Глухий кут

Глухий кут

Фото: ТСН.ua

У глухий кут зайшов Мінськ, а не АТО. І вийти звідти допоможуть тільки США та Європа.

Понад три роки триває війна на Сході. За цей час нічого особливо не змінилося. Коли бойовики і Росія здійснювали наступальні дії, ми не вживали відповідних заходів, хоча для того були всі конституційні підстави. Нам було достатньо АТО. Тепер же ми шукаємо нові механізми врегулювання конфлікту на Донбасі, ми шукаємо вихід із глухого кута. Щоправда, у глухий кут нас завела не АТО – вона ще діє, є мужні люди, які воюють за Україну на Донбасі, – у глухий кут нас завів Мінськ. І вийти звідти за допомогою надзвичайних чи воєнних станів ми не зможемо: для Росії і бойовиків нічого не зміниться. Проте негативно ці стани позначаться на простих людях, на їхніх правах та свободах.

На самому початку рішення ввести режим АТО не було адекватним. Коли розпочалися реальні бойові дії, широкомасштабний наступ – ось тоді потрібно було вводити воєнний стан на всіх територіях. Це відповідало б загрозам. Тоді б цей механізм забезпечив модель оборони, управління військами, мобілізації ресурсів. Але цього не було зроблено.

Натомість зараз, коли активної фази немає, треба звернути увагу на переозброєння, формування спецпідрозділів, які здатні діяти в умовах гібридної війни, забезпечивши їх, приміром, сучасною радіотехнікою. Нам треба орієнтуватися не на вихід із "глухого кута АТО", а на реалізацію мирного процесу та звільнення території Донбасу від російських посіпак. А це можливе лише за умови консолідації наших сил із силами перших держав світу, здебільшого США та європейських країн, а також інших держав-членів "Великої двадцятки".

Утім, зараз ми на тактичному рівні намагаємося говорити невідомо про що. Навіть секретар РНБО  Олександр Турчинов ще не визначив, яким буде новий формат звільнення територій на Сході, яка його мета та якими будуть його наслідки. Але якщо ми домовимося з США та Європою про більший тиск на Росію, то з'явиться шанс на мирний процес, а потім – і на вихід із війни. Усі інші формати, окрім тих, які передбачатимуть обмеження для населення України, будуть для "галочки", піару.

Навряд чи після завершення АТО влада вирішить піти у активний наступ на Сході – це розв’язало б руки Росії.

Чому заговорили про скасування АТО саме зараз? Певно, з боку наших західних партнерів неофіційно йде чимало критики щодо невиконання Мінських угод. Крім того, міцнішають позиції громадянського суспільства, яке вимагає ефективних дій для досягнення миру. Ось влада і намагається придумати нові формати боротьби із ворогом на Сході, зокрема, ухвалити нові закони.

Однак поки що не зрозуміло, як додаткові законодавчі акти змінять ситуацію на Сході. Не може бути такого, що дія з нашого боку, а саме ухвалення нового нормативно-правового акта, вгамує бойовиків по ту сторону лінії зіткнення і стабілізує ситуацію. Ми повинні реально оцінювати загрози, а не просто визначати їх на папері.

Навряд чи після завершення АТО влада вирішить піти у активний наступ на Сході – це розв'язало б руки Росії. Вона тільки цього й чекає, адже так вона зможе звинуватити Україну в порушенні Мінських угод. Тоді РФ почне здіймати галас на весь світ і заявить, що "Україна пішла війною". І тут з'явиться привід для здійснення Росією "миротворчих" операцій під приводом захисту проросійських громадян України або навіть громадян РФ на Сході. Усе це призведе тільки до нової ескалації.

То що ж може зробити влада? Законодавчо можна було б визнати території на Сході окупованими. Але тоді виникає інша проблема: як ввести воєнний стан на цих територіях. Якщо територія окупована, то тамтешня влада – бойовики, і вони самі визначатимуть свій стан. Тобто це не варіант.

Натомість влада може створити закони, які передбачатимуть більшу роботу дипломатів – спочатку з членами "Великої двадцятки" на рівні переговорів, потім можна буде дійти до юридичного закріплення зобов'язальних механізмів, програми дій із виведення військ, контролю міжнародного кордону і відродження Донбасу під нашим контролем. Що може вплинути на Росію? Тільки критичні питання, які формулює "двадцятка" в світі – безпека і економіка. Отже, українській владі слід зосередитися не на вигадуванні нових форматів війни на Донбасі, а на переозброєнні військ та консолідації сил з США та Європою.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація