Що означає "порція" овочів і фруктів

Що означає "порція" овочів і фруктів

Фото: ТСН.ua

Важливо не просто "запихати" в себе якомога більше овочів і фруктів кожного дня, а їсти їх із задоволенням і у правильній кількості.

У порадах здорового харчування часто зустрічається рекомендація вживати щодня овочі та фрукти у певній кількості порцій. Але поняття "порція" може внести плутанину. Скільки це — миска салату або відерце, наприклад, слив?

Насправді порція виражається в конкретних кількостях — зазвичай близько 80-100 г їстівних частин овочів або фруктів (не рахуючи непридатної шкірки, недогризків, кісточок).

ОСЬ ПРИКЛАДИ ПОРЦІЙ:

  • один фрукт/овоч середнього розміру: наприклад, яблуко, великий банан, помідор або середня морква;
  • два мандарини або ½ грейпфрута;
  • 0,5 склянки дрібних ягід, наприклад, чорниці;
  • 0,5 склянки нарізаних свіжих або приготованих овочів/фруктів або 0,5 склянки горошку;
  • один стакан — для свіжих салатів та інших листових овочів, які після термічної обробки розраховують так само, як і інші приготовані (тобто 1 порція = 0,5 склянки).
Фото: pixabay.com

СКІЛЬКИ ПОРЦІЙ МИ ПОВИННІ ЇСТИ?

Звичайно, ви чули думку "5 порцій овочів і фруктів на день" (мається на увазі 3 порції овочів і 2 порції фруктів). Така кількість близько 400-500 г овочів фруктів і ягід — це необхідна мінімальна норма для середньої дорослої людини щодня. Що стосується картоплі, вона у ці 400 г не входить. Для неї інші норми.

Останні рекомендації американського управління з харчових продуктів і ліків говорять, що 500-650 г овочів і 200 г фруктів на добу — це нормально. Тобто 700 г овочів і фруктів для дорослої людини на день.

Наголошую: має значення кількість порцій, з'їдених протягом дня, а не частота споживання. Іншими словами: 5 порцій не означає, що необхідно споживати їх в 5 різних стравах. Можна необхідних 5 порцій з'їсти і за 3-4 приймання їжі.

Намагайтеся їсти рослинні продукти під час кожного приймання їжі, і додавати їх у перекус. Не потрібно їсти від понеділка до понеділка лише салат з капусти. Протягом тижня бажано використовувати всі доступні овочі та фрукти. Це забезпечить надходження до організму оптимальної кількості корисних речовин і їхню різноманітність.

Важливо не просто "запихати" в себе якомога більше овочів і фруктів кожного дня, а їсти їх із задоволенням! Тому виявляйте винахідливість в їжі та наповнюйте свій день здоров’ям.

Оригінал

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація