Пенсійна реформа: головні зміни, що чекають на українців

Пенсійна реформа: головні зміни, що чекають на українців

Фото: ТСН.ua

Ухвалений законопроект принесе як позитивні зміни, так і досить суттєві — негативні.

У вівторок 3 жовтня парламент прийняв законопроект про внесення змін до низки законів щодо підвищення пенсій. Ці зміни в українському суспільстві назріли давно і були надзвичайно очікувані, адже вони змінюють правила гри не тільки для пенсіонерів, але і для всіх, хто виходитиме на пенсію у майбутньому.

Лише підготовка та обговорення цього законопроекту забрала декілька років. Представники керівничої коаліції та уряду прийняття цих змін називають не інакше як пенсійна реформа, на що представники опозиції зауважують, що ці зміни — лише урізання пенсійного фонду та окозамилювання. Отож, спробуємо розібратись, як позначаться на українцях ці зміни вже сьогодні.

ВІК І СТАЖ ДЛЯ ПЕНСІЇ

До сьогодні право на пенсію за віком мали: чоловіки та жінки після досягнення ними 60 років за стажу роботи не менше 15 років. Для жінок було поетапне "м’яке" підвищення пенсійного віку: починаючи з 55 років для жінок, народжених до 30 вересня 1956 року, і щорічно на півроку вік збільшувався до 60 років для жінок, народжених після 1 квітня 1961 року. Розмір пенсії залежав від тривалості стажу та розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.

Для обчислення пенсії для кожного пенсіонера визначався індивідуальний коефіцієнт страхового стажу (залежно від кількості місяців страхового стажу) та коефіцієнт заробітної плати, який визначався шляхом ділення фактичної заробітної плати застрахованої особи на середню заробітну плату в Україні за відповідний період у розрізі кожного місяця.

Відповідно до ухваленого законопроекту, пенсійний вік залишається 60 років і підвищуватися не буде. Однак, змінюються вимоги до стажу роботи, тобто того періоду, за який працівник або його роботодавець сплачували страхові внески до Пенсійного фонду. Мінімальний розмір пенсії за віком буде нараховуватися за наявності страхового стажу в чоловіків — 35 років, у жінок — 30 років.

Мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію до кінця 2017 року залишається, яким і був, — 15 років. Але починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії матимуть уже ті, у кого буде 25 років страхового стажу. Більше того, щороку він буде збільшуватися на один рік, і у 2028 році має сягнути 35 років. Однак законопроектом дозволяється придбати страховий стаж, якого не вистачає. Для цього треба буде зробити внески у Пенсійний фонд, і вартість стажу одного року становитиме приблизно 16 000 грн. Що стосується тих, у кого страховий стаж становитиме менше 15 років, після досягнення ними 65 років передбачена державна соціальна допомога, розмір якої буде визначатися Пенсійним фондом, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Змінився підхід до страхового стажу. Відтепер страховий стаж з 1 січня 2004 року можна підтвердити виключно сплаченими страховими внесками. З цього часу трудова книжка не є підтвердженням страхового стажу, як це було раніше. Якщо запис в трудовій книжці є, а страхові внески роботодавець не сплачував, то цей стаж не буде враховано під час нарахування пенсії. Стаж, набутий до 01.01.2004 р. і надалі можна підтверджувати в тому числі і записом у трудовій книжці.

Журналіст ТСН спробувала дізнатись розмір пенсії, яку буде отримувати через 20 років

Журналіст ТСН спробувала дізнатись розмір пенсії, яку буде отримувати через 20 років

Раніше починаючи з 01.01.2004 року до страхового стажу зараховувалися періоди, за які до Пенсійного фонду сплачувалися страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тепер під час обчислення пенсії буде враховуватися заробітна плата за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року.

До ухвалення змін до страхового стажу зараховувались час догляду матері, яка не працює, за дитиною до досягнення нею трирічного віку, військова служба, навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах тощо.

Тепер до страхового стажу входитиме:

— підприємницька діяльність за спрощеною системою оподаткування за період з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року (потрібно підтвердження у вигляді довідки про реєстрацію);

— підприємницька діяльність за спрощеною системою оподаткування з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків, не залежно від їх розміру;

— військова служба до 31 грудня 2017 року включно;

— відпустка у зв'язку з вагітністю в період з 1 січня 2004 року до 30 червня 2013 року включно;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку з 1 січня 2004 року до моменту введення сплати страхових внесків за жінок, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;

— навчання у вищих навчальних закладах за денною формою навчання на умовах державного замовлення, а також навчання в аспірантурі й докторантурі з 1 січня 2004 року до 31 грудня 2017 року включно (наприклад, я навчався в університеті з 01.09.2001 до 31.05.2006 року, я маю відповідні позначки в трудовій книжці, однак страховий стаж для пенсії буде враховано з 01.01.2004 року. І якщо порівнювати новий законопроект зі старим законом — я втратив 2,5 роки страхового стажу).

Для працівників, які до 1 липня 2000 року працювали на приватних підприємствах, для підтвердження розміру зарплати необхідно буде подавати до Пенсійного фонду відповідні довідки з місця роботи із відомостями про заробітну плату.

МІНІМАЛЬНИЙ РОЗМІР ТА ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЇ

Законопроектом змінено мінімальний розмір пенсії, який встановлено на рівні 1373 грн (зараз розмір мінімальної пенсії становить — 1312 грн.). Такий розмір був би і за старим законом, однак парламентарі в законопроекті вирішили застосувати цей розмір "заднім числом" — з 01 жовтня: "осучаснення пенсій вже сьогодні".

Також пропонується змінити порядок індексації й перерахунку пенсій. Перерахунок раніше призначених пенсій проводитиметься щороку шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії. З 2021 року нарахована пенсія збільшуватиметься на коефіцієнт, який відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік і 50 % показника зростання середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року, у якому проводиться збільшення.

ПРАВИЛА ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ

Законопроектом запроваджуються єдині правила призначення пенсій, у тому числі в частині спеціальних пенсій і пенсій за вислугу років, що, з одного боку, є справедливим рішенням, а з іншого — несправедливим, адже деякі категорії працівників основний свій стаж заробляли на роботах з особливими умовами праці й сподівалися на те, що держава їх враховуватиме під час нарахування пенсії.

Важлива новація: працівники сфери освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, працівники прокуратури, державні службовці, судді, вчені, переводяться на загальну систему нарахування пенсій. Спеціальні умови збережено для військовослужбовців і працівників силових структур. Прийнятим законопроектом скасовано 15% обмеження для пенсіонерів, які працюють: відтепер вони зможуть одночасно отримувати і зарплату, і пенсію в повному обсязі.

Пенсійна реформа підвищить рівень пенсій на 140 гривень

Пенсійна реформа підвищить рівень пенсій на 140 гривень

НАКОПИЧУВАЛЬНА СИСТЕМА

У законопроекті уряд підтвердив намір запровадити другий рівень пенсійної системи — обов'язкову накопичувальну. Зазначено, що внески до неї почнуть збирати з 1 січня 2019 року. До 1 липня 2018 року Кабмін має забезпечити створення компонентів цієї системи. До того часу, я думаю, стане зрозумілим, як розподілятимуться страхові внески між солідарною та накопичувальною системами і взагалі, як працюватиме цей інститут.

Зараз відомо, що учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування стануть особи, які станом на 1 січня 2019 року підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Застраховані особи, яким на 1 січня 2019 року залишилося менше 10 років до досягнення пенсійного віку, мають право прийняти рішення не сплачувати страхові внески до накопичувальної системи пенсійного страхування. Особи, які на момент ухвалення законопроекту досягли пенсійного віку, не можуть бути платниками страхових внесків до Накопичувального фонду.

На загал можна сказати, що ухвалені Верховною Радою законодавчі зміни поки що зарано називати пенсійною реформою. Багато положень законопроекту ще будуть уточнюватися і допрацьовуватися, а деякі і взагалі змінять та скасують. Поки очевидно, що з боку держави посилиться контроль за сплатою страхових внесків до Пенсійного фонду і розшириться обсяг відомостей, які треба буде до нього передавати. Проте є і позитив, зокрема, скасування 15% обмеження для пенсіонерів, які працюють, певне унормування страхового стажу, скасування спецпенсій і осучаснений автоматичний перерахунок пенсій.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація