Рецепт здорових судин

Рецепт здорових судин

Фото: ТСН.ua

Якщо дотримуватися цих рекомендацій, можна зменшити ризик захворіти на атеросклероз чи інсульт.

За щоденною метушнею кожен день нам здається довгим, інколи — безкінечно довгим, і так летять роки, а, озирнувшись назад, все життя здається, як один день.

І є щось таке, що може вкорочувати наші дні на землі. Це — хворі судини.

Атеросклероз, тромбоз, ішемічна хвороба серця, інфаркт та інсульт — ви мільйон разів чули ці слова, але якось не задумувались, що за ними стоять основні причини смертності у людей за 60.

Починаються вони поступово і жодним чином себе не виявляють. Їхньому розвитку передують метаболічний синдром (інсулінорезистентність, високі рівні сечової кислоти, артеріальна гіпертензія) та хронічні запальні процеси.

Всі ці хвороби залежить від нашого способу життя та харчування. Мабуть, важко собі уявити, але кожен з нас, навіть наші неповнолітні діти, вже живуть із атеросклерозом.

Тому є декілька речей, які потрібно робити, щоб зберегти якомога довше наші судини здоровими.

1. Бути фізично активним щодня. Просто майте на увазі, що яким би крутим не було ваше авто і костюм, але, якщо не навантажуєте свої м'язи щодня і постійно, на вас передчасно чекатиме "кришка" (запитання "а що там під кришечкою?" вже матиме інше значення).

2. Не курити. Все, що потрапляє у ваші легені з димом, також передчасно веде до тієї ж "кришки".

3. Протизапальна їжа, багата поліфенолами, вітамінами та клітковиною. Тому їжте ягоди та не дуже солодкі фрукти з м'якоттю. Пийте какао на воді без цукру. В цих продуктах якраз і багато поліфенолів та клітковини.

Тому коли захочеться купити якийсь нездоровий десерт, краще приготуйте собі десерт "Forever young"

Основа десерту:

  • Чорноплідна горобина
  • Абрикоси
  • Вівсяні висівки
  • Какао
  • Додатково можуть бути ще якісь ягоди.

Все — в блендер.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Чорноплідна горобина багата на флавоноїди, зокрема, такі цінні, як кверцетин, апигенін, лютеолін та інші. Абрикос — на різні каротиноїди, має багато волокон, зокрема, пектину, вітамінів і калію. Вівсяні висівки — це розчинна клітковина, вітаміни групи В та магній. Какао багате магнієм, катехінами та поліфенолами.

Цей густий кисло-солодко-терпкий десерт має протизапальну дію, кардіопротективну та нейропротективну дію, запобігає ожирінню печінки, утворенню амілоїдів, які ведуть до нейродегенерації, тобто захищає мозок від хвороби Альцгеймера.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

"Дев'ять десятих нашого щастя засновані на здоров'ї", — писав Артур Шопенгауер, і тут він мав рацію.

Оригінал

Повʼязані теми:

Наступна публікація