Пам’ятка виборцю до ІІ туру виборів президента України

Пам’ятка виборцю до ІІ туру виборів президента України

Фото: ТСН.ua

Що потрібно знати кожному виборцю, аби гарантовано взяти участь у голосуванні.

21 квітня відбудеться повторне голосування на виборах президента України — історична подія в політичному житті нашого суспільства. Дуже важливо, щоб всі громадяни — виборці, які мають намір взяти участь в голосуванні, — змогли скористатися своїм правом обрати главу держави.

Тож пропоную деякі рекомендації дотримання яких допоможе уникнути таких неприємностей, як неможливість проголосувати через відсутність у списку виборців, і помилок під час голосування, що можуть обернутися втратою голосу.

ПЕРЕВІРКА В СПИСКАХ ВИБОРЦІВ

До дня повторного голосування списки виборців буде оновлено, а тому знову рекомендую перевіряти себе у цих списках — на сайті органу ведення державного реєстру виборців це можна зробити за три хвилини.

Особливо це стосується тих, хто не брав участь у голосуванні у першому турі, чи не зміг проголосувати, бо не знайшов себе у списку. Якщо ви змінювали місце голосування — треба знову пройти цю процедуру.

І якщо вас немає в списку виборців — звертайтеся з відповідною заявою в орган ведення державного реєстру. Якщо ви змінювали місце для голосування, буде не зайвим перевірити себе у списках виборців ще й на дільниці. Туди списки мають передати не пізніше четверга, 18 квітня.

Ви маєте право зайти на дільницю і перевірити інформацію стосовно себе та інших виборців — ваших сусідів чи родичів. І якщо не побачили їх у списку — можете їх попередити і рекомендувати теж звернутися до суду. Щоправда, крайній термін звернення до суду — 18 квітня, тож поспішайте.

Якщо ви хворієте і не можете самостійно пересуватися — до 20.00 19 квітня маєте можливість подати заяву та довідку від лікаря в комісію з проханням включити вас до витягу зі списків виборців для голосування за місцем перебування, і ви зможете проголосувати дома. Якщо ви перебуваєте на стаціонарному лікуванні — зверніться до адміністрації закладу, і вони додадуть вас до списку на дільниці в лікарні.

Якщо вас немає в списку виборців — звертайтеся з відповідною заявою в орган ведення державного реєстру

Зверніть увагу: у день голосування буде неможливо домогтися включення до списку, а отже і проголосувати.

ПРОЦЕДУРА ГОЛОСУВАННЯ

У неділю, 21 квітня, ви зможете проголосувати з 8.00 до 20.00. Як і під час голосування в першому турі, з собою потрібно мати документ, що посвідчує особу — зазвичай паспорт, військовий квиток для військовослужбовців строкової служби.

Закордонний паспорт можете використати виключно на закордонній виборчій дільниці. Варто пам’ятати — не вклеєна вчасно фотографія на момент досягнення певного віку не є підставою для відмови у видачі бюлетеня.

Також жодних правових підстав не мають чутки про необхідність приносити довідку про реєстрацію, якщо у вас паспорт у формі картки, чи довідку з органу ведення реєстру виборців про зміну місця голосування — вам зобов’язані видати бюлетень без жодних додаткових документів і підтверджень, якщо ви є у списку.

Виборець, після пред’явлення документа, що посвідчує особу, розписується у списку виборців і на контрольному талоні в бюлетені, і отримує бюлетень — один бюлетень в одні руки. Заповнювати бюлетень ви можете виключно в кабінці для голосування — не можна робити це "на коліні", аби швидше.

Утримайтеся також від будь-яких інших дій, які можуть порушувати таємницю голосування: фотографування у кабінці для голосування, демонстрація бюлетеня з позначкою іншим особам — за такі порушення може бути адміністративна або й кримінальна відповідальність.

ЗАМІНІТЬ ЗІПСОВАНИЙ БЮЛЕТЕНЬ

Заповнюючи бюлетень, робіть це шляхом проставляння "галочки" навпроти прізвища свого кандидата. Цього разу їх буде лише двоє, тож шанси помилитися мінімальні. Наполегливо рекомендую не робити жодних інших позначок чи дописів у бюлетені, через які бюлетень може бути визнано недійсним. Якщо ви зробили помилку і бажаєте виправити її, ви можете здати зіпсований та отримати новий бюлетень, написавши відповідну заяву до комісії.

Про продаж голосу ми й не говоримо — не ризикуйте власним майбутнім і свободою та майбутнім країни. І пам’ятайте — якщо ви дотримувалися зазначених рекомендацій, не існує способу перевірити, як ви проголосували.

Заповнюючи бюлетень, робіть це шляхом проставляння "галочки" навпроти прізвища свого кандидата. Цього разу їх буде лише двоє, то ж шанси помилитися мінімальні

Не залишайтесь осторонь, коли бачите порушення — видача членом комісії по кілька бюлетенів в одні руки чи особам, яких немає в списку виборців, передача бюлетеня третім особам, підозрілі зібрання і роздача грошей поблизу дільниці, фотографування бюлетенів — інформуйте членів комісії, спостерігачів, співробітників поліції. Якщо ви стали свідком порушення — не відмовляйтесь підписати акт про порушення, це допоможе притягнути порушників до відповідальності.

ДОВІРЯЙТЕ ЕКЗИТ-ПОЛАМ

Також хочу заохотити вас до спілкування з людьми, які проводять так звані "екзит-поли" на дільницях — спеціальні опитування громадян після голосування, які, як показує практика, дозволяють досить точно спрогнозувати результати виборів (із різницею з офіційними результатами в межах статистичної похибки під час голосування 31 березня), і таким чином завадити масовим фальсифікаціям.

Будь-яка агітація в день голосування заборонена. Окремо хочу закликати вас бути стриманими і ввічливими одине з одним, з членами комісій і спостерігачами, які виконують досить важливу і складну роботу, яка вимагає від них уваги і терпіння, і, як мінімум, однієї безсонної ночі.

Бажаю вам свідомо виконати свій громадянський обов’язок 21 квітня 2019 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація