10 фактів про ленд-ліз або хто переміг у Другій світовій війні

10 фактів про ленд-ліз або хто переміг у Другій світовій війні

Кілька фактів про те, чим і за які кошти "деды воевали", та як творилася перемога над країнами осі.

Російська пропаганда вперто "приватизує" перемогу широкої антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, навмисно замовчуючи, а то і принижуючи, внесок інших народів та держав. Чим ближче до 9 травня - тим більше неадекватності та менше історичних фактів.

"Майдан закордонних справ" підготував матеріал про міфи та правду про ленд-ліз, щоби показати, чим і за які кошти "деды воевали", та як творилася перемога над країнами осі.

Отож запрошую до ознайомлення з 10-ма маловідомими фактами про допомогу США та Великобританії Радянському союзу в критичний момент війни. Читайте та поширюйте повний матеріал, який ви знайдете за адресою http://landlease.mfaua.org

1. Один з найкращих радянських льотчиків-асів Олександр Покришкін воював на американському винищувачі "Аерокобра" (730 винищувачів з Британії та США було поставлено в СРСР до кінця 1941 року, тобто у найбільш складний для Червоної армії час).

2. Мабуть, лише фахівцям з воєнної історії відомо про події 19 вересня 1942 року, коли лейтенант Олександр Павкін саме на американському танку "М3 Стюарт" атакував німецьку танкову колону і знищів 11 танків з 16 (у роки війни США та Британія поставили близько 12 000 танків, за роки війни в СРСР було вироблено майже 110 000).

3. Навряд чи широкому загалу відомо про встановлення грізних реактивних мінометів БМ-13 (відома "Катюша") на осі повнопривідних американських машин марки "Студебекер" (усього в роки війни було поставлено 470 000 автомобілів різних марок).

4. Маловідомим є факт, що у найсуворіші часи зими 1942 року поставки продовольства по "ленд-лізу" змогли дещо збільшити харчовий раціон населення блокадного Ленінграду.

5. Окрім цього, деякі джерела вказують, що у 1945 році "вага" засобів зв'язку в Червоній армії і флоті зі США та Британії становила близько 80%.

6. Важко переоцінити поставки англійських і американських радіолокаторів. В Радянському Союзі ця тема усіляко замовчувалася. Ймовірно тому, що в СРСР в роки війни було виготовлено лише 775 РЛС всіх типів, а за ленд-лізом поставлено більше 2000, у тому числі 373 морських і 580 для встановлення на літаках.

7. При цьому Вашингтон також поставив Москві 2 300 000 тон сталі, що було достатньо для виробництва 70 000 танків "Т-34" (в роки війни в СРСР було вироблено майже 110 000 танків)!

8. Дані свідчать, що обсяг поставок в рамках ленд-лізу становив 46 мільярдів доларів, з яких 66% призначалось для Британії і 22% для СРСР, а решта – для інших країн Антигітлерівської коаліції.

9. У радянські роки існував міф, що Москва начебто оплачувала ленд-ліз золотом, хоча насправді під час війни СРСР сплатив лише 2 500 000 мільйона доларів США у вигляді деревини, хутра і золота, тобто близько чверті від усієї допомоги.

10. Можна також додати, що окрім вже згаданих 730 винищувачів, у 1941-му році, тобто найважчому році, СРСР отримав 750 англійських та 180 американських танків, що, за деякими даними, становило близько 50% загальної кількості танків в Червоній армії на той час.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook и стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація