в захваті, почнуть виробляти цінні речовини, зокрема, фактор росту BDNF.

Такою їжею є:

  • куркума;
  • бобові;
  • риба морська, горіхи, насіння льону;
  • авокадо і оливкова олія extra virgin;
  • чорні ягоди;
  • натуральний, максимально чорний шоколад (оптимально — від 90%);
  • яйця, особливо жовтки;
  • брокколі;
  • гриби;
  • гречка, домашня курятина;
  • домашній квас із буряка (рецепт можна почитати тут), фруктів та ягід, квашена капуста, помідори, огірки.

 

На фото — сніданок українського довгожителя.

Сніданок довгожителя, для блогів
facebook.com/Оксана Скиталінська

1. Гречка і кіноа з пів чайної ложки вершкового 82% масла (каші спокійно можна змішати і вийде дуже смачно!)

2. Овочі: зелень петрушки, руколи, зеленого салату, листок фіолетової капусти та квашена білокачанна капуста, терта свіжа морква, червоний болгарський перець, авокадо. Заливка: оливкова олія, бальзамічний оцет, куркума, дрібка солі, чорний перець.

3. Гриби відварені.

4. Яйця, варені нам'яко.

5. Ягоди: ожина, малина.

6. Мигдаль.

7. Квас ананасовий домашній (рецепт був у попередніх постах).

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Наступна публікація