Хитра комбінація з е-декларуванням

Хитра комбінація з е-декларуванням

Фото: gostomel-rada.gov.ua

Українські чиновники, як маленькі діти: коли їх змушують щось робити, вони починають хитрувати.

Уже четвертий день триває скандал довкола запуску системи електронного декларування чиновників. Е-декларування – одна із вимог отримання фіндопомоги Євросоюзу та наступного транш МВФ. Повноцінний запуск системи мав би стати останнім із антикорупційних зобов'язань України на шляху до безвізового режиму. Однак опівночі 15 серпня онлайн-декларування запрацювало в тестовому режимі. Напередодні у Держспецзв'язку відмовилися сертифікувати систему, заявивши, що вона не відповідає технічному завданню і належно не захищає опубліковану інформацію. Нацагенція із запобігання корупції, яка відповідає за запровадження і функціонування системи, назвала відповідальними за це розробника ТОВ "Міранда".

Однак програмне забезпечення раніше затверджували двічі: востаннє – 26 липня, коли НАЗК підписало протокол, який свідчить, що воно готове і відповідає технічному завданню. 

Згідно із законом без сертифікату Держспецзв'язку система не може працювати повноцінно, лише в тестовому режимі. А в такому разі чиновники не нестимуть кримінальної відповідальності за неправдиву інформацію в оприлюднених онлайн-деклараціях.

І кожна сторона цього конфлікту демонструє власну логіку. На жаль, він досить типовий для української управлінської та економічної системи. Із одного боку, ми змушені вводити електронне декларування. Ця ідея не виникла як внутрішня ініціатива – це елемент антикорупційних зобов'язань, вимога західних партнерів, яку треба виконувати. А наші чиновники, коли щось треба робити, починають хитрувати, як малі діти з батьками: я з'їм тільки половину котлетки, а іншу – віддам собачці. Система декларування досить детальна, і за неправдиві дані чиновники можуть понести кримінальну відповідальність. Тому фактично розпочався бюрократичний спротив – тихий, неполітичний, банальний саботаж.

Інша версія – конфлікт бізнес інтересів. Держспецзв'язок блокував програмне забезпечення, яке зробило ТОВ "Міранда". Хто зна, можливо, у представників Держспецзв'язку або іншого потенційного розробника є комерційний інтерес. Цього виключати також не можна.  

У всякому разі політичних мотивів блокування не було, адже на кону – безвізовий режим і транш МВФ. Саме тому і президент, і прем'єр наполягали на запуску системи. Однак почалася хитра комбінація: формально систему запустили, як і планували, 15 серпня, але так, щоб вона не діяла повноцінно. Хто придумав цю комбінацію, важко сказати. Але зв'язок із Держспецзв'язком і людьми, які є політичною "кришою" цього відомства і його керівників, очевидний.

Сертифікат все одно доведеться видати, вони тільки потягнули час. Все, як завжди. Коли ухвалювали безвізовий пакет законів, була дуже схожа історія. Тягнули час, голосували за непотрібне, а потім переголосовували і ухвалювати те, що вимагав Європейський Союз. От і тепер: спробували загальмувати систему електронного декларування, але, врешті, все доведеться приймати як належить. Тому мій прогноз: скоріше за все, до кінця вересня цей сертифікат нададуть, тому що це пов'язано з нашими зовнішньополітичними зобов'язаннями, а зауваження, які виникли у Держспецзв'язку, виконають. При цьому керівництво Держспецзв'язку ще й отримає на горіхи: не виключено, що будуть навіть кадрові рішення.

Звичайно, ситуація із затягуванням запуску е-декларування негативно впливає на імідж України. Але вона не перша і не остання. Тому істерики не потрібно. У ЗМІ з'являються заклики до ЄС через цей скандал не надавати Україні безвізового режиму – такий собі пафос боротьби з "імітацією реформ". Рецепт, який вони пропонують, знову навіює аналогію з батьками і дітьми: не виконуєш те, що я тебе прошу, не прибираєш іграшки – я тебе покараю і не подарую планшет. У дитини – істерика, але, врешті-решт, батьки підуть на поступки.

 Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація