Два роки Порошенка

Два роки Порошенка

Фото: УНІАН

Якщо Порошенко покаже прогрес у боротьбі з кризою і корупцією, він зможе претендувати на наступний термін.

Два роки президентства Петра Порошенка. Безумовно, ще зарано робити висновки, але вже можна підбити проміжні підсумки.

Президентство Порошенка припадає на найбільш складний і драматичний період в історії незалежної України: з такими проблемами не стикався жоден з українських президентів. Попри численні прорахунки і невдачі, Порошенко все ж рухається вперед. Дуже символічно, що найбільшого політичного результату президенту вдалося досягнути якраз напередодні дворіччя з дня інавгурації. Йдеться про голосування за судову реформу.

За оцінкою більшості українських і закордонних експертів – це потенційно найбільш вагома структурна реформа. Незважаючи на суттєві конфлікти, протиріччя, розпорошеність у парламенті, вдалося отримати конституційну більшість для голосування за цей законопроект. Із величезними зусиллями Порошенку вдалося досягнути й інших важливих для себе політичних рішень. Зокрема, замінити прем'єр-міністра на більш лояльну людину. Володимир Гройсман - не маріонетка, але наразі він не є самостійним політичним гравцем. Вдалося президенту і зберегти контроль над прокуратурою: новим керівником Генпрокуратури стала людина з політичної команди президента.

Найбільшого прогресу Порошенко досягає у тих сферах, за які він безпосередньо відповідає як керівник держави. В Україні президент не має абсолютної влади. Сфера його повноважень включає зовнішню політику, а також національну безпеку й оборону. У зовнішній політиці Порошенко - найбільш компетентний президент за всі 25 років української незалежності. Він вільно володіє англійською мовою, рівень прямих контактів зі світовими лідерами найвищий порівняно з іншими президентами України (хоча передусім це пов'язано із анексією Криму та війною на Сході). Порошенку вдалося підписати політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Ми впритул наблизились до отримання безвізового статусу в стосунках з Євросоюзом. Так, фінальну крапку все ще потрібно поставити, але свою частину зобов'язань Україна виконала, хоча й зі значним запізненням.

За два роки президентства Порошенка Україна зробила остаточний вибір у бік західної цивілізації – європейської та євроатлантичної інтеграції. Із певними труднощами, але державі вдається активно співпрацювати з міжнародною спільнотою для протидії Росії. Але, на жаль, все ще немає розв'язання ключової проблеми, з якою стикнувся Порошенко ще з початку свого президентства, - це проблема війни на Донбасі. Миру не вдалося досягнути. Це залежить не тільки від Порошенка, а насамперед від Володимира Путіна. Однак Україні вдалося відвоювати більшу половину окупованих територій, яка до президентства Порошенка майже повністю перебувала під контролем сепаратистів і Росії. Вдалося стабілізувати військову ситуацію на Донбасі. Наразі масштабний наступ росіян і сепаратистів не можливий. Обороноздатність України порівняно із травнем 2014 року суттєво вища. Тоді української армії фактично не було, захищати держави виступили волонтерські батальйони. Наразі армія відновлена, вона на достатньо належному рівні утримує обороноздатність країни. Інша річ, що існує багато проблем з її забезпеченням і фінансуванням. Україні потрібно зробити серйозну військову реформу: підняти на новий якісний рівень обороноздатність країни і підготувати всі необхідні умови для того, щоб за сприятливих зовнішньополітичних умов повернути і Донбас, і Крим. Чи вдасться це самому Порошенку, чи комусь із його наступників - питання відкрите.

Суттєва критика президента як всередині країни, так і закордоном стосується повільних темпів реалізації структурних реформ, які за ці два роки тільки розпочалися. Тут є і персональна провина Порошенка, але все-таки відповідальність лежить на всій політичній еліті й інституційній системі. Особисто президента критикують за відсутність прогресу в боротьбі з корупцією. Так, за цей час були створені інституції, які покликані боротися з корупцією, - Антикорупційне бюро, Антикорупційна прокуратура, Національна агенція по боротьбі з корупцією. Однак ці структури лише починають працювати, а процес системних змін запускається із суттєвим уповільненням. Звинувачення лунають і щодо конкретних осіб з оточення Порошенка. Окрім того, президента критикують за невиконання обіцянки щодо продажу власного бізнесу.

Але найбільше українці не задоволені тим, що за останні два роки внаслідок і війни, й економічної кризи майже втричі впав рівень життя. Це не провина президента, оскільки економічна криза і зовнішньоекономічні проблеми розпочалися через агресію Росії, проте народ у цьому звинувачує владу. Уряд уже був покараний за це: Яценюк пішов у відставку. Рівень популярності Порошенка також знизився. Тому в найближчий рік президенту потрібно продемонструвати прогрес у боротьбі з економічною і соціальною кризою, а також у боротьбі з корупцією. І якщо Порошенко це зможе зробити, тоді в нього безумовно буде шанс достатньо результативно завершити своє президенство і навіть претендувати на наступний термін.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація