Як не вбити свою печінку?

Як не вбити свою печінку?

Фото: ТСН.ua

Дбаючи про свій внутрішній фільтр, керуйтеся простим правилом — їжа має бути не лише смачною, але й корисною.

Сьогодні ми живемо у світі, де у магазинах можна придбати все, що завгодно. Це, звісно, дуже зручно — прийшов, купив, спожив. Однак є одне "але". Як часто ви замислюєтеся над тим, що несете до рота? Харчовий продукт чи, можливо, бомбу сповільненої дії?

Печінка — потужний фільтр, який очищає організм від непотрібних йому токсинів, консервантів, тяжких металів та пестицидів.  Це головна біохімічна лабораторія людського організму: в ній синтезується базовий білок крові, майже усі фактори згортання крові, вона відповідає за обмін вітамінів, обмін глюкози, має дезінтоксикаційну функцію (відповідає за знешкодження токсинів), перетравлює жири, білки і вуглеводи. Однак, якщо ви занадто часто вживаєте синтетичні продукти та алкоголь, вона не витримує і перестає виконувати свої  основні функції. Любите фастфуд, їсте на ходу, запиваєте чіпси солодикими газованими напоями, зловживаєте кавою? Чекайте на проблеми з печінкою!

ЯК ПОКРАЩИТИ РОБОТУ ПЕЧІНКИ?

Якщо ви маєте намір прожити довге і щасливе життя, слідкуйте за своїм раціоном. Виключіть із нього: алкоголь (допустима норма — 20-30 г. на добу, тобто половина стандартної рюмки, вміст якої — 50 г), газовані напої, копчене м'ясо, усе смажене, ковбаси, майонез, кетчуп, консервовану продукцію, напівфабрикати, гострі спеції, хлібобулочні здобні вироби, цукерки, молочний, білий шоколад тощо.

Також, по можливості, обмежте вживання макаронних виробів, картоплі, хліба, випеченого з рафінованої муки, та усіх каш, окрім гречаної. Ці продукти насичують організм надмірною кількістю глюкози, що призводить до виникнення жирової хвороби печінки, а потім — і до неалкогольного цирозу.

 

Любите фастфуд, їсте на ходу, запиваєте чіпси солодикими газованими напоями, зловживаєте кавою? Чекайте на проблеми з печінкою!

 

Насправді, печінка — неперебірливий орган. Вона "любить" прості харчові продукти. Серед овочів це — буряк, морква, броколі, морська та білокачанна капуста, гарбуз, перець. Серед фруктів — банан, яблуко, авокадо, грейпфрут, апельсин, лимон, лайм.

Також печінка спокійно сприймає нежирне м'ясо та рибу, приготовану на пару, шпинат, кріп, петрушку, листя салату, базилік. Не відмовиться вона і від свіжих домашніх соків, компотів, смузі, сухофруктів, горіхів та кисломолочних продуктів. Такий набір продуктів допоможе вберегти печінку.

Загалом же, дбаючи про свій внутрішній фільтр, керуйтеся простим правилом — їжа має бути не лише смачною, але й корисною. А раціон харчування — неодмінно збалансованим. І, звісно, не забувайте про помірні фізичні навантаження. Принцип "поїв і сів" негативно відображається на роботі печінки.

ЗАМІСТЬ МОРАЛІЗАТОРСТВА

Нині ми живемо у світі, за шаленим розвитком якого уперто намагаємося встигнути. Тому дуже часто не дослухаємося до свого організму, а потім нарікаємо на невтішні наслідки.

Але насправді все дуже просто — слідкуйте за своїм самопочуттям, ведіть здоровий спосіб життя, слідкуйте за стерильністю інструментів у медичних та інших закладах (виникнення вірусних гепатитів С і В провокує цироз) і вчасно звертайтеся за допомогою до лікаря.

 

 

Підставою записатися на прийом може бути наявність двох-трьох симптомів: про порушення роботи печінки свідчить втомливість, частий головний біль, порушення розумових та мисленнєвих здібностей, ламкість судин, шкіряні висипи, підвищене потовиділення, різка втрата ваги, відсутність апетиту, гіркий присмак у роті, дискомфорт та важкість із локалізацією у правому підребер’ї.

І, будь ласка, не зволікайте, оскільки у лікуванні печінкових хвороб час відіграє велике значення. За даними Державної служби статистики України, близько 25% пацієнтів помирають від цирозу через два місяці після виявлення захворювання, ще 25% — протягом року. Головна причина такої невтішної статистики — запізніле звернення за допомогою до спеціалістів.

Тому краще обстежитися і заспокоїтися, аніж проігнорувати, а потім пошкодувати.

Будьте здорові!

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація