Як припинити переїдати

Як припинити переїдати

Багато хто скаржиться на постійне переїдання, але нестримний апетит можна зменшити, якщо дотримуватися простих правил.

Скажу відверто — припинити переїдати дуже складно, особливо, коли скрізь так багато висококалорійної та легкодоступної їжі. Майже кожен з моїх пацієнтів скаржиться на переїдання, зокрема, на так званий "вечірній жор". Багато хто з них знає, що і як необхідно їсти, та навіть починає свій ранок ідеально — з омлету та кави. В обід також все більш-менш стримано та культурно. Та вже після 16:00 починаються пошуки "чого б такого пожувати", а найстрашніша пора настає ввечері, коли з'їдається все, що є на кухні, і часто трапеза триває до настання півночі. Чи можна цьому якось зарадити? Так — завжди можна спробувати змінити ситуацію.

1. Вживайте якомога більше натуральних продуктів, що містять безліч поживних речовин — вітаміни, мінерали, фітонутрієнти, необхідні для біохімічних процесів. Після булочки, печива або бублика ви отримаєте лише "порожні" калорії та швидкі вуглеводи, які нічого не дадуть організму, окрім шалених стрибків глюкози та інсуліну. Крім того, вже за 30 хвилин знову захочеться їсти. Тому віддавайте перевагу капусті, ягодам, грибам, бобовим, зелені тощо.

2. Не ігноруйте жири. Авокадо, оливкова олія, вершкове масло високої жирності, кокосова олія, насіння льону та чіа — саме вони надають відчуття ситості. Днями у мене на прийомі була пацієнтка, яка мала негативний досвід схуднення на овочевих супах без жиру, внаслідок чого разом з кілограмами вона почала втрачати волосся, шкіра втратила пружність, стала сухою та з'явилися гормональні збої.

3. Додавайте природні "приглушувачі" апетиту — харчові волокна, серед яких насіння чіа, бобові, спеції, куркума та сік грейпфрута.

4. Їжте уважно. Хоча це правило варто було б поставити першим. Треба усвідомлено наповнювати свою тарілку та класти до рота щось їстівне. "Уважне" харчування, на відміну від "емоційного", має велике значення — коли щось читаєш або дивишся в екран монітора, рука автоматично тягнеться до їжі, яка, зазвичай, не дуже здорова та корисна. Але увага у такі моменти зосереджена на цікавому сюжеті.

5. Спробуйте переривчасте голодування. Ми часто чули багато історій про "чудодійні" властивості голодування, але воно підходить далеко не всім. А от "переривчасте" або циклічне голодування — тобто відмова від прийому їжі на 8 або 16 годин людям, які мають схильність переїдати та набирати зайву вагу, може піти на користь. Для цього треба просто пропустити один прийом їжі — вечірній, а на другий день — і вечірній, і ранковий. А ось наступний її прийом вже має бути якісними та багатим на білки — яйця, рибу, кисломолочні продукти, пюре з добре проварених бобових. 

Циклічне голодування також має корисні бонуси для тіла:

  • знижує його масу;
  • нормалізує рівень цукру в крові;
  • оздоровлює серце;
  • зменшує приховані запалення, що є початком процесів старіння та багатьох хвороб;
  • захищає мозок від порушень (погіршення пам'яті, хвороби Альцгеймера).

6. Знижуйте рівень стресу. Тривалий або постійний стрес руйнує організм, а також змушує нас переїдати та набирати зайву вагу. Тому гуляйте, дихайте свіжим повітрям, відірвіться від монітора, а ще краще — візьміть зайвий вихідний. Частіше посміхайтеся та займайтеся тим, що приносить задоволення.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація