Закон про захист вкладників: чи вдасться ошуканим українцям повернути гроші

Закон про захист вкладників: чи вдасться ошуканим українцям повернути гроші

Фото: Reuters

Цей документ покликаний зменшити невдоволення у суспільстві, однак чіткого алгоритму дій він не пропонує. 

Нещодавно Верховна Рада України показала блискавичну швидкість прийняття закону. Йдеться про Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг". Через три дні після того, як президент вніс документ до парламенту, 285 нардепів його прийняли, а спікер підписав та передав президентові. Це сталося у день, коли ошукані вкладники банків почали мітингувати перед будівлею Національного банку України. У пояснювальній записці зазначено, що закон має на меті забезпечити захист прав обдурених людей, вирішити питання про відшкодування їм коштів, а також запобігти таким зловживанням у майбутньому.

Цей закон є комплексним і вносить зміни до низки законів банківського профілю, зокрема, "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" і "Про банки і банківську діяльність" та "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг". Віднині до банківського вкладу прирівнюють також позики або вклади до небанківської фінансової установи, здійснені через повірений банк, який визнано неплатоспроможним. Фізична особа прирівнюється до вкладника, якщо банк не поінформував її під розпис про непоширення на такі кошти гарантій, передбачених Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". У такому разі Фонд гарантування вкладів має виплатити відшкодування за порядком, яким користуються вкладники банків.

Новий закон набуде чинності 19 листопада цього року. Після цього, Фонд протягом 20 робочих днів, повинен розглянути документи і розпочати виплати жертвам махінацій, які проводитимуться в національній валюті. Гроші для виплат, які залучать до ліквідаційної маси неплатоспроможного банку, Фонд має стягнути із небанківських фінансових установ, куди ошукані люди вкладали кошти.

Щоб запобігти подібним махінаціям у майбутньому новий закон віднині забороняє фінансовим установам залучати кошти фізичних осіб (крім учасників цієї установи) із зобов'язанням їх повернути, зокрема шляхом отримання позики, якщо це не передбачено законом про діяльність цієї фінансової установи.

Відтепер банки не зможуть залучати кошти людей, щоб розмістити їх у кредити, не вказавши цю інформацію у своїх зобов'язаннях і активах. Також банки, які виступають посередниками із залучення коштів від фізичних осіб на користь третьої сторони, мають заздалегідь ознайомити "вкладника", що його кошти насправді не є банківським вкладом, а тому на них не поширюються гарантії відшкодування.

Як зазначають автори документа, ці законодавчі зміни потрібно було давно ухвалити, оскільки останнім часом деякі банки користуються довірою і правовою неграмотністю українців і, виступивши посередниками, залучають їхні гроші до сумнівних небанківських фінансових установ. Зокрема розповсюдилася така схема: у приміщеннях банку людям пропонують укладати не договори банківського вкладу з банком, а договори позики з небанківськими фінансовими установами через повіреного, яким виступає цей банк. При цьому банк відкриває кожному клієнту банківський рахунок, з якого в подальшому перераховуються кошти на рахунки небанківських фінансових установ. За даними Фонду гарантування вкладів, саме за такою схемою ошукали більше 14 тисяч людей у Банку "Михайлівський". Банк не надавав таким "вкладникам" чіткої інформації, що їхні кошти не захищені гарантіями на відшкодування.

Однак, попри весь позитив цієї законодавчої ініціативи, в документі немає чіткого алгоритму дій співробітників Фонду у разі зверненні горе-вкладника. Рішення щодо кожного випадку прийматиметься індивідуально, залежно від конкретної ситуації. У законі також не прописано, що мають робити ошукані "вкладники". Тому я раджу самостійно звернутися до Фонду і надати у відповідний банк заяву на ім'я уповноваженого Фонду в ньому, а також пакет документів, які підтверджують право на гарантовану виплату:

1) копія договору між вами, банком та установою, куди залучали ваші кошти;

2) копія платіжних документів, які підтверджують суму внесених коштів;

3) якщо є, копії листування та будь-які інші документи, які стосуються конкретно вашого випадку. 

Так, новий закон про захист прав вкладників має соціальну мету – зменшити невдоволення українців, які постраждали від шахрайських дій банкірів. Однак виникає питання щодо джерел фінансування такої соціальної операції. У законі чітко вказано, що виплати здійснюватимуться за рахунок кошів, стягнутих з небанківських фінансових установ, до яких банк-посередник залучав кошти. Проте є велика ймовірність, що ані коштів, ані майна у них уже немає, тому тягар виплат додатковим ярмом ляже на плечі Фонду гарантування вкладів – тобто на платників податків.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація