Скільки перетравлюється їжа

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Дуже важливо прислухатися, яка їжа дає вам відчуття ситості, бо від того, наскільки ви зможете у цьому розібратися, буде залежати ваше здоров'я і фігура.

Ви коли-небудь замислювалися, що відбувається з їжею після того, як ми її проковтнули, і чому після однієї їжі ми почуваємося ситими тривалий час, а після іншої вже за 30 хвилин йдемо на пошуки нових харчів?

Зрозуміло, що різна їжа вимагає різної "уваги" з боку нашої травної системи. Реальний час перетравлення продуктів харчування в шлунково-кишковому тракті залежить від багатьох чинників:

  • від якісного складу (комбінації в продукті білків, жирів, вуглеводів);
  • кількості їжі; 
  • роботи травних ферментів;
  • типу харчування;
  • віку;
  • статі;
  • температури їжі.

Як бачимо, факторів досить багато, і, як ви можете зрозуміти, все дуже індивідуально. Тому я завжди рекомендую прислухатися до того, чим саме ви наїдаєтеся, яка їжа дає відчуття ситості на 3,5-4 години, щоб вам не хотілося їсти щогодини. Від того, наскільки ви зможете в цьому розібратися, буде залежати і здоров'я, і ваша фігура.

У цій інфографіці можна побачити середній і орієнтовний час перебування одного продукту в шлунку здорової дорослої людини.

Травлення їжі, для блогів
facebook.com/svetlanafus

Як видно, рідка їжа залишає шлунок і в цілому засвоюється досить швидко. Бульйон овочевий, курячий чи м'ясний — за 20-40 хвилин, вода (натщесерце) одразу надходить у кишківник, а овочеві і фруктові соки — за 15-30 хвилин.

Важливим є те, що тверді компоненти їжі, щоб пройти з шлунка і потрапити в дванадцятипалу кишку повинні бути подрібнені до розміру 2-3 мм. Це може зайняти час — до 2 годин і навіть до 5-6 годин. Тому необхідно звертати увагу на обсяг з'їденої їжі, ретельно її пережовувати, щоб вона добре оброблялася травними соками і своєчасно засвоювалася, а ви під час цього не відчували важкості і дискомфорту після їжі. Зуби нам дані недаремно.

Їжа засвоюється у вигляді хімічних елементів, вони приносять користь і дають необхідну енергію нашому організму. Різні продукти мають неоднакову швидкість засвоєння. Наприклад:

Молочні продукти: йогурт — близько 2 год; кефір, ряжанка — 60 хв; молоко — 2 год; кисломолочний сир — 90 хв; а твердий сир — 4-5 год.

Фрукти і ягоди: ананас — 40-60 хв; апельсин — 30 хв; банан — 45-50 хв; виноград — 30 хв, вишня — 40 хв; грейпфрут — 30 хв; груша — 40 хв; ківі — 20 хв; персик — 40 хв; яблуко — 40 хв.

Овочі і гриби: зелень — 30-40 хв; кабачки варені — 40-50 хв; капуста свіжа — 3 год; картопля варена — 2-3 год; картопля смажена — 3-4 год; морква сира — 50-60 хв; огірки — 30-40 хв; перець болгарський — 30-40 хв; помідори — 30-40 хв; буряк варений — 45-55 хв; топінамбур — 1,5-2 год; гриби — 5-6 год.

Крупи і каші: гречка — 60-80 хв; вівсянка — 60-80 хв; перловка — 60-80 хв; пшоно — 60-80 хв; рис — 60-80 хв.

Бобові: горох — 2-2,5 год; горошок зелений — 2-2,5 год; соя — 2 год; квасоля — 3 год; сочевиця — 3 год.

Борошняні вироби: макаронні вироби — 3 год; хліб — 3-3,5 год.

Яйця: яєчня, омлет — до 2-3 год, яйця варені — 2-2,5 год.

Риба та морепродукти: креветки — 2-2,5 год; молюски — 2,5-3 год; риба жирна — 50-80 хв; риба нежирна — 30 хв.

М'ясо: яловичина — 3-4 год; індичка — 2 год; курка — 1,5-2 год; сало — 5-6 год; свинина — 3,5-5 год.

Подбайте про достатню кількість в харчуванні білків, жирів і здорових вуглеводів, а потім дайте травній системі час все це перетравити, адже травлення — це процес, що вимагає часу.

Оригінал

Залиште свій коментар

Вибір редакції