Зелений чай: як правильно обирати та вживати

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Цей напій містить безліч корисних речовин, але й має кілька нюансів, про які треба знати.

Мабуть, одним з найпопулярніших напоїв, з якого починає свій день безліч людей, є кава. Але вона не єдина допомагає підбадьоритися з ранку. Серед кращих та ще й корисніших тонізуючих напоїв є зелений чай, який містить у собі чимало біологічно активних речовин, вітамінів В1, В2, Р, РР, ефірних маслел, мінеральних солей, таніну та кофеїну. А ще він є природним антиоксидантом, що очищує організм від токсинів та має бактерицидну дію. 

Однак навіть вживання зеленого чаю має свої мінуси. Наприклад, його варто в міру вживати жінкам під час вагітності, оскільки він заважає засвоюватися фолієвій кислоті і містить багато кофеїну. Пити чай літрами теж не варто — від надлишку дубильних речовин (таніну) може порушитися баланс заліза в організмі. Крім цього, великі дози таніну перешкоджають засвоєнню магнію і кальцію з продуктів. Тому не варто пити зелений чай саме під час їжі. Краще почекати годину. Особливо про ці нюанси варто пам'ятати жінкам під час місячних і вагітності, а дорослим, коли готуватимете напій дітям.

Танін, що міститься узеленому чаї, подразнює слизову, тому краще уникати його при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Якщо ви любите дуже міцний напій, це підвищує ризик подагри і каменів в нирках за рахунок таурину. Також його не рекомендують вживати при глаукомі та гіпертонії — через вміст кофеїну. 

Який зелений чай правильний і що обирати?

  • у пляшках в супермаркетах справжнього чаю немає — це напій, наповнений барвниками і підсилювачами смаку;
  • відмовтеся від додавання до чаю ароматизаторів чи будь-яких добавок і підсолоджувачів;
  • вибирайте якісний і натуральний зелений чай з великими листочками — від такого ви отримаєте більше корисних властивостей;
  • чай у пакетиках, навіть найвідоміших світових брендів, має найнижчу якість;
  • краще випивати не більше 3-4 чашок на день — до 1000 мл. Для здорової дорослої людини безпечна межа складає 400 мг кофеїну на добу, але варто мінімізувати до 200-250 мг (склянка зеленого чаю містить близько 30-50 мг кофеїну);
  • чай не замінює воду, тому пити її необхідно в будь-якому випадку;
  • заварювати чай варто лише один раз і пити свіжим.

Як правильно заварити зелений чай?

Ніколи не заливайте листя окропом, оскільки дуже гаряча вода робить його терпким. Найкраще використовувати воду, підігріту до 70-80°C, тоді справжній смак та аромат чаю розкриється повністю і він принесе максимальну користь.

Чи можна пити чай з молоком?

Це питання досить спірне і чіткої відповіді на нього немає досі. Відомо, що при додаванні молока, знижується тонізуючий ефект напою, оскільки казеїн в молоці зменшує активність кофеїну і танінів — з одного боку, це плюс. З іншого — чай з молоком — це вже їжа. А чай, наприклад, зі згущеним молоком — ще й шкідлива.

Тому, коли вибираєте альтернативу каві, слід пам'ятати, що справжньою запорукою бадьорості і гарного настрою є правильне харчування, рух і здоровий сон.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу! 

Залиште свій коментар

Вибір редакції