Чи можна відмовитися від отримання ID-паспорта?

Чи можна відмовитися від отримання ID-паспорта?

Фото: ТСН.ua

Якщо з релігійних переконань ви не хочете отримувати ID-паспорт — вас не можуть позбавити цього права.

Нині в Україні діє "безвізовий" закон про посвідчення особи, згідно з яким кожен громадянин має отримати ID-паспорт — тобто паспортну картку з чіпом, що містить біометричні дані його власника. Таке посвідчення особи видається кожному громадянину з досягненням 14-річного віку (або 16-річного, якщо з якихось причин раніше паспорт отриманий не був).

При цьому закон не вимагає власників паперових паспортів змінювати їх на пластикові картки. Однак якщо ви загубили чи з якихось інших причин вам необхідно замінити паспорт, то за замовчанням вам видадуть не новий паперовий, а саме ID-паспорт.

На перший погляд, нічого протизаконного в цьому немає. Однак є категорія громадян, які з релігійних переконань не бажають отримувати чіповане посвідчення — і їм відмовляють у видачі паспорта у вигляді паперової книжечки. А от це вже — протизаконно.

Як мені стало відомо з власних джерел, існує негласна вказівка про видачу виключно ID-паспортів — аби вичерпати задану “безвізовим пакетом” квоту. Однак згідно зі зразками, встановленими Кабінетом міністрів, громадянство України можуть підтверджувати обидва види паспорту — як книжкового типу, так і карткового. І бланки повинні бути в наявності, оскільки не є скасованими урядом.

Згідно з тим самим законом про посвідчення особи, документом, що підтверджує громадянство, є паспорт громадянина України, який видається кожній людині 16-річного віку, або ж ID-паспорт — у 14 років. Бланки документів виготовляють у вигляді книжечки або паспортної картки за єдиними затвердженими Урядом зразками.

Таким чином, закон дає громадянину можливість вибору серед двох альтернативних варіантів оформлення документу. Так само ніде не зазначено, що паспорт видається виключно у вигляді картки. Отже, з правової точки зору не існує жодної заборони видачі паспорта України саме у вигляді книжечки.

Оформлення, видача, обмін, переоформлення, продовження строку дії документів (у тому числі для осіб, які не досягли 16-річного віку, осіб з фізичними вадами, недієздатних та обмежено дієздатних осіб), їх пересилання, вилучення, повернення державі та знищення відбуваються у порядку, встановленому законодавством України.

А відтак громадяни, яким релігійні переконання не дозволяють вносити інформацію до безконтактного електронного носія, мають право відмовитися від отримання такого документа або від внесення даних до картки. Для цього потрібно подати заяву до відповідного органу виконавчої влади — управління Державної міграційної служби за місцем проживання або до Центру надання адмінпослуг.

З правової точки зору не існує жодної заборони видачі паспорта України саме у вигляді книжечки

У разі відмови в задоволенні заяви про видачу паспорта у вигляді книжечки, його можна одержати на підставі судового рішення. Єдина умова, що гарантує таке право, — це досягнення особою 16-річного віку.

А тому якщо уповноважені посадовці будуть вас запевняти, що з 1 січня 2016 року паспорт громадянина України виготовляють виключно у вигляді картки, знайте — вони є безпідставними. Все ж таки тут вибір за отримувачем документа, а не за тим, хто надає послугу з його виготовлення. 

Згідно ч. 8 ст.16 закону про посвідчення особи, заявникові можуть відмовити у видачі стандартного паспорта-книжечки лише у разі, якщо:

  • заявник не досяг 16-річного віку, або представник особи не має документально підтверджених повноважень на отримання документа;
  • заявник вже отримав документ такого типу, який є дійсним на день звернення;
  • заявник не надав усіх документів та інформації, необхідних для оформлення і видачі документа;
  • дані, отримані з бази даних розпорядника Реєстру, не підтверджують інформацію, надану заявником.

У рішенні про відмову у видачі документа повинна бути зазначена причина. І це рішення може бути оскаржене особою в адміністративному порядку до судового процесу.

Якщо ви маєте бажання поборотися за своє право отримати паспорт-книжку, запасіться терпінням. Адже, як показує практика, судовий розгляд займає близько півроку.

Та попри всі бюрократичні складнощі, кожен громадянин/громадянка України має право обирати, який паспорт отримувати — у вигляді паперової книжечки чи картки з електронним чіпом.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація