Як зберегти мозок у робочому стані під час холодів

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Є три прості правила, які дійсно допоможуть почуватися бадьорими та енергійними.

Коли наступає холодна пора року, ми більше часу проводимо вдома, менше — на свіжому повітрі. Достатньо лише декілька днів такого "малокисневого" життя, щоб відчути втому і легку сонливість. В цей час наші нейрони (нервові клітини) відчувають гіпоксію (дефіцит кисню) і дефіцит енергії.

А якщо ми ще заводимось у пів оберта, пізно лягаємо спати, то таким чином значно підвищуємо шанси не лише швидко втрачати пам'ять, впасти в хандру і депресію, але і отримати деменцію та хворобу Альцгеймера.

Тому є три прості правила, які справді допоможуть зберегти мозок у робочому стані.

  • Потрібно гуляти за будь-якої погоди, навчитися абстрагуватися від негативних думок та фокусуватися на позитиві.
  • Із раціону виключити цукор та додану фруктозу (не купувати солодощі "без цукру" та "для діабетиків", солодкі напої з глюкозо-фруктозним сиропом — тобто уважно читати етикетки).
  • Включати у свій раціон цитрусові і ківі. Не потрібно багато, достатньо лише третини грейпфрута, апельсина, лимона, щоб їхні біологічно активні компоненти позитивно вплинули на мозок і ми відчули це.
ківі
pixabay.com

ЦИТРУСОВІ

  • зменшують прояви гіпоксії завдяки гесперідину у лимоні, нарінгеніну у грейпфруті та кверцитину в апельсині. Нейрони краще збагачуються киснем, активніше працюють, ми можемо краще фокусуватися на важливих справах.
  • активують процеси аутофагії, тобто очищення клітин від накопиченого відпрацьованих компонентів, які заважають клітинас провноцінно працювати, попросту кажучи, від клітинного сміття (за пояснення механізму аутофагії рік у жовтні минулого року японський вчений Йосінорі Осумі отримав Нобелівську премію). Особливий компонент грейпфрута, в назві якого є відтінок сексуальності — спермідин, активує ферменти "очисних" структур, які є в кожній клітині — лізосом.
цитрусові
pixabay.com
  • активують біогенез (поділ) мітохондрій — маленьких продовгуватих структур у клітинах, які виробляють молекули АТФ — тобто чисту енергію, без якої організм не може жити.

Мітохондрії цікаві тим, що виробляють не лише АТФ, але і вільні радикали, і чим старшими ми стаємо, тим менше в клітинах залишається мітохондрій, а значить, менше енергії, а натомість вони більше продукують вільних радикалів, які, коли їх занадто багато, починають руйнування клітин та прискорюють і без того вже запущені процеи старіння.

Можливо все це і складно трошки написано, але, Ви зрозуміли, що восени, взимку та навесні потрібно включати трошки цитрусових у раціон і Ваш власний, і Ваших дітей, і старших батьків.

Щоб пом'якшити дію кислот, які є в цитрусових, поріжте їх на дрібні кубики і змішайте із замоченим попередньо у теплій воді, насінням чіа. Можна додати трошки банана і вийде дуже смачний коктейль. Порція — неповна склянка.

Гарного дня вам, гарних думок і грандіозних планів! Закохуйтеся в життя щодня, незважаючи на обставини, і ця любов буде взаємною!

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Вибір редакції