Виразка шлунка: як запобігти та як жити, якщо вже її маєте

Виразка шлунка: як запобігти та як жити, якщо вже її маєте

Фото: ТСН.ua

Ця хвороба здатна принести чимало страждань, але уникнути їх цілком можливо — якщо дотримуватися кількох правил.

Про що може свідчити періодичний гострий або тупий біль у шлунку? Зазвичай, про формування таких захворювань, як гастрит, гастродуоденіт або виразка. Остання інколи розвивається приховано або ж дублює симптоми гастриту. А оскільки той багато хто любить діагностувати та лікувати самостійно, часто до лікаря хворі потрапляють вже в досить важкому стані.

Як розпізнати виразку шлунка, чому ця хвороба небезпечна та як жити, якщо ви вже стали постійним пацієнтом гастроентеролога? На ці та інші важливі запитання відповідаю далі.

Що таке виразка шлунка та чому вона виникає? 

Виразка шлунка — це  хронічне, періодично рецидивуюче захворювання, при якому в стінці шлунка утворюються глибокі дефекти (рани). Як свідчить статистика, чоловіки страждають від цієї недуги у 2-7 разів частіше, ніж жінки. Традиційно розвивається вона у віці 20-50 років, однак трапляються винятки, коли виразка вражає шлунок ще у підлітковому віці. У 15-20% пацієнтів її діагностують у віці 55-70 років. 

Дехто помилково вважає, що формується виразка шлунка виключно при підвищеній кислотності —  однак це не так. Що ж провокує виникнення цієї хвороби? Є багато факторів, які впливають на її виникнення. Основними є наступні:

  • бактерія Helicobacter pylori (H. pylori);
  • вживання деяких лікарських препаратів або тривале зловживання ними (нестероїдні протизапальні засоби —  аспірин, ібупрофен, диклофенак тощо);
  • хвилювання, тривожність, стреси;
  • гормональні порушення (наприкад, при підвищеній функції паращитоподібних залоз);
  • наявність гастриноми (пухлини, що виробляє гастрин);
  • дуоденогастральний рефлюкс (закид жовчі із дванадцятипалої кишки в шлунок);
  • нерегулярне та нездорове харчування;
  • спадкова схильність до виразкової хвороби;
  • шкідливі звички (паління, вживання алкогольних напоїв);
  • опіки шлунку;
  • гастрит (якщо його тривало не лікувати).

Симптоми виразки шлунка

У більшості випадків клінічна картина є типовою. Але  приблизно в 30% випадків вона відсутня взагалі або має замало симптомів, а скарги не є типовими саме для виразки шлунка. Типовим симптомом неускладненої виразки є напади болю в надчеревній ділянці, біль ріжучого або пекучого характеру. Інтенсивність больового синдрому може бути різною. Біль при загостренні виразкової хвороби, як правило, чітко пов’язаний із вживанням їжі. З’являється через 0,5-1 год після їжі, поступово зростає, триває 1-2 год і тамується в міру евакуації шлункового вмісту (зокрема після блювання).

Також про наявність виразки може свідчити:

  • "кисла" відрижка або відрижка повітрям;
  • печія;
  • нудота;
  • блювання (яке приносить полегшення);
  • підвищене газоутворення;
  • відсутність апетиту;
  • закрепи.

До атипових симптомів неускладненої виразки шлунка відносять:

  • емоційну нестійкість;
  • головний біль;
  • порушення сну;
  • інколи втрату ваги;
  • підвищену температура тіла;
  • підвищену пітливість.

Якщо ви знайшли ці симптоми — терміново зверніться до гастроентеролога та проведіть ендоскопічне дослідження шлунка. Ігнорування клінічної картини виразки та відсутність лікувальної терапії може призвести до розвитку ускладнень — кровотечі, пенетраціі та перфораціі виразки, а іноді навіть трансформації у рак.

Як не допустити виникнення виразки шлунка?

Як вже писала вище, існує багато факторів, які впливають на виникнення цієї хвороби. Зрозуміло, що на спадкову схильність вплинути важко, але на більшість інших факторів — цілком можливо. Тому варто дотримуватися простих правил, а саме:

  • раціонально та збалансовано харчуватися;
  • відмовитися від шкідливих звичок;
  • контролювати свій емоційний стан;
  • не ігнорувати фізичну активність;
  • не займатися самолікуванням (приймати лікарські препарати можна після консультації зі спеціалістом);
  • мати режим харчування (хоча б чотири прийома їжі з проміжками часу не більше 4 годин);
  • вживати достатню кількість води (від 1,5 л, а влітку — від 2 літрів на добу);
  • максимально відмовитися від фастфуду, чіпсів, солодощів, смаженої, гострої, консервованої їжі та інших  продуктів, які вважаються шкідливими;
  • планово проходити медичний огляд раз на 1-1,5 роки.

І не кажіть, що це складно. Любите смажену картоплю? Не проблема — замініть її на запечену у духовці з овочами та спеціями, або тушковану у воді з цибулею та італійськими травами. Цукерки можна зробити зі фруктів та горіхів. Тістечка та інші солодощі — випекти без цукру та ароматизаторів. Головне, щоб раціон був різноманітним, а страви приносили гастрономічне задоволення.

Як жити із виразкою шлунка?

Якщо не пощастило, і ви вже маєте виразку — доведеться протягом усього життя ретельно слідкувати за своїм самопочуттям та докласти зусиль, щоб уникнути періодичних загострень. Традиційно вони виникають навесні та восени. Тоді лише однієї дієти буде замало, доведеться застосовувати і медикаментозне лікування. Однак загалом жити з виразкою можна не гірше, аніж без неї. Для цього необхідно лишень не ігнорувати свій стан та трохи змінити свій стиль життя:

  • при перших же проявах загострення захворювання звернутися до гастроентеролога для призначення лікування;
  • у разі наявності H. рylori —  вилікувати її (але лише за призначенням лікаря та під його контролем);
  • перед початком лікування за призначеннями інших спеціалістів звернутися до гастроентеролога (оскільки багато ліків можуть викликати загострення виразки, або провокувати її виникнення);
  • харчуватися невеликими порціями 4-5 разів на день (із проміжками часу не більше 4 годин);
  • відмовитися від смаженого, копченого, алкоголю, гострих приправ, соусів, майонезу, ковбасних виробів;
  • не вживати занадто гарячі або холодні страви;
  • заборонено переїдати (особливо —  за 3-4 години до сну);
  • їжу відварювати, готувати на пару, тушкувати та запікати;
  • за відсутності загострення пацієнтам із виразкою дозволено вживати різноманітні каші, рибу та пісне м'ясо, птицю, варені на м’яко яйця, ненаваристі супи, капусту броколі та цвітну, картоплю, зелень (кріп, петрушка), кабачок, солодкий перець, моркву, підсушений пшеничний хліб, сухарі, солодкі сорти фруктів та ягід, запечені фрукти, некислі та із помірною жирністю кисломолочні продукти;
  • однак слід значно обмежити вживання редьки, білокачанної капусти, щавлю, шпинату, черемші, хрону, гірчиці, зелених яблук, червоної та білої смородини, вишні;
  • а також відмовитися від свіжої цибулі, часнику, бобових, маргарину, тістечок, кремових тортів, сиркових мас, газованих напоїв.

Варто враховувати, якщо ви вже маєте загострення, то раціон харчування виглядатиме інакше. З нього зникнуть усі фрукти та ягоди, кисломолочні продукти, більшість овочів. Тоді доведеться вдовольнятися рідкими супами-пюре, протертими кашами та м’ясом, паровим яєчним омлетом тощо. І лише після того, як виразка зарубцюється, можна буде поступово розширити раціон до продуктів, які дозволені у період поза загостренням.

Короткий висновок

Пам’ятайте —  усе те, що потрапляє до шлунка, так чи інакше позначається на його роботі та на вашому здоров’ї. Якщо хочете прожити довго та щасливо без виразки, уже сьогодні перегляньте свій стиль життя та раціон харчування. А якщо ви вже маєте виразку, подбайте про те, щоб перебіг захворювання проходив без ускладнень (без кровотечі та трансформації у рак). І звісно, не забувайте періодично відвідувати лікаря та слідкувати за своїм самопочуттям.

Бережіть себе та будьте здоровими!

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація