Головне, що треба пам'ятати — жодні ковбасно-сосисочні вироби не можна їсти щодня.
Всі ми знаємо, що магазинні ковбаси не є здоровим продуктом, але так вже трапляється, що хоч зрідка, а ми їх таки їмо. Дні народження колег на роботі, всілякі фуршети та корпоративи — дуже часто меню на таких подіях включає червоні кружальця на шматочках батону чи просто на тарілці. І ми їмо їх, бо "апетит приходить під час їжі", "один раз можна", "ой, та нічого страшного"...
Що тут скажеш? Отруїтися до напівсмерті ковбасою із супермаркета складно, бо і консервантів у таких виробах стільки, що можна законсервувати того, хто цю ковбасу їсть, і є належні умови зберігання.
Справа в іншому. Мало хто може пов'язати салямі з деменцією, раком кишечника, інсультом чи інфарктом. Чи високим тиском. Зморшками. Себореєю. Поганим настроєм та безсонням. Нітрит натрію є потенційним канцерогеном класу А, тобто спричиняє високий ризик канцерогенезу шлунка та кишечника (дані ВООЗ).
Ковбасні консерванти пригнічують та знищують корисну мікрофлору, що робить кишечник проникним для хвороботворних бактерій, вірусів, токсинів, канцерогенів, які потрапляють в кров, виснажують печінку, ушкоджують нервові клітини. Нарізки нездорові тим, що часто контейнери зі спіненого полістеролу містять потенційно токсичні сполуки.
Я небезпідставно вважаю всі промислові ковбасно-сосисочні вироби шкідливими для здоров'я та такими, що суттєво вкорочують людям віку. Тому їх вживання потрібно максимально обмежити. Але природа людини така, що вона думає категоріями "вже і зараз", особливо, якщо це стосується їжі. Люди їли і їдять ковбаси-сосиски-балики, купували і будуть купувати нарізки, незалежно від застережень лікарів не робити це.
Тому, ось правила споживання ковбасних виробів із найменшим ризиком для здоров'я.
- Робіть це вкрай рідко і вживайте мало.
- Поєднуйте зі свіжими овочами та продуктами, що містять вітамін С. Овочі багаті на клітковину (харчові волокна), яка поглинає частину шкідливих сполук, а вітамін С нейтралізує шкідливий вплив нітратів і не дає їм перетворюватися на канцерогенні нітрозаміни. Капуста свіжа і квашена, зелень петрушки, ягоди смородини (розморожені), апельсин, настій шипшини, чай з лимоном.
- Якщо робите бутерброд з ковбасою, не беріть батон, краще — висівковий або зерновий хліб. Принаймні там багато розчинних і нерозчинних харчових волокон, які не лише поглинуть, але і прискорять моторику кишечника,завдяки чому шкідливі сполуки довго не затримаються й у меншій кількості потраплять у кров.
- Вибирайте менш червоні чи менш рожеві вироби — в них, як правило, менше нітритних консервантів.
- Перевагу надавайте вареним, а не копченим або салямі.
- Читайте етикетки, де вказаний вміст. На першому місці має бути лише м'ясо, і його вміст має бути високим — не менше 90%. Як правило, ціна таких виробів досить висока.
- Пам'ятайте, ці продукти — не для щоденного вживання, лише епізодичного.
Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!