Ілюзія вибору

Ілюзія вибору

Фото: Комітет виборців України

Місцеві вибори принесуть багато сюрпризів - іншого, виходячи з положень нового закону, просто не може бути.

Президент нещодавно підписав новий закон про місцеві вибори. Експерти говорять, що законом пропонується унікальна виборча система для обрання депутатів у міські, районні та обласні ради – раніше жодна країна світу з такою виборчою системою не працювала.

Звичайно, лише застосування закону на практиці покаже, наскільки він є ефективним, проте навіть поверховий аналіз документа викликає низку питань щодо справедливості виборів, які проводитимуться за таким законом.

За таких умов єдиним шляхом для місцевих активістів стане купівля місця на своєму окрузі або ж взяття на себе певних зобов’язань перед партійними бенефіціарами.

В першу чергу, новий виборчий закон закриває можливості для лідерів, громадських діячів, які користуються авторитетом у певних районах, потрапити до рад усіх рівнів, оскільки не передбачає механізму самовисування. Висувати кандидатів на місцеві вибори тепер зможуть лише політичні партії. А це означає, що всі безпартійні мажоритарники заради участі у виборах будуть змушені домовлятись з партійними босами. За таких умов єдиним шляхом для місцевих активістів стане купівля місця на своєму окрузі або ж взяття на себе певних зобов'язань перед партійними бенефіціарами. Як у нас зазвичай буває – на шкоду інтересам громади.

Крім того, законом передбачений відверто дискримінаційний по відношенню до нових або невеликих політичних партій 5% прохідний бар'єр до місцевих рад (на відміну від попереднього закону, де прохідна планка становила 3%). Таким чином вони фактично позбавляються можливості делегувати своїх представників до рад, а віддані за них голоси будуть розподілені між великими розкрученими політичними силами, що подолали 5% бар'єр.

Тому мажоритарник, який отримав найбільшу підтримку виборців на окрузі, не стане депутатом, якщо його політична сила не подолає прохідного бар'єру. З іншої сторони, до рад матимуть шанс потрапити кандидати, які отримали друге, третє, і навіть четверте місце в окрузі – якщо їхня партія виявилась більш успішною. В результаті мандат може отримати кандидат із мізерною підтримкою виборців.

Тож результати виборів місцями будуть "вражаючими" – деякі округи відправлять по кілька депутатів до місцевих рад, а деякі взагалі не будуть представлені. Гіпотетичні підрахунки свідчать, що кількість таких округів може сягати до 30 %.

Запропонована новим законом виборча система є ще більш "нечесною" стосовно виборців, ніж за старим законом про місцеві вибори. Законом повністю руйнується принцип представницької демократії, адже багато округів не матимуть своїх представників у радах. А депутат від округу на сьогоднішній день – чи не єдина особа, до якої пересічний мешканець села/селища/району/міста може звернутись по допомогу. До того ж складна формула голосування та встановлення результатів виборів, швидше за все, спричинить немало різноманітних ускладнень та невдоволення серед виборців.

Оскільки закон вже набрав чинності, залишається сподіватись лише на те, що він матиме одноразове застосування, і виборча система в подальшому буде вдосконалена.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація