Танкові бригади України та їхня роль у захисті країни

Танкові бригади України та їхня роль у захисті країни

Фото: ТСН.ua

Влітку 14-го та взимку 15-го зробили великий внесок під час наступальних операцій, і відіграли важливу роль у ході активної оборони країни.

Українські збройні сили до початку російської агресії були армією, далекою від слова "боєздатна". І це стосувалося не лише кількості контрактників, оснащеності армії, її технологічності, а й стану техніки, якою потім довелося воювати. У цьому блогу мова піде про танкові бригади ЗСУ та їхню роль у літній та зимовій кампаніях.

2014 року в Україні було дві повноцінних танкових бригади — 1 ОТБр та 17 ОТБр. Другу хотіли розформувати, а стан техніки в ній потребував ремонту. Загострення політичної ситуації в країні внесло свої корективи. З початком мобілізації почалися навчання як всередині військових частин, так і разом з іншими. 

1 ОТБр разом з 27 РЕАП (реактивний полк) прикривали небезпечний напрямок для ймовірної атаки росіян — Сумську область. Згодом до них приєднався і батальйон 24 ОМБр. Процес формування та накопичення особового складу тактичних груп у 17 ОТБр (окрема танкова бригада) був значно гіршим. На початку квітня в пункті постійної дислокації згоріло шість танків, які мали вирушити до Донецької області.

Окремо хочу розповісти і про власне танкопарк у цих військових частинах та штатну структуру. В 1 ОТБр були модернізовані танки Т-64БМ "Булат" з новим динамічним захистом, а в 17 ОТБр — старі моделі танків Т-64, такі як Т-64Б/Б1. На багатьох з них взагалі не було динамічного захисту, через застарілість моделі.

Саме танки 17 ОТБр були тими, хто разом з 25 ОПДБр (окрема повітряно-десантна бригада) першими зустрівся з противником та агресивно налаштованим населенням у другій половині квітня. На початку травня бійців з інженерно-саперної та розвідувальних рот 1 ОТБр перекинули літаком Іл-76 до Луганського аеропорту в який танки бригади змогли зайти лише 13 липня. 

Першим бойовим застосуванням танків стали бої 3 червня біля Семенівки та Красного Лиману, де танкісти 17 ОТБр разом з бійцями 79 ОАЕМБр (окрема аеромобільна бригада), 25 ОПДБр, 95 ОАЕМБр та частин національної гвардії розвивали наступальні дії, щоб звільнити населені пункти та створити плацдарм.

На багатьох з них взагалі не було динамічного захисту, через застарілість моделі

Танки 17 ОТБр відіграли важливу роль в боях навколо Слов’янська, де, крім наступальних операцій, брали участь в супроводженні колон ЗСУ. Після звільнення міста бригада до другої декади липня поповнювалася та відновлювалась. 13 липня 2014 року командування ЗСУ в Луганській області вирішило пробити коридор до оточеного Луганського аеропорту. Була сформована велика колона, до якої увійшли і танки 1 ОТБр, що рухалися в авангарді. 

На під’їзді до аеропорту розпочався бій і противником був підбитий один з "Булатів", тоді загинув механік-водій. Замість деблокади аеропорту вийшло лиш збільшити сили тими, хто зумів прорватися. Серед них були і шість танків 1 ОТБр.

Друга спроба деблокади, яка виявилася вдалою, сталася 27 липня. Тоді в боях за Георгієвку було підбито танк. Натомість ще один танк зумів знищити ворожий на відстані декількох кілометрів. Паралельно з цим почалася операція в Шахтарську, де дії 1 батальйону 25 ОПДБр підтримували тільки два танки 17 ОТБр, один з яких було виведено з ладу на деякий час.

БМП-1 механізованого батальйону 1 ОТБр

У серпні війна сягнула свого максимуму. 13 серпня 1 ОТБр разом з іншими бригадами пішли на штурм Новосвітлівки та Хрящуватого, а в Донецькій області разом з 25 ОПДБр та НГУ 17 ОТБр звільняли Вуглегірськ, Жданівку та Комунар, де були до середини вересня. Паралельно розвивався наступ на Іловайськ, в якому активно брала участь 17 танкова бригада разом з бійцями механізованого батальйону на БМП-2. 

Під час виходу з оточення 29 серпня вся бронетехніка була знищена, загинуло багато бійців. У кінці серпня противник в Луганській області активно вів артилерійські обстріли та атакував наші позиції. Лише в одній Новосвітлівці було знищено шість танків 1 ОТБр. 5 вересня для 17 та 1 ОТБр стало черговою чорною датою в історії бригад: під Маріуполем була розбита танкова рота 17-ї бригади, а на півночі Луганської області противник атакував позиції 1 ОТБр, де в бою знищив 3 БМП-1. Загинув офіцер з механізованого батальйону.

Формування додаткового танкового батальйону в 17 ОТБр відбувалося за допомогою техніки з бази зберігання в Артемівську, яку противник атакував в червні 14-го, але українські захисники змогли відбити атаку і втримати контроль над стратегічним об’єктом. 17 танкову бригаду розмістили на опорних пунктах навколо Дебальцева, де вони підсилювали оборонні позиції українських військ. На базі 1 ОТБр формувався окремий танковий батальйон, який отримав номер "2".

Танки 17 ОТБр

Тактичну групу цього батальйону спочатку відправили в район Маріуполя, де її поділили на дві групи і одну з них терміново відправили під Донецьк, там вона оперативно брала участь в наступальній операції. Танкова рота 1 ОТБр впродовж осені-зими долучилася до боїв за Донецький аеропорт, а в кінці січня виступали в ролі резерву, який був застосований в бою 22 січня під час бою за опорний пункт "Зеніт".

У боях в зимовій кампанії на Дебальцівському виступі 17 ОТБр відігравала одну з ключових ролей на першому етапі і саме її танки першими вступали в бій з атакувальними підрозділами противника. Коли росіяни змогли перекрити стратегічну трасу Артемівськ-Дебальцеве, українське командування спробувало всіма силами встановити контроль над трасою і в масштабному бою 12 лютого застосували 3 танки Т-64БМ 1 ОТБр.

Танкові бригади ЗСУ влітку 14-го та взимку 15-го зробили великий внесок під час наступальних операцій, і відіграли важливу роль у ході активної оборони країни. Бригади зазнали втрат серед особового складу. Було втрачено десятки танків. Наразі бригади є боєздатними з’єднаннями, які планується переоснастити модернізованою технікою, як це вже частково сталося з 1 ОТБр.

Повʼязані теми:

Наступна публікація