Який чай пити?

Який чай пити?

Фото: ТСН.ua

Це дійсно прекрасний напій, але багато хто має хибні уявлення і про його користь, і про його шкоду.

Вода і напої на її основі — невід'ємна частина здорового харчування. Чай серед цих напоїв посідає важливе місце — його охоче п'ють, щоб розслабитися, підбадьоритися, налаштуватися на позитивний лад і навіть схуднути.

Смак міцно завареного грузинського чаю — приємний спогад мого дитинства... Тоді чорний чай з хлібом і маслом для мене і моїх однолітків були улюбленою їжею. Зараз кількість чаїв у магазинах вражає: чорний, зелений, з добавками, ароматизований... Яких тільки немає.

Багато хто вважає, що зелений чай корисніший за чорний. І взагалі, що зелений чай = здоровий. Чи так це насправді?

У чайних листках велика кількість біологічно активних органічних сполук. До них належить катехіни (поліфеноли), проантоціанідіни, таніни, кофеїн, теофілін, теобромін. Так само вони містять амінокислоти, мінеральні солі і вітаміни.

Але основна користь чаю в поліфенолах. Вони мають антиоксидантні і антибактеріальні властивості, знижують ризики розвитку пухлин, серцево-судинних захворювань, діабету, а також уповільнюють старіння організму.

Під час виробництва зеленого чаю ці сполуки залишаються в незмінному вигляді. А що в чорному чаї, листя якого піддають ферментації (невід'ємна частина процесу обробки чайного листя)?

У результаті процесів ферментації катехіни (антиоксиданти), що містяться в зеленому чаї, перетворюються на чайні флавіни і теарубігіни (саме вони відповідають за коричнево-оранжевий колір настою). І з точки зору антиоксидантної активності всі вони, як і раніше, мають такий самий потенціал і подібний ефект, що і катехіни в зеленому чаї. 

Дійсно, ферментація листя чорного чаю змінює співвідношення танінів і катехінів, але не знижує їхньої загальної кількості. Тому поліфенольні сполуки рівні за активністю в обох чаях. І це, мабуть, найважливіший факт на захист користі чорного чаю.

Потрібно правильно вживати чай, оскільки будь-який корисний продукт під час нерозумного застосування перестане таким бути.

Небезпечно використовувати несвіжозаварений чай і заварку "що постояла". У такому чаї, наприклад, підвищується концентрація гуаніну, який активно переходить в екстракт чаю через 10-15 хвилин після заварювання або в результаті кип'ятіння. У малих кількостях ця речовина є безпечною, але коли підвищується концентрація гуаніну, то накопичується токсичний гуанідин. Саме він починає негативно впливати на стан нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту.

У великій кількості гуанідин діє на організм подібно гістаміну — підвищує артеріальний тиск, частішає серцебиття. Тому не залишайте заварений чай на завтра. Користь від нього перетвориться на шкоду.

Крім цього, вживання напоїв багатих поліфенолами — зеленого, чорного чаю, кави, какао знижує всмоктування заліза, цинку і кальцію. Тому я не рекомендую пити всі ці напої міцного заварювання більше трьох чашок на день.

Фото: pixabay.com

Пам’ятайте, що чай під час вагітності слід обмежувати. Надлишок катехінів, яких багато в чаї, знижує засвоюваність вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Цей факт слід враховувати і жінкам, які тільки планують вагітність.

Багато кажуть про те, що чай та кава викликають зневоднення організму. Частково це правда. Така дія буде, якщо чай та каву вживати у великій кількості. Для того, щоб виникла діуретична (сечогінна) дія, потрібно випити таку кількість чаю або кави, що відповідає 300 мг кофеїну, або теїну (кофеїну), що містить чай. А це близько 6 чашок за один раз. Безпечна доза теїну і кофеїну — до 200-300 мг/добу.

Тому потрібно пам'ятати про можливі негативні наслідки вживання міцного чаю у великих кількостях і розумно застосовувати цей напій. Все добре в міру. Між іншим, дітям до чотирьох років пити чай не рекомендують. Безсумнівно, варто знайти протягом дня час для чашки чаю, і це не завжди може бути тільки зелений.

Оригінал

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація