Як правильно готувати рис

Як правильно готувати рис

Фото: ТСН.ua

Ця крупа є однією з найпопулярніших серед українців, але щоб вона справді приносила користь, треба знати, як саме її готувати та з чим їсти.

Рис є однією з круп, яку ми усі так любимо. І не дарма, оскільки він містить безліч корисних і поживних речовин для організму людини. До його складу входять вітаміни групи В, амінокислоти, калій, фосфор, що дуже важливі для зміцнення нігтів, покращення роботи кишківника і навіть для сповільнення процесів старіння шкіри. На відміну від інших злаків, він не містить глютену, який також є сильним алергеном, тому рис можна вживати алергікам.

В рисі є корисний білок, що покращує пам'ять, зміцнює серцево-судинну систему, знижує рівень шкідливого холестерину. Однак під час його приготування кожен із нас повинен знати, що від швидкості, з якою засвоюються з продукту вуглеводи, залежить його глікемічний індекс: чим швидше продукт розщеплюється до глюкози — тим він вищий.

Повільні вуглеводи в продуктах із низьким глікемічним індексом дають відчуття ситості на більш тривалий термін і не провокують нас на переїдання різким стрибком рівня цукру в крові. Але під час готування їжі слід враховувати певні важливі моменти, пов'язані з поєднанням продуктів, від яких також залежить швидкість засвоєння вуглеводів.

Тому пам'ятайте, що трохи недоварений рис — це постачальник повільних вуглеводів, а сильно розварений засвоюється майже так само швидко, як цукор.

Чому так відбувається?

Чим довше вариться рис, тим більше довгих вуглеводних ланцюжків розпадається на короткі. Внаслідок чого у каші залишаються швидкі вуглеводи, які за короткий час розщеплюються до глюкози. Рівень цукру в крові різко піднімається, потім швидко опускається, і ми знову відчуваємо голод.

Також майте на увазі, що клітковина, пектин, білки сповільнюють всмоктування вуглеводів, тому рис бажано їсти з м'ясом, рибою та іншими продуктами, багатими на білок.

Щодо різновиду рису, звичайний білий більш калорійний і має більш високий глікемічний індекс — 70 одиниць. Нешліфований, дикий та басматі — 50. Калорійність 100 г відвареного рису складає 120-140 Ккал.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та стежте за оновленнями розділу! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація